##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

شهرام نجفی محمد مهدی طباطبایی خلیل زابلی علی اصغر ساکی احمد احمدی

چکیده

این آزمایش به‌منظور بررسی تأثیر موننسین و شکل فیزیکی دانه جو (پرک کردن) بر قابلیت هضم اجزای جیره و متابولیسم پروتئین در گوسفند مهربان انجام شد. بدین منظور از تعداد 24 رأس گوسفند نر مهربان با میانگین وزن 15/6 ± 98/52 کیلوگرم به‌صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره‌های حاوی 1) دانه جو کامل، 2) دانه جو کامل به‌همراه موننسین، 3) دانه جو پرک شده و 4) دانه جو پرک شده به‌همراه موننسین بودند. مقدار موننسین در تیمارهای مربوطه 30 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم خوراک مصرفی بود. آزمایش تعیین قابلیت هضم به‌صورت جمع‌آوری مستقیم مدفوع (روش درون‌تنی) انجام شد. خون‌گیری در روز آخر آزمایش (در ساعات 1 و 5 بعد از خوراک‌دهی صبح) و جمع‌آوری ادرار در طول کل دوره آزمایش انجام گرفت. نتایج نشان داد اثر اصلی شکل فیزیکی دانه جو (پرک کردن) باعث کاهش قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی شد. اما مصرف موننسین و اثر متقابل بین موننسین و شکل فیزیکی دانه اثری بر آنها نداشت. قابلیت هضم سایر مواد مغذی جیره تحت تأثیر شکل فیزیکی دانه جو و مصرف موننسین قرار نگرفتند. ابقاء نیتروژن، نیتروژن میکروبی سنتز شده و آلانتوئین دفعی تحت تأثیر شکل فیزیکی دانه جو قرار نگرفت. اما مصرف موننسین سبب افزایش ابقاء نیتروژن و کاهش آلانتوئین دفعی شد. غلظت گلوکز و اوره پلاسما نیز تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. به‌طور کلی، شکل فیزیکی دانه جو سبب افزایش قابلیت هضم و بهبود متابولیسم نیتروژن نشد. اما مصرف موننسین ابقاء نیتروژن در گوسفندان را افزایش داد.

جزئیات مقاله

کلمات کلیدی

ابقاء نیتروژن, پرک کردن, دانه جو, قابلیت هضم و موننسین

مراجع
1. Afshar, S., M. Kazemi-Bonchenari, and H. R. Ferdowsi. 2015. Effect of feeding whole or cracked barley grain accompanied by soybean meal or urea on nutrients digestibility and parameters of rumen in Mehraban sheep. Research on Animal Production, 6(11):102-107.
2. Allen, J. D., and D. G. Harrison. 1979. The effect of dietary monensin upon digestion in the stomachs of sheep. Proceedings of the nutrition society, n.38, p.32A.
3. AOAC, 1990. Official methods of analysis. 15th ed. Association of official analytical chemists. Wilson Blvd, Arlington, VA 22201-3301 USA.
4. Armstrong, D. G. 1972. Development in cereal processing, ruminants. in: Cereal processing and digestion. Published by the U.S. Feed Grains Council, London; England, Pp: 9-37.
5. Babaei, M., Y. Chashnidel, and E. Dirandeh. 2016. Effect of cobalt and barley grain processing on performance, digestibility of nutrients and rumen and blood parameters in fattening lambs. Animal Production Research, 5(1):1-13.
6. Beckett, S., I. Lean, R. Dyson, W. Tranter, and L. Wade. 1998. Effects of monensin on the reproduction, health, and milk production of dairy cows. Journal of Dairy Science, 81:1563-1573.
7. Blood, D. C., and V. P. Studdert. 1999. Saunders comprehensive veterinary dictionary. Published by Saunders Ltd., Better World Books: West (Reno, NV, U.S.A.)
8. Chen, X. B., and M. J. Gomes. 1995. Estimation of microbial protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives- an overview of the technical details. Occasional Publication 1992. International Feed Resources Unit, Rowett Research Institute, Aberdeen, UK.
9. Davies, K. L., J. J. McKinnon, and T. Mutsvangwa. 2013. Effects of dietary ruminally degradable starch and ruminally degradable protein levels on urea recycling, microbial protein production, nitrogen balance, and duodenal nutrient flow in beef heifers fed low crude protein diets. Canadian Journal of Animal Science, 93:123-136.
10. Foiklang, S., M. Wanapat, and T. Norrapoke. 2016. Effect of grape pomace powder, mangosteen peel powder and monensin on nutrient digestibility, rumen fermentation, nitrogen balance and microbial protein synthesis in dairy steers. Asian Australas Journal of Animal Sciences, 29(10):1416-1423.
11. Gracla, C. C. G., M. G. D. Mendoza, M. S. Gonzalez, P. M. Cobos, C. M. E. Ortega, and L. R. Ramirez. 2000. Effect of yeast culture (Sachromyces cervisiae) and monensin on ruminal fermentation and digestion in sheep. Animal Feed Science and Technoligy, 83:165-170.
12. Hodjatpanah, A. A., M. Danesh-Mesgaran, and A. R. Vakili. 2010. Effects of diets containing monensin, garlic acid or turmeric powder on ruminal and blood metabolite responses of sheep. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9(24):3104-3108.
13. Keyvanloo-Shahrestanaki, M., T. Ghoorchi, S. Hassani, and Y. Jafari-Ahangari. 2008. The effect of different levels of monensin on finishing performance and blood metabolites in Moghani lambs. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 15(3):109-118.
14. Khalesizadeh, A., A. R. Vakili, M. Danesh Mesgaran, and R. Valizadeh. 2011. The effects of garlic oil (Allium sativa), turmeric powder (Curcuma iongalinn) and monensin on total apparent digestibility of nutrients in Baloochi lambs. International Journal of Biological, Bimolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 5(11):791-793.
15. Khalid, M. F., M. Sarwar, A. U. Rehman, M. A. Shahzad, and N. Mukhtar. 2012. Effect of dietary protein sources on lamb’s performance: A review. Iranian Journal of Applied Animal Science, 2(2):111-120.
16. Kiran, D., and T. Mutsvangwa. 2007. Effects of barley grain processing and dietary ruminally degradable protein on urea nitrogen recycling and nitrogen metabolism in growing lambs. Journal of Animal Science, 85:3391-3399.
17. Lean, I. J., L. Wade, and S. D. Bechet. 1997. Bovine somatotropin and monensin: Emerging technologies. Department of animal science, University of Sydney, Australia.
18. Martineau, R., C. Benchaar, H. V. Petit, H. Lapierre, D. R. Ouellet, D. Pellerin, and R. Berthiaume. 2007. Effects of lasalocid or monensin supplementation on digestion, ruminal fermentation, blood metabolites, and milk production of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 90:5714-5725.
19. Matras, J., S. J. Bartle, and R. L. Preston. 1991. Nitrogen utilization in growing lambs: effect of grain (starch) and protein sources with various rates of ruminal degradation. Journal of Animal Science, 69:339-347.
20. McGuffey, R. K., L. F. Richardson, and J. I. D. Wilkinson. 2001. Ionophores for dairy cattle: Current status and future outlook. Journal of Dairy Science, 84:194-203.
21. McDonald, P., A. R. Edwards, J. F. D. Greenhalp, and C. A. Morgan. 2002. Animal nutrition. (6th Ed), Prentice Hall, London.
22. Mohammadi, V., E. Anassori, and S. Jafari. 2016. Measure of energy related biochemical metabolites changes during peri-partum period in Makouei breed sheep. Veterinary Research Forum, 7(1): 35-39.
23. Monnerat, J. P. I. D. S., P. V. R. Paulino, E. Detmann, S. C. V. Filho, R. D. F. Valadares, and M. S. Duarte. 2013. Effects of Saccharomyces cerevisiae and monensin on digestion, ruminal parameters, and balance of nitrogenous compounds of beef cattle fed diets with different starch concentrations. Tropical Animal Health and Production, DOI 10.1007/s11250-013-0356-9.
24. Nagaraja, T. G., T. B. Avery, E. E. Bartley, S. J. Galitzer, and A. D. Dayton. 1981. Prevention of lactic acidosis in cattle by lasalocid or monensin. Journal of Animal Science, 53(1):206-216.
25. National Research Council. 1985. Nutrient requirements of sheep. 6th Revised Edition, National Academy Press, Washington, D.C, USA.
26. Nussio, C. M. B., F. A. P. Santos, M. Zopollatto, A. V. Pires, and J. B. Morais. 2003. Corn Processing (steam flaked vs. steam rolled) and monensin for pre and post early weaning dairy calves. Revista Brasileira de Zootecnia, 32(1):229-239.
27. Owaimer, A. N., M. S. Kraidees, M. Al-Saiady, S. Zahran, and M. A. Abouheif. 2003. Effects of feeding monensin in combination with zeranol implants on performance, carcass traits and nutrient digestibility of growing lambs. Asian Australasian Journal of Animal Science, 16(9):1274-1279.
28. Owens, F. N., R. A. Zinn, and Y. K. Kim. 1986. Limits to starch digestion in the ruminant small intestine. Journal of Animal Science, 63(5):1634-1648.
29. Poos, M. I., T. L. Hanson, and T. J. Klopfenstein. 1979. Monensin effects on diet digestibility, ruminal protein bypass and microbial protein synthesis. Journal of Animal Science, 48:1516-1524.
30. Puchala, R., and G. W. Kulasek. 1992. Estimation of microbial protein flow from the rumen of sheep using microbial nucleic acid and urinary excretion of purine derivatives. Canadian Journal of Animal Science, 72: 821-830.
31. Rys, R., A. Antoniewicz, and J. Maciejewicz. 1975. Allantoin in urine as an index of microbial protein in the rumen. In tracer studies on non-protein-nitrogen for ruminunts (2), Pp: 95-98. Vienna: International Atomic Energy Authority.
32. SAS. 1999. The SAS System for Windows. Release 8.0.1. SAS Institute Inc, Cary, USA.
33. Shiasi, H., A. D. Foroozandeh, and P. Shakeri. 2015. Effects of different levels and physical form of corn and wheat grains in the starter diet on growth of dairy calves. Journal of Ruminant Research, 2(4):69-85.
34. Silva, F. G. B., S. M. Yamamoto, E. M. S. D. Silva, M. A. A. Queiroz, L. A. Gordiano, and M. A. Formiga. 2015. Propolis extract and sodium monensin on ruminal fermentation and hematological parameters in sheep. Actascientiarum. Animal Sciences, 37(3):273-280.
35. Thammacharoen, S., S. Chanpongsang, and N. Chaiyabutr. 2001. Effects of monensin administration on mammary function in late lactating crossbred Holstein cattle. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 14(12):1712-1718.
36. Theurer, C. B. ‎1986. Grain processing effects on starch utilization by ruminants. Journal of Animal Science, 63:1649-1662.
37. Thivend, P., and J. P. Jouany. 1983. Effect of lasalocid sodium on rumen fermentation and digestion in sheep. Reproduction Nutrition Development, 23(5):.817-828.
38. Tothi, R., P. Lund, M. R. Weisbjery, and T. Hvelplund. 2003. Effect of expander processing on fractional rate of maize and barley starch degradation in the rumen of dairy cows estimated using rumen evaluation and in situ techniques. Animal Feed Science and Technology, 104:71-94.
39. Yang, W. Z., C. Benchaar, B. N. Ametaj, A. V. Chaves, M. L. He, and T. A. McAllister. 2007. Effects of garlic and juniper berry essential oils on ruminal fermentation and on the site and extent of digestion in lLactating cows. Journal of Dairy Science, 90:5671–5681.
40. Yu, P., A. R. Egan, L. Boon-ek, and B. J. Leury. 2002. Purine derivative excretion and ruminal microbial yield in growing lambs fed raw and dry roasted legume seeds as protein supplements. Animal Feed Science and Technology, 95:33-48.
41. Zinn, R. A., and J. L. Borques. 1993. Influence of sodium bicarbonate and monensin on utilization of a fat supplemented, high energy growing finishing diet by feedlot steers. Journal of Animal Science, 71:18-25.
42. Zinn, R. A., A. Plascencia, and R. Barajas. 1994. Interaction of forage level and monensin in diets for feedlot cattle on growth performance and digestive function. Journal of Animal Science, 72:2209-2215.
ارجاع به مقاله
نجفیش., طباطباییم. م., زابلیخ., ساکیع. ا., & احمدیا. (2019). پاسخ هضمی گوسفند مهربان به شکل فیزیکی دانه جو و استفاده از موننسین در جیره. پژوهشهای علوم دامی ایران, 10(4), 463-476. https://doi.org/10.22067/ijasr.v10i4.66146
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده