##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

علی گیلانی حسن کرمانشاهی ابوالقاسم گلیان مصطفی قلی زاده احمد علی محمد پور

چکیده

در این آزمایش از تعداد 150 قطعه جوجه نر یک روزه سویه راس 308 استفاده گردید که در 3 تیمار آب آشامیدنی با 5 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شدند. دو نوع آب آشامیدنی مغناطیسی (آب یک دقیقه و سه ساعت مغناطیسی شده) به عنوان 2 تیمار آزمایشی به همراه تیمار شاهد یعنی آب معمولی مرغداری (مغناطیسی نشده) از روز اوّل تا 42 روزگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. مصرف آب مغناطیسی به ویژه نوع فرآیند شده به مدت سه ساعت، به طور معنی داری نسبت به آب معمولی در همه دوره ها و در کل دوره بیشتر بود. متعاقباً مصرف خوراک نیز افزایش یافت اما فقط در دوره آغازین مصرف خوراک تیمار سوم نسبت به شاهد از نظر آماری بیشتر بود و این اختلاف در دوره های رشد، پایانی و نیز کل دوره مشاهده نگردید. اثر آب مغناطیسی شده بر وزن گیری و نرخ رشد جوجه ها نیز در دوره آغازین به طور معنی داری از آب معمولی بیشتر بود ولی این اختلاف در پایان دوره مشاهده نشد. درصد تلفات، ضریب تبدیل غذایی، شاخص کارایی تولید اروپایی و شاخص زیست اقتصادی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. مصرف آب مغناطیسی هم در میان و هم پایان دوره آزمایش، باعث کاهش اندازه نسبی سنگدان شد ولی اندازه طحال در 21 روزگی افزایش و اندازه لوزالمعده در 41 روزگی کاهش یافت و بقیه اجزای لاشه تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند. به نظر می رسد که بیشترین اثرات مغناطیسی کردن آب آشامیدنی به طور معنی داری در آغاز دوره پرورش دیده می شوند یا به عبارت دیگر جوجه های جوان تر نسبت به تغییر کیفیت آب حساس تر می باشند و با افزایش سن بتدریج به نوع آب مصرفی عادت می کنند.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Alimi, F., M. Tlili., M. B. Amor., C. Gabrielli., and G. Maurin. 2007. The influence of magnetic field on calcium carbonate precipitation. Desalination, 206:163-168.
2- Amiri, M. C., and A. A. Dadkhah. 2006. On reduction in the surface tension of water due to magnetic treatment. Colloids and Surfaces A: Physicochemical Engineering Aspects, 278:252-255.
3- Aviagen. 2009. Ross 308 broiler management guide.Aavailable at www.aviagen.com.
4- Beata, G., R. Romuald., and L. Małgorzata. 2010. Effects of heat stress on blood acid-base balance and mineral content in guinea fowl when drinking water treated with magnetic field was used. Journal of Central European Agriculture, 11:335-340.
5- Brody, S. 1945. Bioenergetics and growth. Hafner, New York.
6- Buyukuslu, N., O. Celik., and C. Atak 2006. The effect of magnetic field on the activity of superoxide dismutase. Journal of Cellular and Molecular Biology, 5:57-62.
7- Caia, R., H. Yang., J. He., and W. Zhu. 2009. The effects of magnetic fields on water molecular hydrogen bonds. Journal of Molecular Structure, 938(1):15-19.
8- Chang, K.T., and C. Weng. 2006. The effect of an external magnetic field on the structure of liquid water using molecular dynamics simulation. Journal of Applied Physics 100(4):43916-43917.
9- Coey, J. M. D., and S. Cass. 2000. Magnetic water treatment. Journal of Magnet and Magnetic Material, 209(1–3):71-74.
10- Colic, M., and D. Morse. 1999. The elusive mechanism of the magnetic ‘memory’ of water. Colloids and Surfaces A: Physicochemical Engineering Aspects, 154(1–2):167-174.
11- De Souza, A., D. Garcí., L. Sueiro., F. Gilart., and E. Porras. 2006. Pre-sowing magnetic treatments of tomato seeds increase the growth and yield of plants. Bioelectromagnetics, 27:247-257.
12- Eshaghi, Z., and M. Gholizadeh. 2004. The effect of magnetic field on the stability of (18-crown-6) complexes with potassium ion. Talanta, 64(2):558-561.
13- Feizi, H., P. Rezvani Moghaddam., A. Koocheki., N. Shahtahmassebi., and A. Fotovat. 2012. Influence of intensity and exposure duration of magnetic field on behavior of seed germination and seedling growth of wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Agroecology, 3 (4):2012, 482-490 (In Persian).
14- Feizi, H., H. Sahabi., P. Rezvani Moghaddam., N. Shahtahmasebi., O. Gallehgir., and S. Amirmoradi. 2012. Impact of intensity and exposure duration of magnetic field on seed germination of tomato (Lycopersicon esculentum L.). Notulae Science Biology, 4(1):116-120.
15- Gholizadeh, M., H. Arabshahi., M. R. Saeidi., and B. Mahdavi. 2008. The effect of magnetic water on growth and quality improvement of poultry. Middle-East Journal of Scientific Research, 3(3):140-144.
16- Hosoda, H., H. Mori., N. Sogoshi., A. Nagasawa., and S. Nakabayashi. 2004. Refractive indices of water and aqueous electrolyte solutions under high magnetic fields. Journal of Physics and Chemistry A, 108:1461.
17- Khoshravesh, M., B. Mostafazadeh-Fard., S. F. Mousavi., and A. R. Kiani. 2011. Effects of magnetized water on the distribution pattern of soil water with respect to time in trickle irrigation. Soil and Management, 27:515-522.
18- Knez, S., and C. Pohar. 2005. The magnetic field influence on the polymorph composition of CaCO3 precipitated from carbonized aqueous solutions. Journal of Colloid Interface Science, 281:377.
19- Lin, I. 1990. Cited by Keen in 'Magnetic attraction for high yields'. Dairy farmer, 28- 30.
20- Lin, I. J., and J. Yotvat. 1988. Electromagnetic treatment of drinking and irrigation water. Water and Irrigation Review, 8(4):16-18.
21- Lin, I. J., and J. Yotvat. 1990. Exposure of irrigation and drinking water to a magnetic field with controlled power and direction. Journal of Magnet and Magnetic Material. 83(1–3):525-526.
22- Mostafazadeh-Fard, B., M. Khoshravesh., S. F. Mousavi., and A. R. Kiani. 2012. Effects of magnetized water on soil chemical components underneath trickle irrigation. Journal of irrigation drainage engineering. 138(12):1075–1081.
23- Ozeki, S., and I. Otsuka. 2006. Transient oxygen clathrate-like hydrate and water networks induced by magnetic fields. Journal of Physics and Chemistry B, 110:20067-20072.
24- Patterson, D. C., and D. M. B. Chestnutt. 1994. The effect of magnetic treatment of drinking water on growth, feed utilisation and carcass composition of lambs. Animal Feed Science and Technology, 46(1–2):11-21.
25- Santos, F. R., M. Hruby., E. E. M. Pierson., J. C. Remus., and N. K. Sakomura. 2008. Effect of phytase supplementation in diets on nutrient digestibility and performance in broiler chicks. Journal of Applied Poultry Research, 17:191–201.
26- Sargolzehi, M. M., M. Rezaee Rokn-Abadi., and A. A. Naserian. 2009. The effects of magnetic water on milk and blood components of lactating Saanen goats. International Journal of Nutrition and Metabolism. 1:20-24.
27- SAS. 2004. Statistical Analysis Systems user's guide (9.1 ed.). SAS Institute Inc., Raleigh, North Carolina, USA.
28- Toledo, E. J. L., b. Custodio., C. T. Ramalho., and M. E. Garcia Porto. 2009. Electrical field effects on dipole moment, structure and energetic of (H2O)n (2 6 n 6 15) cluster. Journal of Molecular Structure: THEOCHEM, 915:170-177.
29- Zhang, G., W. Zhang., and H. Dong. 2010. Magnetic freezing of confined water. Journal of Chemical Physics, 133:134703-134705.
ارجاع به مقاله
گیلانیع., کرمانشاهیح., گلیانا., قلی زادهم., & محمد پورا. ع. (2016). ارزیابی آب آشامیدنی مغناطیسی شده بر اجزای لاشه و عملکرد جوجه های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 8(1), 86-95. https://doi.org/10.22067/ijasr.v8i1.22304
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده