##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

رضا وکیلی

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر عصاره‌های گیاهی رازیانه و آویشن با و بدون کتان بر عملکرد و کیفیت تخم‌مرغ تولیدی مرغ‌های تخم‌گذار نژاد لگهورن سفید آمیخته‌ی تجاری (های – لاین W36)در سن 26 هفتگی انجام شد. آزمایش در قالب ‌یک طرح کاملاً تصادفی با200 مرغ در 5 تیمار و 5 تکرارو 8 قطعه مرغ تخم‌گذار در هر تکرار به مدت 12 هفته اجرا شد. جیره‌ها از نظر انرژی و پروتئین‌ یکسان و بر اساس احتیاجات غذاییNRC 1994 ولی متفاوت از نظر عصاره‌های گیاهی تنظیم شدند. عصاره‌ی الکلی گیاهان رازیانه و آویشن به مقدار 40 میلی لیتر در کیلوگرم خوراک استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی بر درصد تخم گذاری، وزن کل تخم‌مرغ تولیدی و ضریب تبدیل غذایی غیرمعنی دار و بر میانگین وزن نخم مرغ و نیز کل خوراک مصرفی در کل دوره معنی‌دار بود (P<0/05). شاخص رنگ زرده در تیمار حاوی آویشن و کتان با سایر تیمار‌ها اختلاف معنی‌داری نشان داد P<0/05)). در کل دوره واحد هاو مربوط به تیمارهای حاوی عصاره‌های گیاهی نسبت به شاهد بیشتر بود. مقاومت پوسته در تیمار حاوی آویشن بیشترین بود. وزن پوسته در تیمارهای حاوی کتان تفاوت معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها داشت (P<0/05). کمترین میزان کلسترول سرم در تیمار حاوی آویشن و نیز کلسترول زرده در تیمار حاوی کتان و آویشن بود P<0/05)). جیره‌های آزمایشی اثر معنی‌داری بر میزان اسید پالمتیک، استئاریک و لینولنیک در زرده تخم‌مرغ داشت (P<0/05). ولی بر میزان اسید اولئیک و اسید لینولئیک اثر غیر‌معنی‌دار داشتند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که عصاره‌های آویشن و رازیانه سبب بهبود عملکرد مرغ‌های تخمگذار و فاکتورهای کیفی تخم‌مرغ شدند و استفاده توام دانه کتان با آویشن ترکیب اسیدهای چرب و کلسترول زرده را بهبود داد.

جزئیات مقاله

مراجع
ارجاع به مقاله
وکیلیر. (2012). اثر عصاره‌های گیاهی رازیانه و آویشن با و بدون کتان بر عملکرد و کیفیت تخم‌مرغ مرغ‌های تخمگذار. پژوهشهای علوم دامی ایران, 3(3). https://doi.org/10.22067/ijasr.v3i3.11298
نوع مقاله
مقالات علمی پژوهشی