##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

سعید صیدالی دولت آباد محمد خوروش غلامرضا قربانی حمید محمدزاده

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی نقش افزودنی میکروبی تولید کننده اسید لاکتیک و همچنین جاذب های مختلف در کاهش پس آب و بهبود ویژگی های شیمیایی و تخمیری سیلاژ تفاله چغندرقند تازه بود. در آزمایش اول تفاله چغندر بصورت خالص یا به صورت مخلوط شده با 5 درصد کاه یا 5 درصد پیت بمدت 90 روز سیلو شد. در آزمایش دوم تفاله چغندر با افزودنی میکروبی، پیت و یا مخلوط آنها سیلو شد. غلظت ماده خشک و دیواره سلولی در سیلاژهایی که کاه یا پیت دریافت کرده بودند بیشتر از تیمار شاهد بوده و پس آب تولیدی کاهش پیدا کرد (01/0P<). افزودن جاذب ها موجب کاهش غلظت اسید لاکتیک (01/0P<) و افزایش pH (05/0P<) و نیتروژن آمونیاکی (01/0P<) در سیلاژ تفاله چغندرقند تازه گردید. اضافه کردن کاه و افزودنی میکروبی باعث افزایش غلظت اسید استیک و اسید بوتیریک و کاهش لاکتات (01/0P<) و نسبت لاکتات به اسید های چرب فرار شد. در مقابل، افزودن پیت باعث کاهش غلظت اسید استیک، اسید پروپیونیک و لاکتات (01/0P<) و افزایش نسبت لاکتات به اسید های چرب فرار (01/0P<) گردید. افزودنی میکروبی موجب کاهش pH و افزایش غلظت نیتروژن آمونیاکی و نسبت نیتروژن آمونیاکی از کل نیتروژن سیلاژ شد (01/0P<). بدلیل تخمیر با تولید بیشتر لاکتات، غلظت پائین تر نیتروژن آمونیاکی و تاثیر منفی کمتر بر قابلیت هضم سیلاژ در تیمار پیت نسبت به کاه و افزودنی میکروبی، توصیه می شود که تفاله چغندرقند تازه با 5 درصد پیت سیلو گردد.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Albrecht, K., and R. Muck. 1991. Proteolysis in ensiled forage legumes that vary in tannin concentration. Crop Science, 31: 464-469.
2- Anonymous. 2011. Double action Ecosyl ontains MTD⁄1 and potassium sorbate to treat clamped grass and cereal⁄legume silages at higher dry matters. http://uk.ecosyl.com/products/double_action_ecobale.html.
3- AOAC. 2002. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 17th ed. AOAC, Arlington, VA.
4- Arriol, K. G., S. C. Kim., and A. T. Adesogan. 2011. Effect of applying inoculants with heterolactic or homolactic and heterolactic bacteria on the fermentation and quality of corn silage. Journal of Dairy Science, 94 (3): 1511-1516.
5- Axelsson, L. 1998. Lactic acid bacteria: classification and physiology. In: Salminen. S.; Von Wright. A. eds. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 2. ed. New York: Marcel Dekker. pp. 1-72.
6- Barker, B., and W. H. Summerson. 1941. The colorimetric determination of lactic acid in biological material. Journal of Biological Chemistry, 138: 535–554.
7- Bouriako, I. A., H. Shihab., V. Kuri., and J. K. Margerison. 2001. Influence of wilting time on silage compositional quality and microbiology of grass clover mixtures In the Proceeding of British Society of Animal Science 88:102-108.
8- Buxton, D. R., R. E. Muck., and J. H. Harrison. 2003. Silage science and technology. American Society of Agronomy, Inc. Crop Science Society of America, Inc, Soil Science Society of America, Inc Madison, Wisconsin, USA Agronomy.
9- Chaji, M., T. Mohammadabadi., and A. Aghaei. 2011. Fermenting cell walls of processed sugarcane pith by ruminal bacteria, protozoa and fungi. International Journal of Agricultural Biology, 13: 283-286.
10- Chaji, M., A. A. Naserian., and M. Boujarpour. 2013. The study of physical and chemical characteristics of steam treated sugarcane pith and their roles in ruminant’s nutrition. Iranian Journal of Animal Science Research. 4(4): 398-309.
11- Contreras-Govea, F. E., R. E. Muck., G. A. Broderick., and P. J. Weimer. 2013. Lactobacillus plantarum effects on silage fermentation and in vitro microbial yield. Animal Feed Science and Technology, 179(1):61-68.
12- Courtin, M. G., and S. F. Spoelstra. 1989. Counteracting structure loss in pressed sugar beet pulp silage. Animal Feed Science and Technology, 24(1): 97-109.
13- Dalton, J. C., and R. Norell. 2006. Pressed sugar beet pulp for dairy cattle rations. Extension dairy Specialists, Uninersity of Idaho.
14- Denek, N., A. Can., and S. Tüfenk. 2004. Mısır, Sorgum ve Ayçiçei Hasıllarına Desisik Katkı Maddeleri Katılmasının Silaj Kalitesi ve in Vitro Kurumadde Sindirimine Etkisi. Journal of Agriculture of Harran University, 8(2):1-10.
15- Deniz, S., M. Demirel., and D. Tuncer. 2001. The possibilities of using sugar beet pulp silage produced by different methods in lamb and dairy cow rations. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 25: 1015-1020.
16- Dolezal P., V. Pyrochta., and J. Dolezal. 2005. Effects of chemical preservative and pressing of ensiled sugar-beet pulp on the quality of fermentation process. Czech Journal of Animal Science, 50: 553-560.
17- Filya I. 2003. The effect of Lactobacillus buchneri and Lactobacillus plantarum on the fermentation, aerobic stability, and ruminal degradability of low dry matter corn and sorghum silages. Journal of Dairy Science, 86: 3575-3581.
18- Goering H. K., and P. J. Van Soest. 1970. Forage fiber analysis. Agricultural Handbook No.379. ARS-USDA, Washington, DC. USA.
19- Gordon F., L. Dawson., C. Ferris., R. Steen., and D. Kilpatrick. 1999. The influence of wilting and forage additive type on the energy utilisation of grass silage by growing cattle. Animal Feed Science and Technology, 79: 15-27.
20- Haaksma J. 1991. Ensiling of pressed sugar-beet pulp. Mededeling Institut voor Rationele Suikerproduktie, No. 25, 45 pp.
21- McDonald P., A. R. Henderson., and S. J. E. Heron. 1991. The biochemistry of silage. 2nd ed. Chalcombe publications, bucks (UK) 340pp
22- Mohammadabadi, T., M. Chaji., and M. Boujarpour. 2012. The effects of treating sugarcane pith with steam on gas production parameters using rumen derived microorganisms. Iranian Journal of Animal Science Research. 4(3): 240-246.
23- Mohammadzadeh, H. 2011. The effects of bacterial inoculants on fermentation characteristics, nutritive value, aerobic stability and animal performances. PhD Thesis in Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology.
24- Muck, R. E. 1990. Dry matter level effects on alfalfa silage quality. II. Fermentation products and starch hydrolysis. Transactions of the ASAE, 33: 373-381.
25- Muck, R. E. 2008. Advances in inoculants for silage. In: Pereira O. G., Obeid J. A., Fonseca D. M, and Nascimento Júnior D. (eds) Proceedings of 4th Symposium on Strategic Management of Pasture and 2nd International Symposium on Animal Production Under Grazing, Viçosa, MG, Brazil, 13-15 November 2008, pp. 221–232. Viçosa, Brazil: UFV Press.
26- NRC. 2001. Nutrient requirements of dairy cattle, 7th rev edn. Nat. Acad. Sci., Washington, DC.
27- Osorio H., and De La Cruz. 1990. Steam treated bagasse for fattening cattle: Effect of supplementation with Giricidia sepium and urea/molasses. Livestock Research for Rural Development, 2: 36–40.
28- Papa G. S. F., and L. Grazia. 1987. Pectolytic clostridia isolated from sugar beet pulp silages in Italy. J. Appl. Bacteriol. 63: 481–485.
29- Playne M. J. 1985. Determination of ethanol, volatile fatty acids, lactic and succinic acids in fermentation liquids by gas chromatography. Journal of Science of Food and Agriculture, 36: 638-644.
30- Rastegar H., M. Rastgar., and G. Kulabadi. 2013. Management of silage effluent pollution and its associated impacts on the environment. Research Journal of Agricultural Science, 4: 313-317.
31- Rohr K., R. Daniecke., H. Honig., and P. Lebzien. 1986. Feeding pressed sugar beet pulp silage to dairy cows. Landbauforsch. Volkenrode. 36: 50–55.
32- Said A.E., A. G. Ludwick., and H. A. Aglan. 2009. Usefulness of raw bagasse for oil absorption: A comparison of raw and acylated bagasse and their components. Bioresource Technology, 100: 2219-2222.
33- SAS Institute. 2004. SAS/STAT User’s Guide. Release. 9.1. SAS Inst., Inc., Cary, NC.
34- Seidali, S. 2008. Ensiling high moisture beet sugar pulp using some edible and non-edible applicants. MSc Thesis in Animal Science, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology.
35- Teller, R. S., R. J. Schmidt., L. W. Whitlow., and L. Kung. 2012. Effect of physical damage to ears of corn before harvest and treatment with various additives on the concentration of mycotoxins, silage fermentation, and aerobic stability of corn silage. Journal of Dairy Science, 95(3): 1428-1436.
36- Thomas, M. E., J. L. Foster., K. C. McCuistion., L. A. Redmon., and R. W. Jessup. 2013. Nutritive value, fermentation characteristics, and in situ disappearance kinetics of sorghum silage treated with inoculants. Journal of Dairy Science, 96(11): 7120-7131.
37- Van Soest P. J., J. B. Robertson., and B. A. Lewis. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre, and non-starch poly-saccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
ارجاع به مقاله
صیدالی دولت آبادس., خوروشم., قربانیغ., & محمدزادهح. (2016). اثر افزودنی باکتریایی و مواد جاذب رطوبت بر قابلیت تخمیر و ترکیب مواد مغذی سیلاژ تفاله چغندرقند با استفاده از سیلوهای آزمایشگاهی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(4), 413-421. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i4.36675
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان