##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

سعید باقری ابوالقاسم گلیان حسن نصیری مقدم حیدر زرقی

چکیده

به‌منظور بررسی اثر تراکم انرژی و مواد مغذی جیره غذایی در دوره­ پس از تولک­بری بر عملکرد و کیفیت تخم‌مرغ، آزمایشی با استفاده از تعداد 320 قطعه مرغ تخم­گذار سویه­ های­­لاین W-36 به‌صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 5 تیمار، 8 تکرار و 8 قطعه پرنده در هر تکرار در دوره سنی 103-92 هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره­های غذایی با تراکم انرژی و مواد مغذی در سطوح 91، 94، 97، 100 و 103 درصد مقادیر توصیه سویه­ بودند. در کل دوره آزمایش با افزایش تراکم انرژی و مواد مغذی جیره درصد تخم­گذاری و گرم تخم‌مرغ تولیدی به ازای هر قطعه مرغ به­طور خطی و معنی­دار افزایش و ضریب تبدیل خوراک به­طور خطی و معنی­دار بهبود یافت. تراکم انرژی و مواد مغذی جیره­ها تأثیر معنی­داری بر میزان مصرف خوراک، هزینه خوراک به ازای یک کیلوگرم تولید، وزن تخم‌مرغ، وزن نسبی اجزای تخم‌مرغ، واحد هاو، شاخص شکل تخم‌مرغ، وزن ویژه تخم‌مرغ و ضخامت پوسته تخم‌مرغ نداشتند. میزان نیاز به انرژی و مواد مغذی در مرغ­های تخم‌گذار در دوره پس از تولک­بری ‌به­منظور بهینه­سازی شاخص­های گرم تخم­مرغ تولیدی روزانه و ضریب تبدیل غذایی با استفاده از مدل رگرسیونی خط شکسته خطی به ترتیب 96/94 و 02/97 درصد و با استفاده از مدل رگرسیونی خط شکسته درجه‌دو به ترتیب 71/95 و 95/95 درصد احتیاجات سویه برآورد شد. نتیجه کلی اینکه، در دوره پس از تولک­بری، استفاده از جیره­هایی با تراکم انرژی و مواد مغذی در سطح 97-95 درصد توصیه سویه­ های­لاین W-36 دارای مناسب‌ترین عملکرد تولیدی است.

جزئیات مقاله

کلمات کلیدی

تراکم انرژی و مواد مغذی, عملکرد, کیفیت تخم‌مرغ, مرغ¬های تخم¬گذار

مراجع
1- Akbari Moghaddam Kakhki, R., A. Golian, and H. Zarghi. 2016a. Effect of dietary digestible lysine concentration on performance, egg quality, and blood metabolites in laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 25(4):506-517.
2- Akbari Moghaddam Kakhki, R., A. Golian, and H. Zarghi. 2016b. Effect of digestible methionine+cystine concentration on performance, egg quality and blood metabolites in laying hens. British Poultry Science, 57(3):403-414.
3- Amaefule, K. U., G. S. Ojewola, and E. C. Uchegbu. 2004. The effect of methionine, lysine and/or vitamin C (ascorbic acid) supplementation on egg production and egg quality characteristics of layers in the humid tropics. Livestock Research for Rural Development 16(9): http://www.lrrd.org/lrrd16/9/cont1609.htm.
4- Applegate, T. J., E. M. Onyango, R. Angel, and W. J. Powers. 2009. Effect of amino acid formulation and dietary direct-fed microbial supplementation on egg production and egg characteristics in laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 18(3):552-561.
5- Asmundson, V. S. and G. A. Baker. 1940. Percentage shell as a function of shell thickness, egg volume, and egg shape. Poultry Science, 19(4):227-232.
6- Cheng, T. K., A. Peguri, M. L. Hamre, and C. N. Coon. 1991. Effect of rearing regimens on pullet growth and subsequent laying performance. Poultry Science, 70(4):907-916.
7- Cunningham, D. C. and W. D. Morrison. 1976. Dietary energy and fat content as factors in the nutrition of developing egg strain pullets and young hens: 1. Effect on several parameters and body composition at sexual maturity. Poultry Science, 55(1):85-97.
8- DePersio, S., P. L. Utterback, C. W. Utterback, S. J. Rochell, N. O'Sullivan, K. Bregendahl, J. Arango, C. M. Parsons, and K. W. Koelkebeck. 2015. Effects of feeding diets varying in energy and nutrient density to Hy-Line W-36 laying hens on production performance and economics. Poultry Science, 94(2):195-206.
9- Figueiredo, G. O., A. G. Bertechini, E. J. Fassani, P. B. Rodrigues, J. Á. Brito, and S. F. Castro. 2012. Performance and egg quality of laying hens fed with dietary levels of digestible lysine and threonine. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 64(3):743-750.
10- Garcia, E. A., A. A. Mendes, C. C. Pizzolante, E. S. P. B. Saldanha, J. Moreira, C. Mori, and A. C. Pavan. 2005. Protein, methionine+ cystine and lysine levels for Japanese quails during the production phase. Revista Brasileira de Ciência Avícola, 7(1):11-18.
11- Gunawardana, P., D. A. Roland Sr, and M. M. Bryant. 2008. Effect of energy and protein on performance, egg components, egg solids, egg quality, and profits in molted Hy-Line W-36 hens. Journal of Applied Poultry Research, 17(4):432-439.
12- Harms, R. H., G. B. Russell, and D. R. Sloan. 2000. Performance of four strains of commercial layers with major changes in dietary energy. Journal of Applied Poultry Research, 9(4):535-541.
13- Jalal, M. A., S. E. Scheideler, and E. M. Pierson. 2007. Strain response of laying hens to varying dietary energy levels with and without Avizyme supplementation. Journal of Applied Poultry Research, 16(3):289-295.
14- Ji, F., S. Y. Fu, B. Ren, S. G. Wu, H. J. Zhang, H. Y. Yue, J. Gao, A. Helmbrecht, and G. H. Qi. 2014. Evaluation of amino-acid supplemented diets varying in protein levels for laying hens. Journal of Applied Poultry Research, 23(3):384-392.
15- Junqueira, O. M., A. C. De Laurentiz, R. da Silva Filardi, E. A. Rodrigues, and E. M. C. Casartelli. 2006. Effects of energy and protein levels on egg quality and performance of laying hens at early second production cycle. Journal of Applied Poultry Research, 15(1):110-115.
16- Leeson, S. and J. D. Summers. 1984. Influence of nutrient density on growth and carcass composition of weight-segregated leghorn pullets. Poultry Science, 63(9):1764-1772.
17- Leeson, S. and J. D. Summers. 1989. Response of Leghorn pullets to protein and energy in the diet when reared in regular or hot-cyclic environments. Poultry Science, 68(4):546-557.
18- Leeson, S. and J. D. Summers. 2005. Commercial poultry nutrition. 3rd edition, Nottingham University Press.
19- Leeson, S., J. D. Summers, and L. J. Caston. 2001. Response of layers to low nutrient density diets. Journal of Applied Poultry Research, 10(1):46-52.
20- Morris, T. R. 1968. The effect of dietary energy level on the voluntary calorie intake of laying birds. British Poultry Science, 9(3):285-295.
21- Narváez-Solarte, W., H. S. Rostagno, P. R. Soares, M. A. Silva, and L. F. U. Velasquez. 2005. Nutritional requirements in methionine+ cystine for white-egg laying hens during the first cycle of production. International Journal of Poultry Science, 4(12):965-968.
22- Novak, C., H. Yakout, and S. E. Scheideler. 2004. The combined effects of dietary lysine and total sulfur amino acid level on egg production parameters and egg components in Dekalb Delta laying hens. Poultry Science, 83(6):977-984.
23- Peebles, E. D. and C. D. McDaniel. 2004. Practical manual for understanding the shell structure of broiler hatching eggs and measurements of their quality. Mississipi: State University.
24- Rama Rao, S. V., V. Ravindran, M. Raju, T. Srilatha, and A. K. Panda. 2014. Effect of different concentrations of metabolisable energy and protein on performance of White Leghorn layers in a tropical climate. British Poultry Science, 55(4):532-539.
25- Rama Rao, S. V., V. Ravindran, T. Srilatha, A. K. Panda, and M. Raju. 2011. Effect of dietary concentrations of energy, crude protein, lysine, and methionine on the performance of White Leghorn layers in the tropics. Journal of Applied Poultry Research, 20(4):528-541.
26- Safaa, H. M., M. P. Serrano, D. G. Valencia, X. Arbe, J.-M. E., R. Lázaro, and G. G. Mateos. 2008. Effects of the levels of methionine, linoleic acid, and added fat in the diet on productive performance and egg quality of brown laying hens in the late phase of production. Poultry Science, 87(8):1595-1602.
27- Silva, E. P., E. B. Malheiros, N. K. Sakomura, K. S. Venturini, L. Hauschild, J. C. P. Dorigam, and J. B. K. Fernandes. 2015. Lysine requirements of laying hens. Livestock Science, 173:69-77.
28- Summers, J. and S. Leeson. 1993. Influence of diets varying in nutrient density on the development and reproductive performance of White Leghorn pullets. Poultry Science, 72(8):1500-1509.
29- Wu, G., M. Bryant, P. Gunawardana, and D. Roland Sr. 2007. Effect of nutrient density on performance, egg components, egg solids, egg quality, and profits in eight commercial leghorn strains during phase one. Poultry Science, 86(4):691-697.
30- Wu, G., M. Bryant, R. Voitle, and D. Roland Sr. 2005. Effect of dietary energy on performance and egg composition of Bovans White and Dekalb White hens during phase I. Poultry Science, 84(10):1610-1615.
ارجاع به مقاله
باقریس., گلیانا., نصیری مقدمح., & زرقیح. (2020). اثر تراکم انرژی و مواد مغذی جیره¬ غذایی بر عملکرد و کیفیت تخم¬مرغ در دوره پس از تولک¬بری مرغ¬های تخم¬گذار . پژوهشهای علوم دامی ایران, 12(2), 197-209. https://doi.org/10.22067/ijasr.v12i2.73162
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور