تأثیر ویتامین‌های محلول در چربی( A,D,E) و روغن بذر کتان بر فراسنجه های خونی و سیستم ایمنی گوساله های شیرخوار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجو کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

3 فردوسی مشهد

4 استاد، گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به‌منظور بررسی روغن کتان و ویتامین‌های محلول در چربی بر سیستم ایمنی، آنزیم‌های کبدی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فراسنجه‌های خونی از 28 راس گوساله‌های شیرخوار در سن سه روزگی (میانگین وزن (8/4±)7/37 کیلوگرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 7 تکرار به‌مدت 56 روز استفاده شد. تیمارها شامل: 1- شیر کامل همراه با خوراک آغازین (شاهد) 2- جیره شاهد به همراه شیر مکمل شده با روغن کتان 3- جیره شاهد و تزریق هفته‌ای 7 سی‌سی ویتامین محلول در چربی 4- جیره شاهد به همراه شیر مکمل شده با روغن کتان همراه تزریق هفته‌ای 7 سی‌سی ویتامین محلول در چربی. نتایج نشان داد که تیمارها بر میزان پروتئین تام، کراتینین، BHBA، آلبومین، درصد لنفوسیت‌ها، درصد گرانولیست‌ها، آنزیم‌های کبدی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تأثیر معنی‌داری نداشت (05/0< P)، سطح کلسترول خون به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0< P) و بیشترین مقدار کلسترول در تیمار حاوی روغن کتان+ویتامین و کمترین آن در گروه شاهد و حاوی ویتامین مشاهده شد. میزان گلبول‌های سفید و قرمز، درصد هماتوکریت، مونوسیت‌ها، ائوزینوفیل و هموگلوبین گوساله‌های شیری به‌طور معنی داری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0< P). مقدار گلبول‌های قرمز و هماتوکریت در روغن کتان+ویتامین بیشترین و در گروه شاهد و روغن کتان کمترین مقدار بود. بیشترین و کمترین میزان گلبول‌های سفید خون در تیمارهای روغن کتان+ویتامین و ویتامین و درشاهد و تیمار روغن کتان مشاهده شد. درصد مونوسیت‌‌ها به ترتیب در گروه شاهد و تیمار روغن کتان+ویتامین کمترین و بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند. درصد ائوزینوفیل در گروه شاهد کمترین و تیمارهای روغن کتان+ویتامین و روغن کتان بیشترین مقدار بودند. از طرفی در تیمار روغن کتان+ویتامین نسبت به سایر تیمارها بیشترین میزان هموگلوبین مشاهده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که افزودن روغن کتان و ویتامین‌های محلول در چربی احتمالاً باعث بهبود نسبی سیستم ایمنی در گوساله‌های شیرخوار هلشتاین می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of fat-soluble vitamins (A, D, E) and flaxseed oil on blood parameters and immune system of suckling calves

نویسندگان [English]

  • mehrdad Movahednasab 1
  • Abdolmansour Tahmasebi 2
  • Seyed Alireza Vakili 3
  • Abbas Ali Naserian 4
1 Master student, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
2 Dept. of Animal Science, College of Agri. Ferdowsi University of Mahhad, Mashhad, Iran
3 Ferdowsi University of Mashhad
4 Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
چکیده [English]

Introduction: One of the most important factors in the profitability of dairy farms is effective management methods in keeping and feeding infant calves. Several factors such as underdeveloped immune system and environmental stress can increase the survival power of the animal. Researchers suggest different factors can effect and improve the immune system of neonatal calves, including the use of fat-soluble vitamins and unsaturated fatty acids. While these vitamins play a major role in the immune system of animals, the supply of fat-soluble vitamins in the calf's diet is essential for promotion the normal growth of muscles and the skeleton of the body. Due to the lack of synthesis of these vitamins in the rumen, their supply is essential for calves. Common symptoms of a deficiency in fat-soluble vitamins in neonatal calves include retardation of growth, and susceptibility to infectious diseases.

Materials and Methods: This experiment was performed in the farm of Ferdowsi University of Mashhad Research Center in Khorasan Razavi province in 2020/7/14.twenty eight Holstein female calves with an average bodyweight of 37.74 kg (± 4/76) were used from birth to 56 days of age. After birth claves were separated from their dam and follow weighing, they transferred to individual pen. On the fourth day, the calves were randomly assigned to one of four treatments. All calves received colostrum for the first 3 d and then whole milk at 8% of bodyweight in the two equal part in the morning (4.00 A.M) and evening (16 P.M) until weaning. The experimental treatments included: 1) control: whole milk with starter 2) control diet supplemented with flax seed oil (0.3ml per kilogram of body weight) 3) control diet and weekly injection of 7 cc of fat-soluble vitamins (A, D3, E) 4) The control diet which supplemented with flaxseed oil (0.3ml per kilogram of body weight) plus weekly injection of 7 cc of fat-soluble vitamins vitamins (A, D3, E). Flax seed oil was mixed into milk (morning feeding) until weaning. During the experiment period, calves had ad libitum access to chopped alfalfa hay and starter diet. Water from a plastic bucket (7 liters), filled twice a day, and was provided throughout the study. Composition of starter did not change throughout the experiment. Blood sample were harvested from jugular vein for collection of full blood for Complete blood count (CBC) test and blood serum metabolites. To collect serum, blood samples were transferred to sterile flocculation tubes and after clotting at room temperature, centrifuged (for 15 minutes at 3000 rpm (1509 xg)) and their serum was collected And transferred to sterile microtubes. Serum was stored in -20 centigrade until further analysis. Complete blood count (CBC) test was performed to determine the number of blood cells (white blood cells, red blood cells, lymphocytes, monocytes, eosinophils, granulocytes, hemoglobin and hematocrit) in the laboratory. Serum blood metabolites, total protein, creatinine, beta-hydroxybutyric acid, albumin, liver enzymes (alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase and alkaline phosphatase), antioxidant capacity (malondialdehyde and total antioxidant capacity were analyzed using commercially available colorimetric and enzymatic assay kits, with Alpha Classic model autoanalyzer to determine blood parameters and according to the manufacturer's instructions. Data were analyzed using SAS version 9.4 as a completely randomized design experiment. For all results, significant differences between treatments were declared at P≤ 0.05 and tendencies were declared at 0.05 < P≤ 0.10. Least square means for each treatment are reported in the tables and were separated using Tukey-kramer test.

Results and Discussion: The results of this study showed that the use of flaxseed oil and injection of fat-soluble vitamins during preweaning had no significant effect on the Serum concentrations of total protein, creatinine, beta-hydroxybutyric acid, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, malondialdehyde and total antioxidant capacity on calves. Calves received flax seed oil and fat soluble vitamins injection had the highest Red blood cells, White blood cells, Hematocrit, Lymphocytes, Monocytes, Eosinophils and hemoglobin concentration.

Conclusion: The results of this study indicated that inclusion of flaxseed oil and injection of fat-soluble vitamins (A, D, E) had no significant effect on blood serum parameters such as total protein, creatinine, albumin, beta-hydroxybutyric acid, malondialdehyde and total antioxidant capacity, but partially improved the immune system(white blood cells, monocytes, eosinophils) and reduces liver enzymes such as aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase, which indicates an increase in animal health

کلیدواژه‌ها [English]

  • Holstein calves
  • Flaxseed oil
  • Fat-soluble vitamins
  • Immune system
  • Blood parameters
CAPTCHA Image

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 12 تیر 1401
  • تاریخ دریافت: 24 بهمن 1400
  • تاریخ بازنگری: 22 خرداد 1401
  • تاریخ پذیرش: 12 تیر 1401
  • تاریخ اولین انتشار: 12 تیر 1401