تأثیر پودر گیاه چویر (Ferulagoangulata) بر کبد و فرآسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی مسموم شده با تتراکلریدکربن

نوع مقاله : علمی پژوهشی- تغذیه طیور

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشگاه گلستان

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی خواص آنتی اکسیدانی گیاه چویر در بلدرچین ژاپنی مسموم شده با تتراکلریدکربن انجام شد. در این آزمایش از 80 قطعه جوجه بلدرچین یک روزه با 4 تیمار، 4 تکرار و 5 قطعه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 شامل دو سطح پودر چویر ( 0 و 5/1 درصد) و تتراکلریدکربن (0 و 1 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) استفاده شد. طول دوره آزمایش 42 روز بود و در این مدت پرنده ها دسترسی آزاد به آب و خوراک داشتند. در پایان دوره آزمایش، از ورید بال تمام پرنده ها (20 پرنده در هر تیمار) جهت اندازه گیری فرآسنجه های خونی و آنزیم های کبدی خون گیری شد. همچنین برای مطالعه بافت شناسی از بافت کبد نمونه برداری شد. خوراک مصرفی و افزایش وزن بدن در دوره های مختلف پرورش و ضریب تبدیل در کل دوره پرورش تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار داشتند (05/0>P). پودر گیاه چویر در سطح 5/1 درصد، غلظت های کلسترول کل و HDL-کلسترول سرم خون را به طور معنی داری افزایش داد (05/0>P)، اما افزایش مقادیر تری گلیسرید و LDL-کلسترول سرم خون از نظر آماری معنی دار نبود. تتراکلریدکربن غلظت های آنزیم های کبدیAST، ALT و ALP سرم خون را به طور معنی داری افزایش داد (05/0>P)، در حالی که استفاده توام پودر چویر و تتراکلریدکربن منجر به تعدیل اثرات منفی تتراکلریدکربن در خصوص آنزیم های ASTو ALT شد (05/0>P). نتایج حاصل از بررسی های بافت شناسی نیز نشان داد که پودر گیاه چویر می تواند محافظ کبد در برابر مسمومیت تتراکلریدکربن -باشد. به طور کلی این مطالعه نشان داد که پودر گیاه چویر می تواند اثرات استرس اکسیداتیو ناشی از تتراکلریدکربن را کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Chavir (Ferulagoangulata) plant powder on liver and blood parameters of Japanese quail intoxicated with CCL4

نویسندگان [English]

  • Firooz Samadi 1
  • abdolhosein Pourkhanjar 1
  • Farzaneh Ganji 2
  • Saba Samadi 1
1 Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Golestan University
چکیده [English]

This study aimed to evaluate the antioxidant property of Chavir plant on Japanese quail intoxicated with carbon tetrachloride (CCl4). Eighty, one-d-old Japanese quail chicks were randomly allotted to 4 treatments with 4 replicates and 5 chicks in each, using completely randomized design with 2×2 factorial arrangements including 2 levels of Chavir powder (0 and 1.5 percent) and CCl4 (0 and 1 ml/kg BW). The experimental period lasted 42 d and during this period feed and water were provided ad libitum. At the end of trial, birds (20 for each treatment) were bled through wing vein to determine blood parameters and hepatic enzymes. In addition, liver samples were taken for histology studies. Feed intake and body weight gain at different stages of experiment and feed conversion ratio throughout the experiment influenced by experimental treatments (P

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chavir
  • CCL4
  • Japanese quail
  • Liver poisoning
1- ابراهیمی، ر.، ط. محمدآبادی.، م. ساری.، س. سالاری.، م.ج. ضمیری.، و م.ت. بیگی نصیری. 1392. اثر سیلی مارین بر تنش اکسیداتیو ایجاد شده توسط سرب در جوجه های گوشتی. نشریه پژوهشهای علوم دامی، جلد 5، شماره 4. 312-302.
2- جوری، م.، م. مهدوی. 1389. شناسایی کاربردی گیاهان مرتعی. انتشارات آییژ.456 صفحه.
3- رضازاده، ش.، د. یزدانی.، و س. شهنازی. 1382. شناسایی اجزای روغن فرار سرشاخه های هوایی گیاه Ferulagoangulata(Schlecht.)Boiss جمع آوری شده از غرب ایران. فصلنامه گیاهان دارویی، جلد 7، 52- 49.
4- ناطقی، ر. 1390. تأثیر عصاره کنگرفرنگی بر بافت کبد و فرآسنجه های خونی جوجه های گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 64 صفحه.
5- AL Attar, M. 2006. Comparative physiological study on the effect of Rosemary, Tarragon and Bay leaves extract on serum lipid profile of Japanese quail. Saudi J. Biol. Sci. 13:91-98.
6- Al-Beitawi, N. A., S. S. El-Ghousein., and A. H. Nofal. 2009. Replacingbacitracin methylene disalicylate by crushed Nigella sativaseeds in broiler diets and its effects on growth, blood constituentsand immunity. Livest. Sci. 125:304–307.
7- Anthea, M., J. Hopkins., C. W. McLaughlin., S. Johnson., M. Q. Warner., D. LaHart.,and J. D. Wright. 1993. Human biology and health. Englewood Cliffs,New Jersey, USA: Prentice Hall.
8- Applegate, T., G. Schatzmayr., K. Prickel., C. Troche., and Z. Jiang.2009. Effect of aflatoxin culture on intestinal function and nutrient loss in laying hens. Poult. Sci. 88:1235–1241.
9- Basile, A., S. Sorbo., V. Spadaro., M. Bruno., A. Maggio., N. Faraone., andS. Rosselli. 2009. Antimicrobial and Antioxidant Activities of Coumarins from the Roots of Ferulagocampestris(Apiaceae). Molecules. 14: 939-952.
10- Brunton, L. L. 1999. Agents affecting gastrointestinal water fluxand motility, digestants and bile acids. Pages 914–932 in ThePharmacological Basis of Therapeutics. 8th Ed. PregmanPress,Oxford, UK.
11- Clawson, G. A. 1998. Mechanism of carbon tetrachloride hepatotoxicity. Pathology and Immunopathology Research. 8: 104-112.
12. Diaz Gomez, M. I., C. R. Castro., N. D'acosta., O. M. Fenos., E. C. Ferreyra., and J. A. Castro. 1975. Species differences in carbon tetrachtoride-induced hepatoxicity: The role of CCl4 activation and lipid peroxidatton. Toxicology and Applied Pharmacology. 34:102-114.
13- Dubey, S. K., and A. Batra. 2008. Hepatoprotective activity from ethanol fraction of Thujaoccidentalis Linn. Asian Journal of Research Chemistry. 1(1): 32-35.
14- Golet, G. H., P. E. Seiser., A. D. McGuire., D. D. Roby., J. B. Fischer., and K. J. Kuletz. 2002. Long term direct and indirect effects of the ExxonValdez oil spill on pigeon guillemots in Prince WilliamSound, Alaska. Mar. Ecol. Prog. Ser. 241:287–304.
15- Harr, K. E. 2002. Clinical chemistry of companion avian species: A review. Vet. Clin. Pathol. 31:140–151.
16- Hetrog, M. G. L., and P. C. H. Hollmann. 1998. Potential health effects of the dietary flavonolquercetin. European Journal of Clinical Nutrition. 50:63-71.
17- Huff, G. R., W. E. Huff., J. M. Balog., N. C. Rath., N. B. Anthony., and K. E. Nestor. 2005. Stress response differences and disease susceptibility reflected by heterophil to lymphocyte ratio in Turkeys selected for increased body weight. Poultry Sci. 84:709–717.
18- KarmiaMoawad, M. 2007. Possible prophylactic effectsof vitamin E or Lycopene treatment on renal toxicityinduced by CCl4 administration in albino rats. WorldJ. Zool. 2:19-28.
19- Khalaji, S., M. Zaghari., K. H. Hatami., S. Hedari-Dastjerdi., L. Lotfi., and H. Nazarian. 2011. Black cumin seeds, Artemisia leaves (Artemisia sieberi), and Camellia L. plant extract as phytogenic products in broiler diets and their effects on performance, blood constituents, immunity, and cecal microbial population. Poultry Sci. 90:2500–2510.
20- Khanna, A.K., R. Chander., N.K. Kapoor., and B.N. Dhawan. 1994. Hypolipidemic activity of Picrolivinalbino rats. Phytother. Res. 8:403-407.
21- Khanahmadi, M., and K. Janfeshan. 2006. Study on antioxidant property of ferulagoangulata plant. Asian. J. Plant Sci. 5:5210-526.
22- Li, Y., H. Y. Cai., G. H. Liu., X. L. Dong., W. H. Chang., S. Zhang., A. J. Zheng., andG. L. Chen. 2009. Effects of stress simulated by dexamethasone on jejunal glucose transport in broilers. Poultry Sci.88:330–337.
23- Lieber, C. S. 2000. Alcoholic liver disease: New insights on pathogenesis lead to new treatment. Journal of Hepatology, 32: 113.128.
24- Luna, L.G. 1968. Histologic Staining Methods of the Armed Forces Institute of Pathology. 3rd Ed. McGraw-Hill Book Co., New York, NY.
25- Mandrekar, P., and G. Szabo. 2009. Signaling pathways in alcohol-induced liver inflammation. Journal of Hepatology.50(6): 1258-1266.
26- Meyer, S. A., and A. P. Kulkarni. 2001. Hepatotoxicity. In:Introduction to biochemical toxicology. 3rd Ed., New York: John Wiley and Sons, pp: 487.
27- Miller, J. D. 1995. Fungi and mycotoxins in grain implications for stored product research. J. Stored Prod. Res. 31:1–16.
28- Mujumddar, A. K.,A. S. Upadhyay., and A. M. Pradhan. 1998. Effect of Azadirachtaindica leaf extract on CCl4 induced hepatic damage in albino rats. Indian Journal Pharmacology Sci. 60: 363-367.
29- Nazar, F. N., A. P. Magnoli., A. M. Dalcero., andR. H. Marin. 2012. Effect of feed contamination with aflatoxin B1 and administration of exogenous corticosterone on Japanese quail biochemical and immunological parameters. Poultry Sci. 91:47–54
30- Panovska, T. K., S. Kulevanova., I. Gjorgoski., M. Bogdanova., and G. Petrushevska. 2007.Hepatoprotective effect of the ethyl acetate extract of Teucriumpolium, L.against carbon tetrachloride induced hepatic injury in rats. ActaPharmaceutica.57: 241–248.
31- Ronis, M.J.J.,R. Hakkak., S. Korourian., E. Albano., S. Yoon., M. I. Sundberg., K. O. Lindros., and T. M. Badger. 2004. Alcoholic liver disease in rats fed ethanol as part of oral or intragastric low-carbohydrate liquid diets. Exp. Biol. Med. 229:351-360.
32- SAS Institute. 2001. SAS User’s Guide: Statistics, Version 6. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
33- Slater, T. F. 1966. Necrogenic action of carbon tetrachloride in the rat: a speculative mechanism based on activation. Nature. 209:36-40.
34- Sodeifian, G., and K. Ansari. 2011. Optimization of Ferulagoangulataoil extraction with Supercritical Carbon Dioxide. J. Supercritical Fluids.57:38-43.
35- Sonkusale, P., A. G. Bhandarker., N. V. Kurkare., K. Ravikanth., S. Maini., and D. Sood. 2011. Hepatoprotective activity of superlive liquid and repchol in CCL4 induced FLKS syndrome in broilers. International J. Poultry Sci. 10:49–55.
36- Taran, M., H. Ghasempour., and E. Shirinpour. 2010. Antimicrobial activity of essential oils of Ferulagoangulatasubspcarduchorum. Iran. Jondishapour. J. Microbiol. 3:10-14.
37- Tsukamoto, H., M. Matsuoka., and S. W. French. 1990. Experimental models of hepatic fibrosis: A review. Seminar in Liver Disease. 10: 56-65.
38- Trust, K. A., D. Esler., B. R. Woodin., and J. J. Stegeman. 2000. Cytochrome P4501A induction in sea ducks inhabiting near shoreareas of Prince William Sound, Alaska. Mar. Pollut. Bull. 40:397–403.