ترکیب شیمیایی و فراسنجه‌های تجزیه پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و پروتئین کنجاله منداب اصلاح شده عمل‌آوری شده با پرتو میکروویو

نوع مقاله : علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، تهران، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور مطالعه اثرات پرتو میکروویو بر تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام و حقیقی، قابلیت هضم برون‌تنی پروتئین خام، ترکیبات ضد تغذیه‌ای (گلوکوسینولات و اسید فایتیک) و ترکیبات شیمیایی کنجاله منداب اصلاح شده انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کنجاله منداب اصلاح شده عمل‌آوری نشده و کنجاله منداب اصلاح شده عمل‌آوری شده با پرتو میکروویو با قدرت 800 وات به مدت 2، 4 و 6 دقیقه بودند. میزان تجزیه‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام و حقیقی به روش کیسه‌های نایلونی اندازه‌گیری شد. مقدار 6 گرم از هر تیمار به مدت صفر، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 ساعت در شکمبه سه رأس گاو نر تالشی انکوباسیون شد. میزان پروتئین حقیقی با روش برادفورد و نحوه تجزیه شدن آن در زمان‌های مختلف انکوباسیون در شکمبه با روش الکتروفورز SDS-PAGE تعیین شد قابلیت هضم برون‌تنی پروتئین خام به روش آنزیمی سه مرحله‌ای تعیین شد. عمل‌آوری با پرتو میکروویو سبب کاهش اسید فایتیک و گلوکوسینولات‌های کنجاله منداب اصلاح شده به صورت روند خطی و درجه دو شد. پرتوتابی با میکروویو به مدت 2، 4 و 6 دقیقه اسید فایتیک کنجاله منداب اصلاح شده را به ترتیب به میزان 13، 30 و 51 درصد نسبت به کنجاله منداب عمل‌آوری نشده کاهش داد. مقدار گلوکوسینولات‌های کنجاله منداب پرتوتابی شده با میکروویو به مدت 6 دقیقه به میزان 67 درصد نسبت به کنجاله عمل آوری نشده کاهش یافت. پرتو میکروویو کاهش بخش سریع تجزیه، نرخ ثابت تجزیه و تجزیه‌پذیری مؤثر ماده خشک و افزایش بخش کند تجزیه ماده خشک و پروتئین خام و حقیقی کنجاله منداب اصلاح شده را سبب شد. قابلیت هضم برون‌تنی پروتئین خام کنجاله‌ منداب اصلاح شده با عمل‌آوری با میکروویو تا 4 دقیقه به طور معنی‌دار افزایش یافت. الکتروفورز پروتئین‌ کنجاله منداب اصلاح شده نشان داد که عمده پروتئین در آنها شامل ناپین (آلبومین S2) با دو زیرواحد و کروسیفرین (گلوبولین S12) با چهار زیرواحد بود. تجزیه‌های الکتروفورز پروتئین کنجاله منداب اصلاح شده نشان داد که در کنجاله منداب اصلاح شده عمل‌آوری نشده چهار زیرواحد کروسیفرین؛ در کنجاله کنجاله منداب اصلاح شده عمل‌آوری شده، چهار زیرواحد کروسیفرین و زیرواحدهای ناپین بخش عمده پروتئین عبوری را تشکیل دادند. نتایج این پژوهش نشان داد که عمل‌آوری با میکروویو سبب کاهش تجزیه‌پذیری پروتئین خام و حقیقی در شکمبه، افزایش قابلیت هضم برون‌تنی پروتئین خام و کاهش مقدار ترکیبات ضد تغذیه‌ای کنجاله منداب اصلاح شده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Chemical Composition and Ruminal Dry Matter and Protein Degradation Parameters of Canola Meal Treated by Microwave Irradiation

نویسندگان [English]

  • Seyed Rohollah Ebrahimi Mahmood Abad 1
  • Ali Nikkhah 2
  • Ali asgar Sadeghi 2
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahr-e-Qods Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

Introduction: In growing ruminants or early lactation dairy cows, production may be limited by a dietary metabolizable protein. In these conditions microbial protein synthesis is not sufficient to meet the animal’s protein requirement. Canola meal (CM), which is an available and good source of protein in ruminant nutrition, especially in Iran. However the protein of CM is highly degradable by rumen microorganisms and on the other hand, anti-nutritional factors, such as phytic acid and glucosinolate in brassica-originated feed, are of concern relative to animal-originated feeds. Glucosinolates are a large group of sulphur-containing secondary plant metabolites and are known to reduce feed intake, induce iodine deficiency and depress fertility in ruminants. Several heat processing methods have been used to enhance nutritive value of oilseed meals, including extrusion, roasting, toasting and Jet-Sploding. Recently, treatment of oilseed meals with microwave irradiation was successful in reducing ruminal degradable protein, anti-nutritional factors and increasing digestible undegradable protein of them. Microwave irradiation is heating faster, processing in less time and higher energy efficiency compared to conventional methods. This research was carried out to evaluate the effects of microwave irradiation (800 W) for 2, 4 and 6 min on dry matter (DM), crude protein (CP) and true protein (TP) ruminal degradability, in vitro CP digestibility, antinutritional factors (glucosinolate and phytic acid), and chemical composition of CM.
 
Materials and Methods: The DM of CM was determined and then, sufficient water was added to sample to increase the moisture content of CM to 250 g/kg. Three samples (500 g each) were subjected to microwave irradiation at a power of 800 W for 2, 4 and 6 min. The samples were ground to pass a 2 mm screen for the ruminal in situ study. Degradation kinetics of DM, CP and TP were determined according to in situ procedure. Six grams of untreated or irradiated feed samples were incubated in the rumen of three ruminally fistulated Taleshi bulls for periods of 0, 2, 4, 8, 16, 24 and 48 h. The bulls were fed with a total mixed ration containing 700 g/kg of DM forage (700 g/kg alfalfa hay and 300 g/kg wheat straw on DM basis) and 300 g/kg of DM concentrate. The concentrate consisted of ground barley grain, canola meal, ground canola seed, cotton-seed meal, wheat bran, dicalcium phosphate and a vitamin+mineral premix (530, 130, 160, 40, 120, 10 and 10 g/kg DM, respectively). TP of samples were determined by Bradford,s procedure. Digestibility of rumen undegraded CP was estimated using the three-step in vitro procedure. Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) was used to monitor protein subfractions and the fate of true proteins of untreated and irradiated feed samples in the rumen.
 
Results and Discussion: Microwave irradiation had no effect on improving chemical composition of CM but decreased the total glucosinolate and phytic acid of CM linearly and quadratically. Microwave irradiation for 2, 4 and 6 min decreased the phytic acid content of CM by 13, 30 and 51% respectively, compared to untreated CM. The total glucosinolate contents of CM microwave irradiated for 2, 4 and 6 min decreased by 38.4, 56.0 and 67.1% respectively, compared to untreated samples. Microwave irradiation decreased the washout fraction, degradation rate and effective degradability (ED) of DM, CP and TP and increased potentially degradable fraction of DM, CP and TP of CM. The washout fraction of CP decreased by 15.7 and 39.8% in samples irradiated for 2, 4 and 6 min, respectively. Irradiation for 2, 4 and 6 min decreased ED of CP at a ruminal outflow rate of 0.05 h-1 by 13.6 and 22.7%, respectively. In vitro CP digestibility of CM increased by treating with microwave irradiation up to 4 min. CP digestibility of 2 and 4 min irradiated CM was increased by 6.9 and 10.5%, respectively. Electrophoresis results also indicated that major proteins of CM was Cruciferin (globulin 12S) and Napin (Albumin 2S). Electrophoresis results indicated that in untreated CM, four subunits of Cruciferin and in microwave irradiated CM, four subunits of cruciferin and two subunits of Napin consisted of by-pass proteins.
 
Conclusion: In this study, microwave irradiation, reduced ruminal degradability of CP and TP, increased in vitro CP digestibility and reduced anti-nutritional factors of CM. Subsequently, in vivo studies are required to investigate effect of feeding irradiated feedstuff on lactation performance of dairy cows.
 

 
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anti-nutritional factors
  • Canola Meal
  • Degradability
  • Irradiation
CAPTCHA Image