##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

نرجس قهاری تقی قورچی سید علیرضا وکیلی

چکیده

به منظور بررسی تاثیر سه گونه از گیاهان خانواده نعنا با نام های علمی Ziziphora clinopodioides (کاکوتی کوهی)، Mentha spicata (نعنا) و Mentha pulegium (پونه جوبباری) بر شاخص های عملکردی، سیستم ایمنی و فراسنجه های خون، اسکور مدفوع و تعداد روز های ابتلا به اسهال گوساله های شیرخوار و میزان باکتری های اشریشیا کولای، لاکتوباسیلوس و کل باکتری های هوازی مدفوع، 16 رأس گوساله نژاد هلشتاین با میانگین وزن تولد 71/0 ± 18/42 کیلوگرم (با نسبت 50 درصد نر و 50 درصد ماده)، با سن 3±5 روز به تیمار های 1) شاهد (شیر بدون افزودنی)، 2) شیر حاوی پودر کاکوتی، 3) شیر حاوی پودر نعنا و 4) شیر حاوی پودر پونه اختصاص یافت. مقدار گیاه دارویی افزوده شده به شیر در هر تیمار 20 گرم به طور روزانه بود. طول دوره آزمایش 25 روز بود. اندازه گیری مصرف ماده خشک، آب مصرفی و ثبت اسکور مدفوع به صورت روزانه انجام شد. وزن کشی گوساله ها هر 5 روز و نمونه گیری خون دو بار، یک روز قبل از شروع دوره (روز صفر) و یک بار روز پایانی تحقیق انجام گرفت. نمونه های مورد نیاز برای کشت میکروبی مدفوع نیز در سه مرحله ابتدا، وسط و انتهای دوره تهیه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، افزودن پونه به شیر سبب کاهش مصرف روزانه استارتر شد ولی با شاهد تفاوت معنی داری نداشت و کل ماده خشک مصرفی در تیمار کاکوتی به طور معنی داری بیشتر از تیمار شاهد بود. گوساله های تغذیه شده با تیمار های کاکوتی، پونه و نعنا به ترتیب مصرف آب بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود. قابلیت هضم ماده خشک، در تیمار های کاکوتی و نعنا کاهش معنی داری نسبت به شاهد نشان دادند. افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، فراسنجه‌های خون و سیستم ایمنی تحت تاثیر تیمار های آزمایشی قرار نگرفت. شاخص قوام مدفوع و روز های ابتلا به اسهال در تیمار های مختلف، اختلاف معنی داری نشان نداد اما در گوساله های تغذیه شده با تیمار پونه کاهش نشان داد. تیمار های کاکوتی، نعنا و پونه در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری باعث کاهش تعداد اشریشیا کولای و لاکتوباسیل ها در مدفوع گوساله ها شدند ولی در تعداد کل باکتری های هوازی اثری نداشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن گیاهان فوق به شیر در گوساله های شیر خوار، بر استارتر مصرفی، قوام مدفوع و جمعیت میکروبی روده اثر مثبت دارند.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Ababakri, R., A. Riasi., M. H. Fathi., H. Naeemipoor., S. Khorsandi. 2012. The effect of spearmint sativum essence added to starter diet on ruminal fermentation, weaning age and performance of Holstein calves. Iranian Journal of Animal Science Research, 22: 57- 68. (In Persian).
2- Abaza, I. M., M. A. Shehata., M. H. Shoieb., I. I. Hassan. 2008. Evaluation of some natural Feed addetive in growing chicks’ diets. Journal of Poultry Science, 7(9): 872-879.
3- Alçiçek, A., M. Bozkurt., M. Çabuk. 2003. The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 33: 89-94.
4- AOAC International. 2000. Official Methods of Analysis of AOAC International. 17th edn. AOAC International, Gaithersburg, Maryland.
5- Bampidis, V. B., V. Christodoulou., P. Florou-Paneri., E. Christaki., A. B. Spais., P. S. Chatzopouiou. 2005. Effect of dietary dried oregano leaves supplementation on performance and carcass characteristics of growing lambs. Journal of Animal Feed Science and Technology, 121: 285- 295.
6- Bampidis, V. B., V. Christodoulou., P. Florou-Paneri., E. Christaki. 2006. Effect of Dried Oregano Leaves versus Neomycin in Treating Newborn Calves. Journal of Veterinary Medicine, 53: 154-156.
7- Benchaar, C., H. V. Petit., R. Berthiaume., D. R. Ouellet., J. Chiquette., P. Y. Chouinard. 2007. Effects of essential oils on digestion, ruminal fermentation, rumen microbial populations, milk production, and milk composition in dairy cows fed alfalfa silage or corn silage. Journal of Dairy Science, 90: 886- 897.
8- Boukhebti, H., A. Chaker., H. Belhadj., F. Sahli., M. Ramdhani., H. Laouer., D. Harzallah. 2011. Chemical composition and antibacterial activity of Mentha pulegium L. and Mentha spicataL. essential oils. Journal Der Pharmacia Lettre. 3: 267-275.
9- Burt, S., 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223–253.
10- Callaway, T. R., M. A. Carr., T. S. Edrington., R. Anderson., D. Nisbet. 2009. Diet, Escherichia coli O157:H7, and cattle: A review after 10 years. Journal of Current Issues in Molecular Biology, 11:67–79.
11- Calsamigilia, S., M. Busquet., P. W. Cardozo., L. Castillejos., A. Ferret. 2007. Invited review: Essential oil as modifiers of rumen microbial fermentation. Journal of Dairy Science, 90: 2580-2595.
12- Carlotto, S. B.‚ C. J. Olive., J. Viegas.‚ D. A. Stiles.‚ A. M. Gabbi.‚ K. D. Brustolin.‚ P. S. Charao.‚ G. Rossarolla.‚ M. Ziech. 2006. Performance and behavior of dairy calves fed diets containing milk and citric flavor agents. Journal of Ciência e Agrotecnologia, 31: (3) 889-895.
13- Carson, C.F., B. J. Mee., T. V. Riley. 2002. Mechanism of action of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil on Staphylococcus aureus determined by time-kill, lysis, leakage and salt tolerance assays and electron microscopy. International Journal of Antimicrobial Agents, 46:1914-1920.
14- Chaves, A. V., K. Sanford., L. L. Gibson., T. A. McAllister., C. Benchaar. 2008. Effect of carvacrol and cinnamaldehyde on intake, rumen fermentation, growth performance and carcass characteristics of growing lambs. Journal of Animal Feed Science and Technology, 145: 396- 408.
15- Chaves, A. V., M. E. R. Dugan., K. Stanford., L. L. Gibson., J. M. Bystrom., T. A. McAllister., F. Van Herk., C. Benchaar. 2011. A dose-response of cinnamaldehyde supplementation on intake, ruminalfermentation, blood metabolites, growth performance, and carcass characteristics of growing lambs. Journal of Livestock Science and Technologies, 141: 213- 220.
16- Craig, W. J. 1999. Health-promoting properties of common herbs. The American Journal of Clinical Nutrition, 70: 491- 499.
17- De Feo, V., A. I. Ricciardi., D. Biscardi., F. Senatore. 1998. Chemical composition and antimicrobial screening of the essential oil of Minthostachys verticillate (Griseb) Ep1 (Lamiaceae). Journal of Essential Oil Research, 10(1): 61-65.
18- Dorman, H. J. D., and S. G. Deans. 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Appl. Microbiol, 88: 308- 316.
19- European Parliament and Council. 2003. Regulation (EC) No.1831/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on additives for use in animal nutrition. Official Journal of the European Union, 268: 29- 43.
20- Tavakoli saberi, M. R., and M. R. Sedaghat. 2000. Medicinal plants. Tehran: rozbehan.
21- Ghorbani, R. 2009. Effect adding calves biogenic anti diarrhea soluble (CBAV) on performance and immune parameters in neonatal Holstein calves. Thesis MSC Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources. (In Persian).
22- Hammer, K. A., C. F. Carson., and T. V. Riley. 2004. Antifungal effects of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and its components on Candida albicans, Candida glabrata and Saccharomyces cerevisiae. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 53: 1081-1085.
23- Hassanpour, H., R. Khavari-Nejad., V. Niknam., F. Najafi., and K. Razavi. 2012. Effects of penconazole and water deficit stress on physiological and antioxidative responses in pennyroyal (Mentha pulegium L.). Acta Physiologiae Plantarum, 34: 1537-1549.
24- Heinrichs, A. J., C. M. Jones., J. A. Elizonda-Salazar., and S. J. Terrill. 2009. Effects of a prebiotic supplement on health of neonatal dairy calves. Journal of Livestock Science and Technologies, 125: 149- 154.
25- Hosoda, K., T. Nishida., W. Y. Park., and B. Eruden. 2005. Influence of Mentha×piperita L. (peppermint) supplementation on nutrient digestibility and energy metabolism in lactating dairy cows. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 18: 1721- 1726.
26- Hosoda, K., K. Kuramoto., B. Eruden., T. Nishida., and S. Shioya. 2006. The Effects of Three Herbs as Feed Supplements on Blood Metabolites, Hormones, Antioxidant Activity, IgG Concentration, and Ruminal Fermentation in Holstein Steers. Journal of Animal Science, 19: 35- 41.
27- Jouany, J. P., and P. Morgavi. 2007. Use of ‘natural’ products as alternatives to antibiotic feed additives in ruminant production. Journal of Animal Science, 10: 1443- 1466.
28- Khan, M. A., H. J. Lee., H.S. Lee., H. S. Kim., S. B. Kim., K. S. Ki., S. J. Park., J. K. Ha., and Y. J. Choi. 2007. Starch source evaluation in calf starter: feed consumption, body weight gain, structural growth, and blood metabolites in Holstein calves. Journal of Dairy Science, 90: 5259- 5268.
29- Kung J. L., P. Williams., R. J. Schmidt., and W. Hu. 2008. A Blend of Essential Plant Oils Used as an Additive to Alter Silage Fermentation or Used as a Feed Additive for Lactating Dairy Cows. Journal of Dairy Science, 91: 4793- 4800.
30- Logan, E. F., and R. J. Bywater. 2002: The site and characteristics of intestinal water and electrolyte loss in Escherichia coli Induced diarrhea in calves. Journal of Comparative Pathology, 84: 599-610.
31- Mahboubi, M., and G. Haghi. 2008. Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. Essential oil. Journal of Ethnopharmacology, 119: 325- 327.
32- Mohammadi, G. R., M. Mori., F. Hamidi., and M. Ghavami. 2004. Feild trial evaluation of kolbin RC (Rotavirus,Coronavirus/Escherichia coli) vaccine for prevention of neonatal calf diarrhea in dairy herd. Page 270- 272. 11th international conference of the association of institutions for tropical veterinary medicine and 16th veterinary association malaysia congress, 23-27 August.
33- Naseriyan, A. A., M. Bashtani., B.Saremi., and A. R. Foroghi. 2005. Management, nutrition and breeding calve. Mashhad: ferdowsi.
34- Naylor, S. W., J. C. Low., T. E. Besser., A. Mahajan., G. J. Gunn., M. C. Pearce., I. J. McKendrick., D. G. E. Smith., and D. L. Gally. 2003. Lymphoid follicle-dense mucosa at the terminal rectum is the principal site of colonization of enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 in the bovine host. Journal of Infection and Immunity, 71:1505–1512.
35- Nobakht, A., J. Norani., and A. Safamehr. 2011. The effects of different amounts of Mentha pulegium L. (pennyroyal) on performance, carcass traits, hematological and blood biochemical parameters of broilers. Journal of medicinal plant research, 5: 3763- 3768.
36- Normand, V., S. Avison., and A. Parker. 2004. Modeling the kinetics of flavour release during drinking. Journal of Chemical Senses, 29:235–245.
37- Quezada-Mendoza, V. C., A. J. Heinrichs., and C. M. Jones. 2011. The effects of a prebiotic supplement (Prebio Support) on fecal and salivary. Journal of Livestock Science, 142: 222- 228.
38- Rabah, B., T. Lograda., M. Ramdani., P. Chalard., and G. Feguiredo. 2013. Chemical composition and antibacterial activity of essential oil of Ziziphora hispanica L. Global J Res. Med. Plants and Indigen. Med, 2: 73- 80.
39- Radostits, O. M., C. C. Gay., D. C. Blood., and K. W. Hinchcliff. 2000. Veterinary Medicine, 9th Edn. Harcout Publishers Ltd, London. 1417-1420.
40- Rangel, J. M. 2005. Epidemiology of Escherichia coli O157:H7 outbreaks, United states, 1982–2002. Emerging Infect. Dis. 11:603–609.
41- Salamat, A. 2014. The effect Ziziphora tenuior of ration dry matter digestibility, microbial population in the rumen and blood parameters Dalaq sheep. Thesis MSC. Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources. (In Persian).
42- SAS. 2003. SAS User’s Guide Statistics. Version 9.1.3 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.
43- Sada, A., T. Nishida.‚ M. Ishida., K. Hosoda., E. Bayaru. 2003. Effect of peppermint feeding on the digestibility‚ ruminal fermentation and protozoa. International Journal of Livestock Production, 82:245-248.
44- Seyedalmoosavi. S. M. M., A. Riasi., H. Fathi Nasri., and H. Farhangfar. 2012. Effect of water delivery system and dill (Anethum graveolens) essence added to starter feed on weaning age, rumen fermentative condition and performance of Holstein calves. Iranian Journal of Animal Science Research, 23: 41- 55. (In Persian).
45- Sikkema, J., J. A. M. de Bont., and B. Poolman. 1995. Mechanisms of Membrane Toxicity of Hydrocarbons. American Society for Microbiology, 59: 201- 222.
46- Smith-Palmer, A., J. Atewart., and L. Fyfe. 1998. Antimicrobial properties of plant essential oils and essences against five important food-borne pathogens. Journal of Applied Microbiology, 26: 118- 122.
47- Soltan, M. A. 2009. Effect of essential oils supplementation on growth performance, nutrient digestibility, health condition of Holstein male calves during pre- and post- weaning periods. Pakistan Journal of Nutrition, 8: 642- 652.
48- Strycharz, S., and K. Shetty. 2002. Peroxidase activity and phenolic content in elite clonal lines of Mentha pulegium in response to polymeric dye R-478 and Agrobacterium rhizogenes. Journal of Process Biochemistry, 37(8): 805- 812.
49- Tassoul, M. D., and R. D. Shaver. 2009. Effect of a mixture of supplemental dietary plant essential oils on performance of periparturient and early lactation dairy cows. Journal of Dairy Science, 92: 1734- 1740.
50- Teixeira, B., A. Marques., C. Ramos., I. Batista., C. Serrano., O. Matos., N. R. Neng., J. M. F. Nogueira., and J. Alexandre Saraiva., M. Leonor Nunes. 2012. European pennyroyal (Mentha pulegium) from Portugal: Chemical composition of essential oil and antioxidant and antimicrobial properties of extracts and essential oil. Journal of Industrial Crops and Products, 36: 81-87.
51- Thomas, L. C., T. C. Wright., A. Formusiak. J. P. Cant., and V. R. Osborne. 2007. Use of flavored drinking water in calves and lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science, 90: 3831- 3837.
52- Vankeulan, J. V., and B. A. Young. 1977. Evaluation of acid- insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44: 282.
53- Walker, C., X. Shi., M. Sanderson., J. Sargeant., and T. G. Nagaraja. 2010. Prevalence of Escherichia coli O157:H7 in gut contents of beef cattle at slaughter. Journal of Foodborne Pathogens and Disease, 7:249–255.
54- Wenk, C. 2003. Growth promoter alternatives after the ban of antibiotios. Pig News and Information, 24: 11-16.
55- Yang, Z., B. N. Ametaj., C. Benchaar., M. L. He., and K.A. Beauchemin. 2009. Cinnamaldehyde in feedlot cattle diets: Intake, growth performance, carcass characteristics, and blood metabolites. Journal of Animal Science, 88:1082-1092.
ارجاع به مقاله
قهارین., قورچیت., & وکیلیس. ع. (2016). اثر افزودن گیاهان کاکوتی، نعنا و پونه به شیر بر عملکرد، متابولیت های شیمیایی خون و جمعیت میکروبی مدفوع گوساله های هلشتاین. پژوهشهای علوم دامی ایران, 8(1), 57-71. https://doi.org/10.22067/ijasr.v8i1.45333
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان