##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

محمد جواد آگاه حسن نصیری مقدم ابولقاسم گلیان احمد رضا راجی رضا فرهوش اصغر زربان

چکیده

این آزمایش با هدف بررسی اثر افزودن آلفا-توکوفریل استات، عصاره برگ زیتون و پودر برگ زیتون به عنوان افزودنی خوراکی بر عملکرد و ریخت شناسی روده کوچک جوجه های گوشتی انجام شد. برای این منظور 120 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 از سن 7 تا 28 روزگی به صورت تصادفی در پنج تیمار آزمایشی تقسیم شدند. برای هر تیمار، شش تکرار با 4 پرنده در هر قفس در طول دوره مطالعه در نظر گرفته شد. تیمارها شامل، یک گروه کنترل منفی تغذیه شده با جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا بدون افزودنی خوراکی، یک گروه کنترل مثبت تغذیه شده با جیره پایه همراه با 250 میلی‌گرم در کیلوگرم آلفا-توکوفریل استات، یک گروه آزمایشی تغذیه شده با جیره پایه همراه با 10 گرم در کیلوگرم پودر برگ زیتون و دو گروه آزمایشی باقیمانده با جیره پایه همراه با 120 یا 240 میلی گرم در کیلوگرم عصاره برگ زیتون تغذیه شدند. جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی 240 میلی گرم در کیلوگرم عصاره برگ زیتون بیشترین میانگین اضافه وزن روزانه را داشتند. درصد لاشه خالی و درصد سینه به طور معنی داری برای جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی پودر و یا عصاره برگ زیتون در مقایسه با جیره کنترل منفی بالاتر بود. گنجاندن برگ و عصاره برگ زیتون در جیره منجر به کاهش معنی دار طول نسبی دئودنوم گردید. طول پرز، عمق کریپت، ضخامت اپیتلیوم و سطح جذبی پرزها در جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی پودر و یا عصاره برگ زیتون نسبت به جیره کنترل منفی افزایش یافت. استفاده از عصاره برگ زیتون به عنوان یک افزودنی خوراکی در جیره ممکن است بر عملکرد جوجه ها و سلامت دستگاه گوارش تأثیر گذار باشد. هرچند که آزمایشات بیش‌تری برای روشن کردن مکانیسم های زیربنایی افزایش عملکرد رشد در جوجه های گوشتی بوسیله پودر و یا عصاره برگ زیتون، مورد نیاز است

جزئیات مقاله

مراجع
1- Agostini, P. S., D. Sol-Oriol, M. Nofrarı´as, A. C. Barroeta, J. Gasa, and E. G. Manzanilla. 2012. Role of in-feed clove supplementation on growth performance, intestinal microbiology, and morphology in broiler chicken. Livest. Sci. 147:113–118.
2- Al-Azzawie, H., and M.S. S. Alhamdani. 2006. Hypoglycemic and antioxidant effect of oleuropein in alloxan-diabetic rabbits. Life. Sci. 78:1371–1377.
3- Alcicek, A., M. Bozkurt, and M. Cabuk. 2004. The effect of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. Sout. Afr. J. Anim. Sci. 34 (4):217-222.
4- Amad, A. A., K. Manner, K. R. Wendler, K. Neumann, and J. Zentek. 2011. Effects of a phytogenic feed additive on growth performance and ileal nutrient digestibility in broiler chickens. Poult. Sci. 90: 2811–2816.
5- Amaral, J. S., R. M. Seabra, P. B. Andrade, P. Valentao, J. A. Pereira, and F. Ferreres. 2004. Phenolic profile in the quality control of walnut Juglans regia L. leaves. Food Chem. 88: 373–379.
6- AOAC. 2005. Official Methods of Analysis. 18th ed. Association of Analytical Chemists, AOAC International, Arlington VA.
7- Banerjee, A., N. Dasgupta, and B. De. 2005. In vitro study of antioxidant activity of Syzygium cumini fruit. Food Chem. 90:727-733.
8- Benavente-García, O., J. Castillo, J. Lorente, A. Ortuño, and J. A. Del Rio. 2000. Antioxidant activity of phenolics extracted from Olea europaea L. leaves. Food Chemistry. 68:457-462.
9- Botsoglou, E., A. Govaris, E. Christaki, and N. Botsoglou. 2010. Effect of dietary olive leaves and/or α-tocopheryl acetate supplementation on microbial growth and lipid oxidation of turkey breast fillets during refrigerated storage. Food Chemistry.121:17-22.
10- Botsoglou, N. A., E. Christaki, P. Florou-Paneri, I. Gieannenas, G. Papageorgiou, and A. B. Spais. 2004. The effect of a mixture of herbal essential oils or α–tocopheryl acetate on performance parameters and oxidation of body lipid in broilers. S. Afr. J. Anim. Sci. 34, 52-61.
11- Burkholder, K. M., K. L. Thompson, M. E. Einstein, T. J. Applegate, and J. A. Patterson. 2008. Influence of stressors on normal intestinal microbiota, intestinal morphology, and susceptibility to salmonella enteritidis colonization in broilers. Poult. Sci.87:1734–1741.
12- Christaki, E. V., E. M. Bonos, and P. C. Florou-Paneri. 2011. Comparative evaluation of dietary oregano, anise and olive leaves in laying Japanese quails. Braz. J. Poultry. Sci.13: 97-101.
13- Cross, D. E., R. M. McDevitt, K. Hillman, and T. Acamovic. 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. Brit. Poult. Sci. 48:496-506.
14- Dekanski, D., S. Ristić, and D. M. Mitrović. 2009. Antioxidant effect of dry olive (Olea europaea L.) leaf extracton ethanol-induced gastric lesions in rats. Mediterr. J. Nutr. Metab.2:205–211.
15- Garcia, V., P. Catala-Gregori, F. Hernandez, M. D. Megias, and J. Madrid. 2007. Effect of Formic Acid and Plant Extracts on Growth, Nutrient Digestibility, Intestine Mucosa Morphology, and Meat Yield of Broilers. J. Appl. Poult. Res. 16:555–562.
16- Govaris, A., E. Botsoglou, A. Moulas and N. Botsoglou. 2010. Effect of dietary olive leaves and rosemary on microbial growth and lipid oxidation of turkey breast during refrigerated storage. Sout. Afr. J. Anim. Sci.40:145-155.
17- Guo, F. C., R. P. Kwakkel, J. Soede, B. A. Williams, and M.W. A. Verstegen. 2004. Effect of a Chinese herb medicine formulation, as an alternative for antibiotics, on performance of broilers. Brit. Poult. Sci.45: 793–797.
18- Haddadin, M.S. Y. 2010. Effect of olive Leaf extracts on the growth and metabolism of two probiotic bacteria of intestinal origin. Pak. J. Nut.9: 787-793.
19- Hassanpour, H., A. K. Zamani Moghaddam, A. Yazdani, and M. Cheraghchi Bashi. 2010. Evaluation of intestinal morphology and nitric oxide metabolites in broiler chickens supplemented by green tea. Comp. Clin. Pathol.19:43–47.
20- Jamroz, D., T. Wertelecki, M. Houszka, and C. Kamel. 2006. Influence of diet type on the inclusion of plant origin active substances on morphological and histochemical characteristics of the stomach and jejunum walls in chicken. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 90:255–268.
21- Maa, Y. L., and T. Guob. 2008. Intestinal morphology, brush border and digesta enzyme activities of broilers fed on a diet containing Cu2+-loaded montmorillonite. Brit. Poult. Sci. 49:65-73.
22- Molan, A. L., J. Flanagan, W. Wei, and P. J. Moughan. 2009. Selenium-containing green tea has higher antioxidant and prebiotic activites than regular green tea. Food Chem.114:820-835.
23- Molina-Alcaide, E., and D. R. Yanez-Ruiz. 2008. Potential use of olive by-products in ruminant feeding: A review. Anim. Feed Sci. Technol.147:247-464.
24- Mottaghitalab, M., and M. Jamshid zehi. 2007. Effects of olive leaf powder extract as substitution for Antibiotics on broiler performances. Pages 831-834 in 2th Congress on Animal and Aquatic Sciences. 16-17 May 2007. (In Persian with English abstract).
25- Mountzouris, K. C., P. Tsirtsikos, E. Kalamara, S. Nitsch, G. Schatzmayr, and K. Fegeros. 2007. Evaluation of the efficacy of a probiotic containing Lactobacillus, Bifidobacterium Enterococcus, and Pediococcus strains in promoting broiler performance and modulating cecal microflora composition and metabolic activities. Poult. Sci. 86:309–317.
26- Nobakht, A., A. R. Safamehr, J. Norani, and M. Moghaddam. 2011. The effects of using different levels of pennyroyal (Mentha pulegium) medicinal plant on performance in broilers and laying hens. Animal Sciences Journal (Pajouhesh & Sazandegi). 92: 41-51. (In Persian with English abstract).
27- Rafiee, Z., S. M. Jafari, M. Khomeiri, and M. Alami. 2011. Effect of variety and method of extraction on antioxidant and antimicrobial activity of alive aeaf extracts. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 4: 297-307. (In Persian with English abstract).
28- Sakamoto, K., H. Hirose, A. Onizuka, M. Hayashi, N. Futamura, Y. Kawamura, and T. Ezaki, 2000. Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. Journal of Surgical Research. 94:99-106.
29- Samarth, R. M., M. Panwar, M. Kumar, A. Soni, M. Kumar, and A. Kumar. 2007. Evaluation of antioxidant and radical scavenging activities of certain radio protective plant extracts. Food Chem. 106:868-873.
30- Sarica, S., A. Ciftci, E. Demir, K. Kilinc, and Y. Yildirim. 2005. Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. Sout. Afr. J. Ani. Sci. 35: 61-72.
31- SAS Institute. 2008. SAS Stat User's Guide. Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
32- Varmaghany, S., S. Rahimi, M. A. Karimi Torshizi, H. Lotfollahian, and M. Hassanzadeh. 2012. The effect of different levels of olive leaf powder on growth performance in broilers reared at normal and cold temperature. Pages 1079-1082 in 5th Iranian Congress on Animal Science. 30-31August 2012. (In Persian with English abstract).
33- Windisch, W., K. Schedle, C. Plitzner, and A. Kroismayr. 2008. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J. Anim. Sci. 86:E140–E148.
34- Yamauchi, K., K. Yamamoto, and Y. Ishiki. 1995. Morphological alterations of the intestinal villi and absorptive epithelial cells in each intestinal part in fasted chickens. Jpn. Poult. Sci. 32:241-251.
ارجاع به مقاله
آگاهم. ج., نصیری مقدمح., گلیانا., راجیا. ر., فرهوشر., & زربانا. (2015). تأثیر افزودن عصاره برگ زیتون (Olea europaea L.) و آلفا-توکوفریل استات در جیره بر عملکرد و ریخت‌شناسی روده کوچک جوجه‌های گوشتی از سن 7 تا 28 روزگی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(1), 34-46. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i1.48327
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور