تأثیر منابع مختلف سلنیوم به همراه ویتامینE در جیره غذایی بر عملکردهای تولیدی و خصوصیات کیفی تخم، پاسخ سیستم ایمنی و متابولیت های خونی بلدرچین های ژاپنی تخم گذار

نوع مقاله : علمی پژوهشی- تغذیه طیور

نویسندگان

دانشگاه تبریز

چکیده

به منظور بررسی اثرات توأم منابع مختلف سلنیوم به همراه ویتامین E بر عملکرد، خصوصیات کیفی، سیستم ایمنی و متابولیت های خونی بلدرچین های ژاپنی تخم‌گذار، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه پرنده در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار انجام شد. جیره های آزمایشی شامل شاهد (بدون مکمل سلنیوم)، سلنیت سدیم(منبع معدنی سلنیوم)، سلپلکس(منبع آلی سلنیوم) هر کدام به میزان 4/0 میلی گرم در کیلوگرم به همراه 120 میلی گرم ویتامین E در کیلوگرم جیره غذایی بود. نتایج نشان داد تولید تخم، مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی و مجموع توده تخم در کل دوره آزمایش تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت اما استفاده از منابع آلی و معدنی سلنیوم موجب بهبود در وزن تخم، ارتفاع سفیده، ضخامت و سطح پوسته نسبت به تیمار شاهد در هفته های متوالی اعمال جیره گردید. همچنین اثر مکمل سازی جیره بر افزایش غلظت سلنیوم زرده و تری گلیسرید خون نسبت به شاهد معنی دار بود. بیشترین میزان ذخیره سلنیوم زرده در تیمار آزمایشی حاوی 4/0 میلی گرم سلپلکس نسبت به شاهد مشاهده گردید. میزان کلسترول تام و آنتی اکسیدان تام خون تحت تأثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. بررسی ها نشان داد تخم های نگهداری شده در دمای ˚C5 به مدت 30 روز ، اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی در میزان مالونیل دی آلدهید زرده نسبت به شاهد وجود داشت و جیره مکمل شده با 4/0 میلی گرم سلپلکس کم‌ترین میزان مالونیل دی آلدهید زرده را نسبت به شاهد نشان داد. اما میزان مالونیل دی آلدهید زرده تخم‌های بلدرچین نگهداری شده در دمای ˚C22 به مدت 30 روز تحت تأثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different sources of selenium plus vitamin E in the diet on production performance and quality of eggs, immune system response and blood metabolites of Japanese quail

نویسندگان [English]

  • zabihollah nemati
  • Hossain Ahmadian
University of Tabriz
چکیده [English]

In order to investigate the combined effects of various sources of selenium plus vitamin E on performance, qualitative characteristics, immune system and blood metabolites of Japanese quail, a test was conducted using 144 bird species in a completely randomized design with 3 treatments, 4 replicates and 12 birds per Repeat done. The experimental diets consisted of 3 sources of selenium (control, sodium selenite, sel-plex) each 0.4 mg/kg, plus 120 mg of vitamin E per kilogram of diet. The results showed that egg production, feed intake, feed conversion ratio and total egg mass were not affected by experimental treatments but using organic and inorganic sources of selenium resulted in improvement in egg weight, whiteness height, thickness and shell surface compared to treatment The control was applied in consecutive weeks. Also, the effect of diet supplements on increasing the concentration of selenium yolk and blood triglyceride compared to control was significant. The most selenium reserve was observed in 0.4 mg/kg of sel-plex treated with control. Total cholesterol and total antioxidant levels were not affected by experimental diets. The results showed that the eggs stored at 5 ˚ C for 30 days showed a significant difference between the treatments in the amount of yolk malondialdelede doses compared to the control, and the supplementation of 0.4 mg/kg sel-plex The level of malondialdehyde was shown to be significantly higher than control. However, the amount of malondialdehyde of egg yolks stored at 22 ˚C for 30 days was not affected by dietary treatments.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Japanese quail
  • Egg quality
  • sel-plex
  • Sodium selenite
  • Blood metabolites
  1. Abbaszadeh Mobaraki, M. and H. Aghdam Shahryar. 2015. The Impact of Different Levels of Vitamin E and Selenium on the Performance, Quality and the Hatchability of Eggs from Breeding Japanese Quails. Iranian Journal of Applied Animal Science, 5(4), 927-932.
  2. Ahmadi, F. and F. Rahim. 2011. Factors affecting quality and quantity of egg production in laying hens: a review. World Applied Sciences Journal. , 12(3), 372-384.
  3. Asadi, F., F. Shariatmadari, and M. A. Karimi-Torshizi. 2011. Effect of different selenium sources and level on laying hen performance, egg quality and selenium enrichment of eggs. Iranian Journal of Animal Science Research, (4), 344-350. (In persian)
  4. Bennett, D. C., and K. M. Cheng. 2010. Selenium enrichment of table eggs. Poultry Science. 89: 2166-2172.
  5. Cantor, A. H., M. L. Straw, M. J. Ford, A. J. Pescatore, and M. K. Dunlap. 2000. Effect of feeding organic selenium in diets of laying hens on egg selenium content. Page 473 in Egg Nutrition and Biotechnology. J. S. Sim, S. Nakai, and W. Guenter, ed. CABI Publishing, New York, NY.
  6. Dvorska, J. E., F. A. Yaroshenko, P. F. Surai, and N. H. C. Sparks. 2003. Selenium-enriched eggs:Quality evaluation. Pages 23-24 in Proc. 14th European Symposium of Poultry Nutri- tion, World's Poultry Science Association, Lillehammer, Norway.
  7. Evans, R. W., B. J. Shaten, B. W. Day and L. H. Kuller. 1998. Prospective association between lipid soluble antioxidants and coronary heart disease in men: the Multiple Risk Factor Intervention Trial. American journal of epidemiology, 147(2), 180-186.
  8. Faustman. C., S. Specht, L. Malkus and D. Kinsman. 1992. Pigment oxidation in ground veal: Influence of lipid oxidation, iron and zinc. Meat science, 31(3), 351-362.
  9. Gajcevic, Z., G. Kralik, E. Has-Schon and V. Pavic. 2009. Effects of organic selenium supplemented to layer diet on table egg freshness and selenium content. Italian Journal Animal Science 8, 189-199.
  10. Haugh, H. R. 1937. The Haugh unit for measuring egg quality. The US egg and poultry magazine. 43: 552 - 555, 572 - 573.
  11. Heindl, J., Z. Ledvinka, E. Tumova and L. Zita. 2010. The importance, utilization and sources of selenium for poultry: a review. Scientia Agriculturae Bohemica, 41: 55-64.
  12. Idowu, O. M. O., T. F. Laniyan, O. A. Kuye, V. O. Oladele-ojo and D. Eruvebetine. 2006. Effect of copper salts on performance, cholesterol, residues in liver, eggs and excreta of laying hens. Arch Zootec 55: 327- 338.
  13. Jiakui, L., and W. Xiaolong. 2004. Effect of dietary organic versus inorganic selenium in laying hens on the productivity, selenium distribution in egg and selenium content in blood, liver and kidney. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 18:65-68.
  14. Kralik, G., Z. Gajcevic, P. Suchy, E. Strakova, and D. Hanzek. 2009. Effects of dietary selenium source and storage on internal quality of eggs. Acta veterinaria Brno. 78:219-222.
  15. Latshaw, J. D., and M. D. Biggert. 1981. Incorporation of selenium into egg proteins after feeding selenomethionine or sodium selenite. Poultry Science. 60:1309-1313.
  16. Martin, L., P. Han, J. Lewittes, J. Kuhlman, K. Klasing and M. Wikelski. 2006. Phytohemagglutinin?induced skin swelling in birds: histological support for a classic immunoecological technique. Functional Ecology, 20(2), 290-299.
  17. McDowell, L.R. 1992. Selenium. In: Minerals in Animal and Human Nutrition. Academic Press, Inc., San Diego, CA, pp. 294-311.
  18. Mohiti-Asli, M., F. Shariatmadari, H. Lotfollahian, and M. T. Mazuji. 2008. Effects of supplementing layer hen diets with selenium and vitamin E on egg quality, lipid oxidation and fatty acid composition during storage. Canadian Journal of Animal Science. 88:475-483.
  19. NRC. 1994. National Research Council. Nutrient re- quirements of poultry. 9th ed. National Academy Press. Washington, USA.
  20. Pappas, A.C, F. Karadas, P.F. Surai, and B. K. Speake. 2005. The selenium intake of the female chicken influences the selenium status of her progeny. Comparative Biochemistry and Physiology. 142B: 465-474.
  21. Patton, N. D., A. H. Cantor, A. J. Pescatore, and M. J. Ford. 2000. Effect of dietary selenium source, level of inclusion and length of storage on internal quality and shell strength of eggs. Poultry Science 79: 75-116.
  22. Payne, R.L., T. K. Lavergne, L. L. Southern. 2005. Effect of inorganic versus organic selenium on hen production and egg selenium concentration. Poultry Science, 84, 232-237.
  23. Ramezani, S, A. Riasi, N. Afzali and M. Fathi Nasari 2011. Effect of selenium and sodium bicarbonate supplementation diets on blood biochemical properties, growth performance and carcass traits of broilers in heat stress condition. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi) No 90 pp: 13-22.
  24. Scheideler, S.E., P. Weber and D. Monsalve. 2010. Supplemental vitamin E and selenium effects on egg production, egg quality, and egg deposition of α-tocopherol and selenium. The Journal of Applied Poultry Research, 19: 354-360.
  25. Stadelman, W. J. 1994. Egg production, processing and products. Encyclopedia of Agricultural Science, 2(E-L), 43.
  26. Surai, P.F. 2002. Natural Antioxidants in Avian Nutrition and Reproduction. Nottingham University Press, Nottingham.
  27. SAS Institute Inc. 2010. SAS Proprietary Software Release 9.2. SAS Inst. Inc., Cary, NC.