##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

احمد ملک زادگان احمد حسن آبادی حسن نصیری مقدم حسین مروج حیدر زرقی

چکیده

به منظور تعیین معادلات رگرسیونی ‌پیش‌بینی مقادیر انرژی قابل متابولیسم در ارقام پر تولید جو ایرانی و مقایسه این معادلات با نتایج روش NIRS و ارقام مندرج در جداول (1994) NRC، سه آزمایش انجام شد. در آزمایش اول ترکیبات شیمیایی 10 رقم جو پرتولید ایرانی تعیین گردید. در آزمایش دوم، انرژی قابل متابولسیم به روش جمعآوری فضولات و با استفاده از نشانگر برای ارقام جو پرتولید ایرانی با جایگزینی 40 درصد جو در جیره پایه در سنین 10 و 24 روزگی جوجه­های گوشتی نر به دست آمد. داده‌های حاصل از این دو آزمایش جهت تعیین معادلات ‌پیش‌بینی مقدار انرژی قابل متابولیسم با استفاده از نرمافزار SPSS و رویه Enter مورد استفاده قرار گرفتند. معادلات ‌پیش‌بینی میزان AMEn برای ارقام جو پرتولید ایرانی در سنین 10 و 24 روزگی به ترتیب به صورتAMEn= 407.87×EE + 27.27×NFE و AMEn= 271×EE + 33×NFE به دست آمد. جهت بررسی صحت و دقت معادلات به دست آمده، آزمایش سوم با استفاده از 400 قطعه جوجه نر سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار و 20 جوجه در هر تکرار انجام شد.AMEn  جو مورد استفاده در آزمایش سوم با استفاده از پنج روش زیر مشخص شد: 1- جدول (1994)NRC  2- معادله رگرسیون (1994) NRC 3- روش بیولوژی 4- معادلات رگرسیون به دست آمده از آزمایش دوم 5- با توجه به معادلات رگرسیون به دست آمده از روش NIRS. در تعیین AMEn  جو، نزدیک‌ترین مقادیر به آزمایش بیولوژیکی از معادلات به دست آمده در آزمایش دوم حاصل شد که نشاندهنده صحت بالای این معادلات می­باشد. به طورکلی بر اساس نتایج حاصل از آزمایش حاضر، استفاده از معادلات ‌پیش‌بینی جهت برآورد دقیق‏تر AMEn جو در هنگام جیره‏نویسی پیشنهاد می­شود.

جزئیات مقاله

کلمات کلیدی

انرژی قابل متابولیسم, جو, جوجه گوشتی, معادلات رگرسیونی پیش‌بینی

مراجع
1- Akbari, R., H. Moravej, and K. Rezayazdi. 2015. Prediction of metabolizable energy of current barley cultivars in Alborz province by linear regression equations. Iranian Journal of Animal Science, 46 (20): 73-81. (In Persian).
2- Alvarenga, R. R., M. G. Zangeronimo, P. B. Rodrigues, L. J. Pereira, R. C. Wolp, and E. C. Almeida. 2013. Formulation of diets for poultry: The importance of prediction equations to estimate the energy values. Archivos de Zootecnia, 62: 1-11.
3- AOAC International. 2006. Official Methods of Analysis. 18th ed. Arlington, VA.
4- Aviagen. 2014. Broiler nutrition specifications. Ross 308. Technical Section. Aviagen, Midlothian, UK.
5- Choct, M., G. Annison, and R. J. Hughes. 1999. Apparent metabolisable energy and chemical composition of Australian wheat in relation to environmental factors. Australian Journal of Agricultural Research, 50 (4): 447-451.
6- Holtekjølen, A. K., A. K. Uhlen, E. Bråthen, S. Sahlstrøm, and S. H. Knutsen. 2006. Contents of starch and non-starch polysaccharides in barley varieties of different origin. Food Chemistry, 94: 348-358. ‏
7- Hullar, I., I. Meleg, S. Fekete, and R. Romvari. 1999. Studies on the energy content of pigeon feeds I. Determination of digestibility and metabolizable energy content. Poultry Science, 78: 1757-1762.
8- Janmohammadi, H., A. Taghizadeh and N. Pirany. 2009. Chemical composition and metabolizable energy content of some barley varieties of east Azarbyjan using adult Leghorn roosters. Animal Science Researches. 19: 105-115. (In Persian).
9- ‏Jeroch, H., and S. Danicke. 1995. Barley in poultry feeding: a review. World's Poultry Science Journal, 51: 271-292.
10- Khodabande, N. 2012. Cereals. 11th ed. Tehran University Publishing Co.
11- Kırkpınar, F., M. Polat, H. Özelçam, H. Hanoğlu, and Y. Şayan. 2013. Prediction of metabolisable energy value and in vivo digestibility of some organic feedstuffs and diet for roosters. Journal of Animal Production, 54: 10-13.
12- Nascimento, G. A. J. D., P. B. Rodrigues, R. T. F. D. Freitas, A. G. Bertechini, R. R. D. Lima, and L. E. A. Pucci. 2009. Prediction equations to estimate the energy values of plant origin concentrate feeds for poultry utilizing the meta-analysis. Revista Brasileira de Zootecnia, 38 (7): 1265-1271.
13- Nassiri-Moghaddam, H., M. Danesh-Mesgaran, and M. D. Shakouri. 2006. Comparison of nutritional value of different barley varieties with and without supplementation of enzymatic supplementation in chickens. Agricultural Sciences and Technology Journal, 20 (1): 57-69. (In Persian).
14- National Research Council. 1994. Nutritional Requirements of Poultry. National academic press. 9th edition, Washington DC.
15- Robbins, D. H., and J. D. Firman. 2006. Evaluation of the metabolizable energy of poultry by-product meal for chickens and turkeys by various methods. International Journal of Poultry Science, 5 (8):753-758. ‏
16- Rose, R., C. L. Rose, S. K. Omi, K. R. Forry, D. M. Durall, and W. L. Bigg. 1991. Starch determination by perchloric acid vs enzymes: evaluating the accuracy and precision of six colorimetric methods. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 39 (1): 2-11.
17- Scott, T. A., and J. W. Hall. 1998. Using acid insoluble ash marker ratios (diet: digesta) to predict digestibility of wheat and barley metabolizable energy and nitrogen retention in broiler chicks. Poultry Science, 77 (5): 674-679.
18- Silva, E. P., C. B. V. Rabello, L. F. T. Albino, J. V. Ludke, M. B. Lima, and W. M. Dutra Junior. 2010. Prediction of metabolizable energy values in poultry offal meal for broiler chickens. Brazilian Journal of Animal Science, 39: 2237-2245.
19- Svihus, B., and M. Gullord. 2002. Effect of chemical content and physical characteristics on nutritional value of wheat, barley and oats for poultry. Animal Feed Science and Technology, 102 (1): 71-92.
20- Williams, C. H., D. J. David, and O. Iismaa. 1962. The determination of chromic oxide in faeces samples by atomic absorption spectrophotometry. The Journal of Agricultural Science, 59 (3): 381-385.
21- Wiseman, J., and J. McNab. 1995. Nutritive value of wheat varieties fed to non-ruminants. HGCA Project Report.
22- Yaghobfar, A. 2001. Effect of genetic line, sex of birds and the type of bioassay on the metabolisable energy value of maize. British Poultry Science, 42 (3): 350-353.
23- Yegani, M., M. L. Swift, R. T, Zijlstra, and D. R. Korver. 2013. Prediction of energetic value of wheat and triticale in broiler chicks: A chick bioassay and in vitro digestibility technique. Animal Feed Science and Technology, 183 (1): 40-50.‏
ارجاع به مقاله
ملک زادگانا., حسن آبادیا., نصیری مقدمح., مروجح., & زرقیح. (2020). تعیین معادلات رگرسیونی پیش¬بینی مقادیر انرژی قابل متابولیسم ارقام پرتولید جو در ایران و مقایسه نتایج حاصل با نتایج روش NIRS و ارقام مندرج در جداول NRC بر اساس عملکرد جوجه‌های گوشتی نر . پژوهشهای علوم دامی ایران, 12(1), 61-73. https://doi.org/10.22067/ijasr.v12i1.75305
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور