تاثیر تزریق نانو سیلور و عصاره های آویشن و مرزه در تخم مرغ بر درصد جوجه درآوری، فرآسنجه های گوارشی و ایمنی در روز تفریخ

نوع مقاله : علمی پژوهشی- تغذیه طیور

نویسندگان

1 بوعلی سینا

2 دانشگاه بوعلی همدان

3 دانشگاه بوعلی سینا

4 علوم پزشکی خراسان جنوبی

5 دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

آزمایشی با استفاده از هشتصد و پنجاه و پنج تخم مرغ نطفه دار در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار (تزریق روز پنجم انکوباسیون) و 11 تیمار (تزریق روز هفدهم)، 3 تکرار و 15 عدد تخم مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد1 (بدون تزریق)؛ شاهد2 (تزریق نیم سی سی سرم فیزیولوژی) و ‏در روز پنجم 30 و 45 میلی‏گرم نانوسیلور و 75 و 100 میلی‏گرم به ترتیب آویشن و مرزه و در روز هفدهم 30، 45 و 60 میلی‏گرم نانوسیلور و 100، 150 و 175 میلی‏گرم آویشن و مرزه بودند. تزریق روز پنجم کمترین وزن بورس در تیمارهای 75 و 100 میلی‏گرم آویشن و 75 میلی‏گرم مرزه بیشترین و تیمار 30 و 45 میلی‏گرم نانوسیلور مشاهده شد ‏(05/0>‏P‏)‏. وزن طحال در 75 میلی گرم آویشن بیشترین و در 30 میلی گرم نانوسیلور کمترین مقدار را داشت ‏(05/0>‏P‏)‏. وزن پوسته در روز تفریخ در تیمارهای شاهد، 30 و 45 میلی گرم نانوسیلور کمترین مقدار بود ‏(05/0>‏P‏)‏. روز بعد از تفریخ کلسیم و نانوسیلور استخوان در 45 میلی گرم نانوسیلور به‏طور معنی‏داری از دیگر تیمارها بالاتر بود ‏(05/0>‏P‏)‏. آنزیم آلکالین فسفاتاز در تیمار نانوسیلور به طور معنی‏داری بیشتر از تیمارهای دیگر بود ‏(05/0>‏P‏)‏. در نتایج روز هفدهم نسبت وزن کیسه زرده به وزن بدن در 150 و 175 میلی گرم مرزه به طور معنی داری بالاتر از تیمار شاهد 2 بود‏ (05/0>‏P‏)‏. سطوح کلسترول در تزریق 175 میلی‏گرم آویشن و 100 و 150 میلی‏گرم مرزه به طور معنی‏داری بالاتر از تیمارهای شاهد بود ‏(05/0>‏P‏)‏. نتیجه گیری کلی: با تزریق نانو نقره پارامترهای استخوان ‏در جوجه‌های گوشتی بهبود یافت. همچنین با تزریق عصاره‌های آویشن و مرزه در تخم مرغ نطفه‌دار می‌توان از فعالیت آنتی ‏اکسیدانی گلوکز موجود در این عصاره‌ها و دیگر خواص این گیاهان استفاده کرد.‏

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Silver Nanoparticles, Thyme and Savoury Extracts Injection to Egg on the hatchability, digestive and Immunity Parameters at Hatchability

نویسندگان [English]

  • aliasghar saki 1
  • Jalal Salary 2
  • Hasan Aliarabi 3
  • Mehran Vatanchian 4
  • Masoumeh Abbasinezhad 5
1 University of Bu–Ali Sina Hamedan
2 University of Bu–Ali Sina Hamedan
3 University of Bu–Ali Sina Hamedan
4 Northern Khorasan University of Medical Sciences
5 University of Bu–Ali Sina Hamedan
چکیده [English]

An experiment was conducted with 855 fertilized eggs in 8 treatments (injection in 5th day of incubation) and 11 treatments (injection in 17th day of incubation) with 3 replicates of 15 eggs each. Treatments included first control (no injection), second control (injection of 0.5 ml. of sodium chloride); in 5th day, experimental treatments included 30 and 45 mg. silver nanoparticles, and 100 mg. of thyme and savoury. In 17th day treatments included 30, 45, and 60 mg. silver nanoparticles, and 100, 150, and 175 mg. of thyme and savoury extracts. Injection in 5th day indicated that the bursa weight reached its maximum in treatments 75 and 100 mg. of thyme, and 75 mg. of savoury, and in treatments with 30 and 45 mg. of silver nanoparticles had a minimum level‎ (P

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broilers
  • In ovo Injection
  • Thyme Extract
  • Savoury Extract
  • Silver nanoparticles
1- Ahmadi, F., and A. H. Kurdestany. 2010. The impact of silver nano particles on growth performance, lymphoid organs and oxidative stress indicators in broiler chicks. Global Vet. 5 (6): 366-370.
2- Amitav, B., S. Majumdar, S. K. Bhanja, A. B. Mandal, B. B. Dash, and S. K. Agarval. 2006. Effect of in ovo injection of glucose on growth, immune competence and development of digestive organs in turkey poults. 16th European symposium on poultry nutrition.
3- Bhanja, S. K., A. B. Mandal, and T. K. Goswami. 2004. Effect of in ovo injection of amino acids on growth, immune response, development of digestive organs and carcass yields of broilers. Indian Poult Sci. 39: 212-218.
4- Cook, N. C., and S. Samman. 1999. Flavonoids-Chemistry Metabolism, cardio protective effects and dietary sources. J Nutr Biochem.7: 66-76.
5- Ebrahimnezhad, Y. M., H. Salmanzadeh, R. Beheshti, and H. Rahimi. 2011. The effects of in ovo injection of glucose on characters of hatching and parameters of blood in broiler chickens. Annals Bio Res. 2 (3): 347-351.
6- Ferket, P., and Z. Uni. 2004. Methods for early nutrition and their potential. World Poult Sci J. 60: 101-114.
7- Foy, O. T., Z. Uni, and P. R. Fekret. 2006. Effect of in ovo feeding egg white protein, β-Hydroxy- β-Methyl butyrate, and carbohydrates on glycogen status and neonatal growth of turkeys. Poult Sci. 85: 1185–1192.
8- Geyra, A., Z. Uni, and D. Sklan. 2001. The effect of fasting at different ages on ‎growth and tissue dynamics in the small intestine of the young chick. Br Poult ‎Sci. 86: 53–61.‎
9- Gore, A. B., and M. A. Qureshi. 1997. Enhancement of humoral and cellular immunity by vitamin E after embryonic exposure. Poult Sci. 76: 984-991.
10- Gralak, M. A., A. W. Piastowska, H. Leontowicz, M. Leontowicz, A. Antczak, G. Kulasek, T. Szara, and T. Narojek. 2004. Effect of dietary protein level and sources on bone mineralization and structure in rats. Biofactors. 22: 25-28.
11- Grodzik, M., and E. Sawosz. 2006. The influence of silver nano particles on chicken embryo development and bursa of Fabricius morphology, J. Anim. Feed. Sci., 15(Suppl. 1): 111-114.
12- Hamburger, V., and H. L. Hamilton. 1951. Series of normal stage in the development ‎of the chick embryo. J Morphol. 88: 49-92.‎
13- Jukic, M., and M. Molis. 2005. Catalytic oxidation and antioxidant properties of thyme essential oil (thymus valgarae L). Croatica Chemi Acta Ccacaa. 78(1): 105-110.
14- Kim, Y. S., J. S. Kim, H. S. Cho, D. S. Rha, J. M. Kim, J. D. Park, B. S. Choi, R. Lim, H. K. Chang, Y. H. Chung, I. H. Kwon, J. Jeong, B. S. Han, and I. J. Yu. 2008. Twenty-eight-day oral toxicity, genotoxicity, and gender-related tissue distribution of silver nanoparticles in Sprague-Dawley rats. Inhal Toxicol. 20: 575-583.
15- Leeson, T., and C. Leeson. 1963. The chorioallantoic of the chick. Light and electron microscopic observations at various times of incubation. J Anat. 97: 585-559.
16- Libby, P., and M. Aikawa. 2002. Vitamin C, collagen, and cracks in the plaque. Circulation. 105: 1396-1398.
17- Liu, X. Y. 1999. Stress and immunity. In: Poultry Immunology. (Ed. T. B. Yin). China Agriculture Press, Beijing, China. 24: 230-252.
18- Nasir, Z., and M. A. Grashorn. 2009. Echinacea. A potential feed and water additive in poultry and swine production. Arch Geffu. 73: 227-236.
19- Noy, Y., and D. Sklan. 1999. Different types of early feeding and performance in chicks and poults. J Appl Poult Res. 8: 16–24.
20- SAS Institute Inc. 2004. SAS/STAT User’s Guide: Version9. 8th edn. SAS Institute Inc., Cary, North Carolina.
21- Sikorska, J., M. Szmidt, E. Sawosz, T. Niemiec, M. Grodzik, and A. Chwalibog. 2010. Can silver nanoparticles affect the mineral content, structure and mechanical properties of chicken embryo bones? J Anim Feed Sci. 19: 286–291.
22- Studnicka, A., E. Sawosz, M. Grodzik, A. Chwalibog, and M. Balcerak. 2009. Influence of nanoparticles of silver/palladium alloy on chicken embryos’ development. Anim Sci. 46: 237-242.
23- Surai, P. F., R. C. Noble, and B. K. Speake. 1999. Relationship between vitamin E content and susceptibility to lipid peroxidation in tissues of the newly hatched. Poult Sci. 76: 587-593.
24- Uni, Z., and R. P. Ferket. 2004. Method for early nutrition and potential. World Poult Sci J. 60: 101-111.
25- Uni, Z., P. R. Ferket, E. Tako, and O. Kedar. 2005. In ovo feeding improves energy status of late-term chicken embryos. Poult Sci. 84: 764–770.
26- Zhang, H., B. Kong, Y. Xiong, and X. Sun. 2009. Antimicrobial activity of spice extracts against pathogenic and spoilage bacteria in modified atmosphere packaged fresh pork and vacuum packaged ham slices stored at 4оC. J Meat Sci. 81: 686-692.
CAPTCHA Image