##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

بهنام حیدر پور علی نوبخت

چکیده

این تحقیق در قالب طرح کاملاً تصادفی با نه تیمار آزمایشی و چهار تکرار و با در نظر گرفتن دوازده قطعه جوجه در هر واحد آزمایشی جمعاً بر روی 432 قطعه جوجه‌ گوشتی سویه‌ راس- 308 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل جیره‌ عاری از آفلاتوکسین، جیره‌ آلوده به آفلاتوکسین به میزان (ppb254)، پنج جیره‌ آلوده به آفلاتوکسین مکمل‌ شده با سطوح 2/0، 4/0، 6/0، 8/0 و 1 درصد اسید هومیک، جیره‌ آلوده به آفلاتوکسین مکمل‌ شده با 5/0 درصد بنتونیت سدیم و جیره‌ آلوده به آفلاتوکسین مکمل‌ شده با 1/0 درصد دیواره‌ سلولی مخمر بودند. برای مقایسه‌ تفاوت بین گروه‌ها از آزمون چند دامنه‌‌ای دانکن استفاده شد. آزمایش از سن 7 ‌روزگی پرندگان تحت آزمایش شروع و در سن 35 روزگی به‌ اتمام رسید. آلوده نمودن جیره ها به آفلاتوکسین و افزودن جاذب‌های آن اثرات معنی‌داری بر عملکرد و وزن نسبی اندام‌های داخلی جوجه‌های گوشتی داشت (05/0>P). استفاده از جیره آلوده به آفلاتوکسین و جاذب‌های آن، سبب افزایش معنی‌دار میزان مصرف خوراک نسبت به جیره‌ بدون آفلاتوکسین شد. کمترین مقدار افزایش وزن در پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی آفلاتوکسین بدون مواد جاذب مشاهده شد. استفاده از 2/0 درصد اسید هومیک موجب بهبود معنی‌دار افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در پرندگان تغذیه شده به جیره‌ آلوده به آفلاتوکسین گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که اسید هومیک می‌تواند موجب کاهش اثر منفی جیره‌‌های آلوده به آفلاتوکسین بر عملکرد جوجه های گوشتی شود.

جزئیات مقاله

مراجع
1. Abdelhamid, A.M., IL-Shawaf, I., EL-Ayoyy, S.A., Ali, MM. and T. Gamil. 1990. Effect of low level of dietary aflatoxins on Baladi rabbits. Archive Tierernahr, 40: 517-537.
2. Allameh, A., M. Saxena, and H.G. Raj. 1998. Differential effects of phenolic antioxidants on the metabolism of aflatoxin B1. Jof Toxicol-Toxin Review, 8: 133-139.
3. Aravind, K.L., V. S. Patil, G. B. Umakantha, and S. P. Ganpule. 2003. Efficacy of esterifies glucomannan to counteract mycotoxicosis in naturally contaminated feed on performance and serum biochemical and hematological parameters in broilers, Poultry Science, 82: 571-576.
4. AOAC. 2002. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Washington DC.
5. Bailey, R.H., L. F. Kubena, R. B. Harvey, S. A. Buckley, and G. E. Rottinghaus. 1998. Efficacy of various inorganic sorbents to reduce the toxicity of aflatoxin and T-2 toxin in broiler chickens. Poultry Science, 77: 1630-1632.
6. Bartov, I. 1985. Comparative effects of antifungal compounds on the nutritional value of diets containing moldy corn for broiler chicks, Poultry Science, 64: 1236-1238.
7. Campbell, M.L., J. A. Doerr, J. D. May, and W. E. Huff. 1981. Immunity in young broiler chickens during simultaneous aflatoxicosis and ochratoxicosis. Poultry Science, 60: 1633.
8. Crumplen, R., T. D'Amore, C. Panchal, J. Russell, and G.G. Stewart. 1989. Industrial uses of yeast: present and future. Yeast (Special issue), 5: 3-9.
9. Daghir, N.J. 1995. Mycotoxins in poultry feeds, poultry production in hot climates, Daghir, N.J,ed. CAB International, pp: 157-184.
10. Devegowda, G., and M.V.L.N. Raju, 1998. Mycotoxins: Novel solutions for their counteraction. Feedstuffs, 370 (50): 12-16.
11. Dwivedi, P. and R.B. Burns. 1984. Pathology of ochratoxicosis A in young broiler chicks. Research Veterinary Science, 36: 92-103.
12. Estevez, M., R. Juan, C. Ruiz, and J. M. Andres. 1990. Formation of humic acids in lignites and sub bituminous coals by dry air oxidation. Fuel. 69: 157-160.
13. Fritz, J.C.D., P. B. Mislivec, G.W. PLA, B. N. Harrison, C. E. Weeks, and J. G. Dantzman. 1973. Toxicogenicity of moldy feed for young chicks. Poultry Science, 52: 1523-1530.
14. Huff, W.E., J. A. Doerr, C. J. Wabeck, G. W. Chaloupka, J. D. May, and J. W. Merkley. 1984. The individual and combined effects of aflatoxin and ochratoxin A on various processing parameters of broiler chickens. Poultry Science, 63: 2153-5161.
15. Huwig, A., S. Freimund, O. Kappeli, and H. Dutler. 2001 Mycotoxin detoxification of animal feed by different adsorbents. Toxicology. Letter, 122: 179-188.
16. Marquardt, R.R. 1996. Effects of molds and their toxins on livestock performance: a western Canadian perspective. Animal Feed Science and Technology, 58: 77-89.
17. Miazzo, R., M. F.Peralta, C. Magnoli, M. Salvano, and A. Dalcero. 2005. Efficacy of sodium bentonite as a detoxifie of broiler feed contaminated with aflatoxin and fumonisin. Poultry Science, 84: 1-8.
18. National Research Council. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev ed. National Academy Press. Washington, DC.
19. Juan, R., C. Ruiz, J. M. Andres, J.M. M. Estevez. 1990. Production of humic acids from lignites and subbituminous coals by alkaline-air oxidation. Poultry Science, 69 (2): 161-165.
20. Oyofo, B. A., J. R. Deloach, D. F. Corrier, J. O. Norman, R. L. Ziprin, and H. H. Mollenhauer. 1989. Effect of carbohydrates on Salmonella typhimurium colonization of broilers chickens. Avian Disease, 33: 531-534.
21. Oliveira, C.A.F., E. Kobashigawa, T. A. Reis, L. Mestieri, R. Albuquerque, and B. Correa. 2000. Aflatoxin B1 residues in eggs of laying hens fed a diet containing different levels of the mycotoxin. Food Additve Contamination 17 (6): 459-462.
22. Ortatatli, M. and H. Oguz. 2001. Ameliorative effects of dietary clinoptilolite on pathological changes in broiler chickens during afltoxicosis. Research Veterinary Science, 71: 59-66.
23. Patterson, D.S.P. 1973. Metabolism as a factor in determining the toxic action of the aflatoxins in different animal species. Feed Cosmet.Toxicology, 11: 287-294.
24. Pelica, K., A. A. E. S. P. B., Mendes, C. C. Pizzolante, S. E. Takahashi, J. Moreira, R. G. Garcia, R. R. Quinteiro, I. C. L. A. Paz, and C. M. Komiyama . 2004. Use of prebiotics and probiotics of bacterial and yeast origin for free-range broiler chickens. Revista Brasileira de Ciência Avícola, 6 (3): 163-169.
25. Romer, T.R. 1975. Screening method for the detection of aflatoxins in mixed feed and other agricultural commodities with subsequent confirmation and quantitative measurement of aflatoxins in positive samples. Journal Association lChememistery, 58: 500-506.
26. Raju, M.V.L.N. and G. Devegowda, G. 2000. Efficacy of esterified glucomannan (Mycosorb) on organ weights, serum biochemical and hematological profile in broilers exposed to individual and combined mycotoxicosis of aflatoxin, ochratoxin and T-2 toxin. Proceedings of the XXI World's Poultry Congress. P26.15.
27. Richard, J. L., A. C. Pier, R. D. Stubblefield, O. L. ShotwellR. L. Lyon, and R. C. Cutlip. 1983. Effect of feeding corn naturally contaminated with aflatoxin on feed effiency, on physiologic, immunologic, and pathologic changes and on tissue residues in steers. American Journal of Veterinary Research, 44: 1294 - 1299.
28. Rosa, C.A.R., R. Miazzo, C. Magnoli, M. Salvano, S. M. Chiacchiera, S. Ferrero, M. Saenz, E. C. Q. Carvalho, and A. Dalcero. 2001. Evaluation of the efficacy of bentonite from the south of Argentina to ameliorate the toxic effects of aflatoxin in broilers. Poultry Science, 80: 139-144.
29. Safameher, A.R., A. Allameh, M. Shivazad, M. and A. Mirhadi. 2004. The performance and haematological characters in broiler chicks fed ammonia-treated aflatoxin contaminated feed. World's Poultry Congress. Turkey. Istanbul.
30. Santin, E., A. C. Paulillo, A. Maiorka, L. S. O. Nakaghi, M. Macari, A. V. F. D. Silva, and A. C. Alessi. 2003. Evaluation of the efficacy of Saccharomyces cerevisiae cell wall to ameliorate the toxic effects of aflatoxin in broilers. International Journal of Poultry Science, 2: 341-344.
31. Santurio, J.M., C. A. Mallmann, A. P. Rosa, G. Appel, A. Heer, S. Dageforde, S. M. Bottcher, M. 1999. Effect of sodium bentonite on the performance and blood variables of broiler chickens intoxicated with aflatoxins. British Journal of Poultry Science, 40: 115-119.
32. SAS Institute. 2003. SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC, pp: 126-178.
33. Smith, J.W. and Hamilton, P.B. 1970. Aflatoxicosis in the broiler chicken. Poultry Science, 49: 207-215.
34. Smith, J.E. and K. Ross, K. 1991. The toxigenic Aspergilli, in: Smith, JE. and Henderson (eds) mycotoxins and Animal foods. Boca Raton. pp: 101-118.
35. Stanley, V. G., Ojo, R., S. Woldensenbet, D. H. Hutchinson, and L. F. Kubena. 1993. The use of Saccharomyces cerevisiae to suppress the effects of aflatoxicosis in broiler chicks. Poultry Science, 72: 1867-1872.
36. Santin, E., A. Maiorka, M. Macari, M. Grecco, J. C. Sanchez, T. M. Okada, and A. M. Myasaka. 2001. Performance and intestinal mucosa development in broiler chickens fed ration containing Saccharomyces cerevisiae cell wall. Journal of Applied Poultry research, 10: 236-244.
37. Terao, K. and Ohtsubo, B. 1991. Biological activities of mycotoxins: field and experimental mycotoxicoses, in: Smith, J.E. and B. Henderson. 1998. Mycotoxins and Animal Foods. Boca Raton, CRC Press, pp. 445-488.
38. Yoruk, M.A., M. Gul, A. Hayirli, and M. Macit, M. 2004. The effects of supplementation of humate and probiotic on egg production and quality parameters during the late laying period in hens. Poultry Science, 83: 84-8.
ارجاع به مقاله
حیدر پورب., & نوبختع. (2015). تأثیر استفاده از جاذب‌های معدنی و آلی بر عملکرد و وزن اندام‌های داخلی جوجه‌های گوشتی در آفلاتوکسیکوزیس تجربی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(3), 318-328. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i3.24331
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده