ارزیابی کارآیی استفاده از منابع چربی اشباع و غیر اشباع در جیره بر عملکرد و لیپیدهای خون جوجه‌های گوشتی با دو سطح انرژی قابل متابولیسم

نوع مقاله : علمی پژوهشی- تغذیه طیور

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه

2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

چکیده

این آزمایش جهت بررسی اثرات استفاده از نوع چربی و سطح انرژی جیره بر عملکرد و لیپیدهای خون جوجه‌‌های گوشتی انجام گرفت. آزمایش با 432 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 با آرایش فاکتوریل 2×2×2 شامل دو نوع چربی (پیه گاوی و روغن کلزا)، دو سطح چربی (3 و 6 درصد) و دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2900 و 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم جیره)، با 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه گوشتی از سن 11 تا 42 روزگی جوجه‌‌ها در دو دوره آزمایشی رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. کل دوره آزمایش، استفاده از روغن کلزا در مقایسه با پیه گاوی موجب کاهش مقدار خوراک مصرفی روزانه، بهبود ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن نهایی و شاخص تولید شد (05/0>P).‍‍‍ سطح چربی اثرات معنی‌‌داری بر عملکرد نداشت (05/0> P). جیره با 3100 کیلوکالری انرژی افزایش وزن و شاخص تولید بیشتر را موجب گردیده و باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P).‍‍‍ در اثرات متقابل نوع چربی و سطح آنها، 6 درصد پیه گاوی ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد (05/0>P).‍‍‍ در خصوص اثر نوع چربی با سطح انرژی جیره حاوی روغن کلزا و 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم بهترین ضریب تبدیل خوراک را داشت (05/0>P).‍‍‍ اثرات متقابل سطح انرژی و سطح چربی بر عملکرد معنی‌‌دار نبود (05/0> P). در رابطه با اثرات متقابل نوع چربی، سطح چربی و سطح انرژی جیره بر عملکرد، استفاده از 3 و 6 درصد روغن کلزا با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب افزایش مقدار خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه، بهبود ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن نهایی جوجه‌‌ها شد (05/0>P).‍‍‍ ترکیب لاشه جوجه‌‌ها تحت تأثیر منبع چربی و سطوح آنها و سطح انرژی قرار نگرفت (05/0> P). جیره حاوی پیه گاوی غلظت HDLخون را افزایش داد (05/0>P).‍‍‍ جیره با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب کاهش غلظت کلسترول، HDL وLDL خون جوجه‌ها شد (05/0>P).‍‍‍ در اثرات متقابل نوع چربی و سطح آن، استفاده از 6 درصد پیه گاوی موجب افزایش غلظت HDL خون شد (05/0>P).‍‍‍ در اثرات متقابل نوع چربی و سطح انرژی، استفاده از پیه گاوی با جیره حاوی 2900 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب افزایش سطوح کلسترول و HDL خون جوجه‌‌ها شد (05/0>P).‍‍‍ در اثرات متقابل سطح چربی و سطح انرژی، استفاده از 6 درصد روغن کلزا و 3100 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم موجب کاهش معنی‌‌دار کلسترول، HDL وLDL خون جوجه‌ها شد (05/0>P).‍‍‍ در اثرات متقابل نوع چربی، سطح چربی و سطح انرژی، استفاده از 6 درصد روغن کلزا با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب کاهش غلظت کلسترول، HDL و LDL خون جوجه‌ها شد (05/0>P).‍‍‍ به ‌طور کلی در جوجه‌‌‌‌‌‌های گوشتی استفاده از جیره با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و تا 6 درصد روغن کلزا نتایج بهتری در خصوص عملکرد و فراسنجه‌‌های خونی جوجه‌‌ها دارد ولی استفاده از پیه گاوی به خصوص سطح 6 درصدی آن اثرات سوئی در این موارد دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation the Efficacy of Using Saturated and Unsaturated Fats on Performance, Carcass Traits and Blood Lipids of Broilers with Two Metabolizable Energy

نویسندگان [English]

  • Ali Nobakht 1
  • Mohsin Jalili 2
1 Islamic Azad University Maragheh Branch
2 Islamic Azad University- Maragheh Branch
چکیده [English]

Introduction The terms of fat and oil refer to triglycerides of several profiles of fatty acids. Fatty acids that are not bound to other organic components as glycerol are the so-called free fatty acids. Lipids constitute the main energetic source for animals and they have the highest caloric value among all the nutrients. Linoleic acid is the only fatty acid whose dietetic requirement has been demonstrated. Besides supplying energy, the addition of fat to animal diets improves the absorption of fat-soluble vitamins, increases diet palatability, and the efficiency of utilization of the consumed energy. Furthermore, it reduces the rate of food passage through the gastrointestinal tract, which allows a better absorption of all nutrients present in the diet. The energetic value of oils and fats depend on the following: the length of the carbonic chain, the number of double bonds, the presence or absence of ester bonds (triglycerides or free fatty acids), the specific arrangements of the saturated and unsaturated fatty acids on the glycerol backbone, the composition of the free fatty acid, the composition of the diet, the quantity and the type of the triglycerides supplemented in the diet, the intestinal flora, the sex and the age of the birds.
Dietary energy is one of the major effective nutrient, representing high percent of total cost of the diets for broilers. Diet energy has important effects on the regulation of the amount feed intake and performance in broilers. Fats are the main sources of energy in broiler diets. Different research showed that the advantages of fats especially in low energy diets.
Materials and Methods This experiment was conducted as a (2*2*2) factorial arrangement including 2 fat sources (tallow fat and canola oil), 2 levels of fat (3% and 6%), and two levels of diet metabolizable energy (2900 and 3100 Kcal.Kg) with 432 Ross-308 broilers in 8 treatments, 4 replicates and 12 chicks in each replicate in two experiment period (grower from 11 to 24 days and finisher from 25 to 42 days) in a completely randomized design. Chicks were fed from 1 to 10 days with a common starter diet that recommended by Ross company. During experiment periods all birds had free access to water and feed. Measuring of weight gain and feed intake were done at the end of experimental periods and feed conversion ratio was calculating by dividing the amount of feed intake to the amount of weight gain. Carcass traits were measured at the end experiment period by killing 2 birds from each replicate. Blood sampling was done at the end of experimental period.
Results and Discussion At the end of experimental period, using canola oil in contrast to beef tallow reduced the amount of daily feed intake, whereas improved the feed conversion ratio, final weight and production index (P0.05). Diet with 3100 Kcal.Kg ME caused the amount of weight gain and production index increase and feed conversion improve (P

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • Beef tallow
  • Canola oil
  • energy
  • Performance
1- Abudabos, A. M. 2014. Effect of fat source, energy level and enzyme supplementation and their interactions on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 44(3): 280-287.
2- Ahmadi, M., Y. Mohammadi., H. Darmani Kuhi., and Y. Yousefi. 2013. Effects of the time of the switch from an unsaturated (Sunflower Oil) to a saturated (Tallow) dietary fat source on performance and carcass fatty acid Profile of broiler chickens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3(3): 605-610. (In Persian).
3- Aviagen. 2005. Ross Broiler (308) Management Manual. Aviagen Ltd., Newbridge, Scotland.
4- Duraisamy, K., M. Sentbliumar., and K. Mani. 2013. Effect of saturated and unsaturated fat on the performance, serum and meat cholesterol level in broilers. Veterinary World, 10: 159-162.
5- Hogoghdan, J., A. Ghalian., and H. Zarghi. 2015. Study the effect of diet energy level and the time of prestater diet change on performance of broiler. Page 1 in The 2nd National Conference on Livestock and Poultry in the north of the country. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. (In Persian).
6- Mehmet, A., H. Ubrahim., and B. Nurgul. 2005. Effects of various dietary fat sources on performance and body fatty acid composition of broiler chickens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 29: 811-819.
7- Mirghelenj. S.A., A. Golian., M.A. Beroozlak, and S. Moradi. 2016. Effects of different fat sources in finisher diet of broiler chickens on performance, fat deposition and blood metabolites. Iranian Journal of Applied Animal Science, 6 (1): 143-148. (In Persian).
8- Monfaredi, A., M. Rezaei, and H. Sayyahzadeh. 2011. Effect of supplemental fat in low energy diets on some blood parameters and carcass characteristics of broiler chicks. South African Journal of Animal Science, 41(1): 25-41.
9- Nazifi, S. 1997. Hematology and Clinical Biochemistry of Birds. First Edition. Shiraz University Publication, Shiraz, Iran. (In Persian).
10- Nobakht, A., A. Ariyana, and F. Mazlum. 2012. Effect of different levels of canola oil with vitamin E on performance and carcass traits of broilers. Applied and Basic Science, 3(5): 1052-1064.
11- Pourreza, J., M. Mehran., M. Ghazaghi, and F. Bagherzadeh Kasmaei. 2000. Amino cids in Poultry Nutrition. 2nd ed. Arkan Danesh Press, Isfahan, Iran. (In Persian).
12- Rezaei, M, and A. Monfaredi. 2010. Effects of supplemental fat to low energy diets on cholesterol and triglyceride contents of broiler Meat. American Journal of Veterinary Science, 2(5): 121-129.
13- Riyazi, S. R., T. Vahdatpour., A. Mirzaei., H. Fathi., J. Davoodi., and S. Vahdatpour. 2011. The effect of energy increasing and protein lowering on performance and some serum biochemical parameters of broiler chickens. Annals Biological Research, 2(4): 516-521.
14- SAS Institute. 2005. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC.
15- Valizadeh, M, and M. Moghaddam. 1994. Experimental Designs in Agriculture. Pishtaz Elem Pubication, Tabriz, Iran. (In Persian).
16- Zamani, M., M. Rezaei., A, Timouri Yansari., H. Sayyahzade, and F. Niknafas. 2013. The effect different levels of finisher diet energy and protein on performance, carcass traits and the concentration of serum blood lipids. Journal of Animal Science, 23(3): 69-86.
17- Zoheradini, H., S. R. Miraei Ashtiani., M. Shivazad, and A. Nikkhah. 2001. The effect of diet energy and nutrient concentration on performance of Arian hybrid chocks. Journal of Agriculture and Natural Source Science, 5(2): 125-134.