##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

ریحانه واحد حسن کرمانشاهی حسن نصیری مقدم احمد حسن آبادی سارا بهشتی مقدم

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی اثر سطوح مختلف عصاره روغنی گل همیشه بهار بر عملکرد، فراسنجه های خون و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی طی یک دوره 42 روزه انجام گرفت. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در یک طرح کاملاَ تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه کنترل منفی (فاقد افزودنی عصاره گل همیشه بهار و تتراکلریدکربن)، کنترل مثبت (یک میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و سه سطح عصاره گل همیشه بهار (150، 300 و 450 میلی گرم بر کیلوگرم خوراک) به همراه تتراکلریدکربن و جیره پایه بود. از روز 21 تا 30 آزمایش، هر دو روز، تتراکلریدکربن به عنوان عامل درگیرکننده ی کبد، به صورت داخل صفاقی و در طول این مدت به گروه کنترل منفی یک میلی گرم در کیلوگرم وزن بدن محلول کلرید سدیم 9/0% تزریق شد. صفات مربوط به عملکرد اختلاف معنی داری را از نظر آماری نشان ندادند. جوجه های تغذیه شده با تترا کلرید کربن بالاترین وزن نسبی کبد را در مقایسه با تیمارهای دریافت کننده ی عصاره گل همیشه بهار داشتند. وزن نسبی تیموس و سطح ایمنوگلوبولین Gدر تیماری که علاوه بر تتراکلریدکربن، سطح 300 میلی گرم عصاره گل همیشه بهار را دریافت کرده بودند، به صورت معنی داری بالاتر بود. فراسنجه های خون (SGOT وSGPT) که در اثر تزریق تتراکلریدکربن، سطح شان در خون افزایش یافته بود، عصاره گل همیشه بهار توانست اثرات منفی ناشی از این ماده سمی را تقلیل دهد. سطوح کلسترول و تری گلیسرید در تیمار ۱۵۰ و ۴۵۰ میلی گرم در کیلوگرم خوراک عصاره همیشه بهار نسبت به گروه کنترل مثبت کاهش معنی دار داشت. نتایج نشان داد عصاره گل همیشه بهار می تواند به عنوان محافظت کننده کبد در مواجهه با سموم مختلف در تغذیه طیور مورد استفاده قرار گیرد.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Beygi, A. 2000. Production and processing of medicinal plants. N.3. Khorasan Razavi. Astan Ghods publication (In persian).
2- Sadeghi, H., A. Gheytasi., N. Mazrooghi., S. Sabz Ali. 2007. Investigation of liver protective effects of Durema aucheri L. on toxicity treatment by ccl4 in glosbe. Medical university of Shahre-Kord. 6(4): 38.43 (In persian).
3- Avijeet, J., S. Manish., D. Lokesh., J. Anuurekha., V. Gupta., and K. Krishna. 2008. Antioxidant and hepatoprotectiveactivity of ethanolic and aqueousextracts of Momordicadioica Roxb. Journal of Ethnicity, 115: 61-66.
4- Azzaz, N. A., E. A. Hassan., and F. A. Emarey. 2009. Physiological, anatomical, and biochemical studies on pot marigold (Calendula officinalis L.) plants.African Crop Science Conference Proceedings, 8:1727-1738.
5- Basavaraj, V. C., V. B. Karnakumar., and S. Sh. Rajabhau. 2011. Evaluation of Hepatoprotective Activity of Flowers of “Tagetes erecta linn”. International Journal of Pharmacology & Biology, 2:692-695.
6- Basch, E., S. Bent., I. Foppa., S. Haskmi., D. Krol., M. Mele., P. Szapary., C. Ulbricht., M. Vora., and S. Yong. 2006. Marigold (Calendula officinalis L.): An evidence-based systematic reviewby the natural standard research collaboration. Journal of Herb Pharmacother, 6 :(3-4) 135.
7- Brenes, A., and E. Roura. 2010. Essential oils in poultry nutrition: main effects and modes of action. Animal Feed Science &Technology, 158: 1-14.
8- Braga, P.C., S. M. Dal., M. Culici., A. Spallino., M. Falchi., A. Bertelli., R. Morelli., and S. R. Lo. 2009. Antioxidant activity of Calendula officinalis extract: inhibitory effects on chemiluminescence of human neutrophil bursts and electron paramagnetic resonance spectroscopy. Journal of Pharmacology, 83(6): 348-55.
9- Chalchat, J. C., R. P. Garry., and A. Michet. 2009. Chemical composition of essential oil of Calendula officinalis L. (pot marigold) Flavour and Fragrance. Indian Journal of Pharmacology, 6(3): 189–192.
10- Christake, E., V. Paneri., I. Giannenas., M. Papazahariadou., N. A. Botsoglou., and A. B. Spais. 2004. Effect of mixture of herbal extract on broiler chicken infected with eimeria tenella. Animal Research, 53: 137-144.
11- Ciftci, M., T. Gϋler., B. Dalkiliç., and N. Ertas. 2005.The effect of anise oil (Pimpinella anisum L.) on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 4: 851-855
12- Cordova, C. A., I. R. Siqueira., C. A. Netto., R. A. Yunes., A. M. Volpato., V. Cechinel Filho., R. Curi-Pedrosa., and T. B. Creczynski-Pasa. 2002. Protective properties of butanolic extract of the Calendula officinalis L. (marigold) against lipid peroxidation of rat liver microsomes and action as free radical scavenger. Redox Report, 7: 95-102.
13- Erick, J. R., E. S. Silva., F. A. Gonçalves., B. Liriane., M. M. A. Evêncio., O. C. Lyra., C. A. Coelho, Maria do Carmo., and G. Almir.. 2007. Toxicological studies on hydroalcohol extract of Calendula officinalis L. Phytology Research, 332–336.
14- Ferre, N., K. Camps., M. Cabre., A. Paul., and J. Joven. 2001. Hepatic paraoxygenase activity alterations and free radical production in rats with experimental cirrhosis. Indian Journal of pharmacology, 50: 997-1000.
15- Fronza, M., B. Heinzmann., M. Hamburger., S.Laufer., I. Merfort. 2009. Determination of the wound healing effect of Calendula extracts using the scratch assay with 3T3 fibroblasts. Journal Ethnicity Pharmacology, 126(3): 463-7.
16- Guinot, P., A. Gargadennec., G. Valette., A. Fruchier., and C. Andary. 2008. Primary flavonoids in marigold dye: extraction, structure and involvement in the dyeing process. Phytology Annal, 19(1): 46-51.
17- Hernandez, F., J. Madrid., V. Garcia., J. Orengo., and M. D. Megias. 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.
18- Jayasekhar, P., and P. V. Mohanan. 1997. Rathinam K. Hepatoprotective activity of ethyl acetate extract of Acacia catechu. Indian Journal of Pharmacology, 29: 426-8.
19- Kassab, S., M. Cummings., S. Berkovitz., H. R. Van., and P. Fisher. 2009. Homeopathic medicines for adverse effects of cancer treatments. Cochrane Data base of Systematic Reviews, 15(2): CD004845.
20- Kasprzyk, Z., and J. Pyrek. 1968. Triterpenic alcohols of Calendula officinalis L. flowers Phytochemistry. Journal of Animal Science, 7(9): 1631-1639.
21- Krag, K. 1976. Plants used as contraceptives by the North American Indians: an ethnobotanical study. Botanical Museum Cambridge Harward University, 1177.
22- Lee, K. W., H. Everts., H. J. Kappert., M. Frehner., R. Losa., A. C. Beynen. 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Journal of Poultry Science, 3: 738-752.
23- Lin, L. T., Liu, L. T., Chiang, L. C., Lin, C. C. 2002. In vitro anti-hepatoma activity of fifteen natural medicines from Canada. Phytology Research, 16: 440-444.
24- Manal, S. H., H. Osama., S. El-Tawil., Y. Nour El-Hoda., and A. A. Khalid. 2010. The protective effect of Morus Albaand Calendula Officinalisplant extracts on Carbon Tetrachloride- induced hepatotoxicity in isolated rat hepatocytes. Journal of American Science, 6: 78-90.
25- Manoj, B., and U. K. Aqueed. 2003. Protective role of Lawsonia Alba Lam against CCl4 induced hepatic damage in albino rats. Indian Journal of Exprimental Biology, 41:85-87.
26- Masuda, Y. 2006. Learning toxicology from Carbon Tetrachloride-induced hepatotoxicity. Journal Pharmacology Society Japanis, 126(10): 885-899.
27- Muley, B. P., S. S. Khadabadi., and N. B. Banarase. 2009. Phytochemical constituents and pharmacological activities of Calendula officinalis L. Review Tropical Journal Pharmacology Research, .8: 455-465.
28- Neukiron, H., M. Ambrosio., J. Dovia., and A. Guerriero. 2004. Simultaneous quantitative determination of eight triterpenoid monoesters from flowers of 10 varieties of Calendula officinalis L. and characterisation of a new triterpenoid monoester. Phytology Annal, 15: 30-35.
29- Noguchi, T., K. L. Fong., E. Lai., L. Olson., and P. B. McCay. 1982. Selective early loss of polypeptides in liver microsomes of CCl4 treated rats_ Relationship to cytochrome p-450 content. Biology Pharmacology, 31-60.
30- Ozbek, H., M. Ozturk., I. Bayarm., S. Ugras., G. S. Citoglu. 2003. Hypoglycemic and hepatoprotective effects of Foeniculum vulgar Miller seed fixed oil extract in mice and rats. East Journal Medicine, 8: 35-40.
31- 31.Park, S. W., C. H. Lee., Y. S. Kim., S. S. Kang., S. J. Jeon., K. H. Son., and S. M. Lee. 2008. Protective effect of baicalin against Carbon Tetrachloride-induced acute hepatic injury in Mice. Journal Pharmacology Science, 11:121-140.
32- Pietta, P., A. M. P. Bruno., and A. Rava. 1992. Separation of flavonol-2-O-glycosides from Calendula officinalis and Sambucus nigra by high-performance liquid and micellar electrokinetic capillary chromatography. Journal of Chromatography, 593:165-170.
33- Pradeep, K., and C. V. Mohan., K. Gobianand., and S. Karthikeyan. 2007. Silymarin modulates the oxidant-antioxidant imbalance during diethylnitrosamine induced oxidative stress in rats. Europe Journal of Pharmacology, 560(2-3): 110-6.
34- Preethi, K. C., and G. Kuttan. 2009. Antiinflammatory activity of flower extract ofCalendula officinalis L. and its possible mechanism of action. Indian Journal Exprimental Biology, 47(2): 113-20.
35- Ríos, J. L., M. C. Recio., S. Máñez., and R. M. Giner. 2000. Natural triterpenoids as anti inflammatory agents. Studies in Natural Products Chemistry, 22(3): 93- 143.
36- Saman, S. and N. C. Cook. 1996. Flavonoids chemistry, metabolism, cardio protective effects, dietary sources. Journal Nutrient Biology, 7: 66-76.
37- Sethuraman, M. G., K. G. Lalitha., and B. Rajkapoor. 2003. Hepatoprotective activity of sarcostemma brevistigma against carbon tetrachloride-induced hepatic damage in rats. Current Science, 84: 1186-7.
38- Shams Ghafarokhi, M., M. Razafsha., A. Allameh., and M. Razzaghi Abyaneh. 2003. Inhibitory effect of Aqueous Onion and Garlic Extracts on growth and keratinase activity in trichophyon Mentagro phytes. Journal of Iranian Biomededical, 7: 113-118.
39- Smets, F., M. Najimi., and E. M. Sokal. 2008. Cell transplantation in the treatment of liver diseases. Pediatr Transplant, 12:6-13.
40- Sonkusale, P., A. G. Bhandarker., N. V. Kurkare., K. Ravikanth., S. Maini., and D. Sood. 2011. Hepatoprotective activity of superliv liquid and repchol in CCl4 induced FLKS Syndrome in broilers. Poultry Science, 10 (1): 49-55.
41- Takahashi, K., T. Mashiko., and Y. Akiba. 2000. Effects of dietary concentration of xylitol on growth in male broiler chicks during immunological stress. Poultry Science, 79: 743-747.
42- Taniguchi, M., T. Takeuchi., R. Nakatsuka., T. Watanabe., and K. Sato. 2004. Molecular process in acute liver injury and regeneration induced by carbon tetrachloride. Life Science, 75. 1539.
43- Thomke, S., and K. Elwinger. 1998. Growth promotes in feeding pigs and poultry. II. Mode of action of antibiotic growth promotes. Annal Zootechnic, 47: 153-167.
44- Vengerovskiĭ, A. I., and V. A. Khazanov. 2007. Effects of silymarin and its combination with succinic acid on brain bioenergetics in rats with experimental inhibition of beta-oxidation of fatty acids. Eksp Klin Farmakology, 70(2): 51-5.
45- Venukumar, M. R., and M. S. Latha. 2002. Hepatoprotective of the methanolic extract of Curculigo orchioides in CCl4-treated male rats. Indian Journal Pharmacology, 34: 269-75.
46- Yang, H., M. K. Lee., and Y. C. Kim. 2005. Protective activities of stilbene glycosides from Acer mono leaves against H2O2-induced oxidative damage in primary cultured rat hepatocytes. Journal Agricultural Food Chemistry, 53: 4182-6.
ارجاع به مقاله
واحدر., کرمانشاهیح., نصیری مقدمح., حسن آبادیا., & بهشتی مقدمس. (2016). اثر سطوح مختلف عصاره روغنی گل همیشه بهاربرعملکرد، فراسنجه‌های خونی و پاسخ ایمنی در جوجه های گوشتی درگیر شده با تتراکلرید کربن. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(4), 447-455. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i4.22302
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور