##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

علی نوبخت ولی قربانعلی نژاد

چکیده

این آزمایش جهت ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف پوست هندوانه با و بدون استفاده از آنزیم بر عملکرد، خصوصیات لاشه، صفات ایمنی و فراسنجه‌‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌‌های گوشتی انجام گرفت. تعداد 384 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 در 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار با آرایش فاکتوریل (4× 2) شامل 4 سطح پوست هندوانه (صفر، 2، 4 و 6 درصد) و دو سطح آنزیم روابیو (صفر و 025/0 درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی در دو دوره آزمایشی رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) مورد آزمایش قرار گرفتند. استفاده از سطوح مختلف پوست هندوانه و آنزیم اثرات معنی‌‌داری بر عملکرد جوجه‌های گوشتی داشت )05/0(P<. دو درصد پوست هندوانه افزایش وزن، وزن نهایی و ضریب تبدیل خوراک را بهبود داد )05/0(P<. استفاده از آنزیم در جیره وزن نهایی جوجه‌‌ها را افزایش داد )05/0(P<. استفاده از آنزیم به همراه پوست هندوانه نیز، وزن نهایی جوجه‌‌ها را افزایش داد )05/0(P<. سطوح مختلف پوست هندوانه و آنزیم اثرات معنی‌‌داری بر صفات لاشه و سطح ایمنی جوجه‌‌ها نداشت )05/0(P>. پوست هندوانه نتوانست اثرات معنی‌‌داری در رابطه با سطح فراسنجه‌‌های خونی داشته باشد، ولی استفاده از آنزیم موجب کاهش معنی‌‌دار سطح LDL خون جوجه‌‌ها شد )05/0(P<. به طور کلی استفاده از پوست هندوانه تا 6 درصد جیره اثرات سویی بر عملکرد جوجه‌‌ها نداشت، لیکن بهترین نتیجه با سطح 2 درصدی آن به دست آمد. در استفاده از آنزیم به همراه پوست هندوانه، وزن نهایی جوجه‌‌ها بهبود یافت.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Ajakaiye, J. J., A. Pérez-Bello., M. Cuesta-Mazorra., J. R. Garcia-Diaz, and A. Mollineda-Trujillo. 2010. Effects of vitamin C and E dietary supplementation on erythrocyte parameters of layer chickens reared in high ambient temperature and humidity. British Journal of Poultry Science, 12(3): 205-209.
2- AOAC. 2002. Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Washington, DC.
3- Aviagen. 2014. Ross Broiler (308) Management Manual. Available at http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/Ross-Broiler-Handbook-2014i-EN.pdf
4- Bradley, G. L., T. F. Savage, and K. I. Timm. 1994. The effects of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science, 73: 1766-1770.
5- Dorri, S., S. A. Tabeidian., M. Toghyani., R. Jananian, and F. Behnamnejad. 2012. Effect of different levels of grape pomace on broiler chicks. The 1th international and the 4th national congress onRecycling of Organic Waste in Agriculture 26 -27 April in Isfahan, Iran.
6- Eskandari, M, and A. Nobakht. 2016. The effect of different levels of lemon pulp and enzyme on performance, Caracas traits, immune status and intestinal morphology of broilers. Animal Science Journal (Pajouhesh and Sazandeghi), 110: 15-24. (In Persian).
7- Golmohammadi, Y, and A. Nobakht. 2016. The effect of lemon pulp and organic acids on performance, intestinal morphology and blood parameters of broilers. Animal Production, 18(1): 129-140.
8- Goni, I., A. Brenes., C. Centeno., A. Viveros., F. Saura-Calixto., A. Rebole., I. Arija, and R. Estevez. 2007. Effect of dietary grape pomace and vitamin E on growth performance, nutrient digestibility, and susceptibility to meat lipid oxidation in chickens. Poultry Science, 86: 508-516.
9- Statistical Center of Iran. 2013. Report of agriculture production. Available at https://www.amar.org.ir/english/Iran-Statistical-Yearbook/Statistical-Yearbook-2012-2013.
10- Janssen, W. M. M. A. 1989. European Tables of Energy Values for Poultry Feedstuffs. 3rd ed. Beekbergen Netherlands: Spelderholt Center for Poultry Research and Information Services.
11- National Research Council, NRC. 1994. Nutrient requirements of poultry. 9th ed. National Academy Press. Washington, DC.
12- Nazifi, S. 1997. Hematology and clinical biochemistry of birds. 1th Edition. Shiraz University Press, Iran. (In Persian).
13- Nobakht, A. 2013. Effects of different levels of dried lemon pulp on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3(1): 145-151. (In Persian).
14- Nobakht, A. 2013. The effects of different levels of lemon pulp on performance and blood parameters of laying hens in wheat- based diets. Iranian Journal of Animal Science Research, 23(4): 15-26. (In Persian).
15- Nobakht, A. 2015. The possibility of using watermelon waste in laying hens diets. Iranian Journal of Applied Animal Science, 5(2): 83-86. (In Persian).
16- Nobakht, A. 2016. The effects of untreated and urea treated of lemon pulp on performance, egg traits and blood parameters of laying hens. Animal Science Journal (Pajouhesh and Sazandeghi), 109: 153-162. (In Persian).
17- Pour Reza, J. 2000. Poultry Nutrition. Arkan Danesh Press. Isfahan, Iran.
18- Rezaei, M., M. Karemi Torshizi, and Y. Rozbehan. 2012. Determination the effects of dietary Fiber on performance and small intestine morphology of broilers. Animal Science Journal (Pajouhesh and Sazandeghi), 90: 52-60. (In Persian).
19- Sadighi, K, and A. Nobakht. 2016. The effects of lemon, grape and apple pulps on performance, carcass traits, digestive tract characteristic, intestinal morphology and immune status of broilers. Iranian Journal of Animal Science Research, 7(4): 466-477. (In Persian).
20- SAS. 2002. User’s Guide: Statistics. Version 8.2 Edn. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
21- Valizadeh, M, and M. Moghaddam. 1994. Experimental Designs in Agriculture. Pishtaz Elem Publication, Tehran, Iran.
22- Zargari, A. 1990. Herbal Medicines (Vol 2). Publication of Tehran University, Tehran.
ارجاع به مقاله
نوبختع., & قربانعلی نژادو. (2017). اثرات استفاده از سطوح مختلف پوست هندوانه با و بدون آنزیم بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه‌‌های بیوشیمیایی خون و صفات ایمنی در جوجه‌های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 9(1), 57-72. https://doi.org/10.22067/ijasr.v9i1.57242
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور