##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

هادی قربانی سید علیرضا وکیلی محسن دانش مسگران

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی اثر اسانس‌های گیاهی پونه ‌کوهی، پرتقال و زیره سبز ( 50، 100 و 150‌میلی‌گرم اسانس، به‌ازای کیلوگرم ماده‌ خشک سیلاژ) بر ‌ترکیب شیمیایی، فراسنجه‌های تولید‌گاز، پایداری هوازی و تجزیه‌پذیری ماده‌ خشک سیلاژ ذرت انجام‌گرفت. سیلوکردن در کیسه‌های پلاستیکی انجام‌ شد. سیلوها در قالب طرح کاملاً تصادفی بعد از 256‌روز باز شدند. سیلا‍‍‍‍‍‍‍ژ‌های تیمار شده با پونه 150و زیره 150، pH سیلاژ ذرت را در مقایسه با تیمار شاهد کاهش‌دادند. تیمار پونه 150 پروتئین خام بیشتری نسبت به تیمارشاهد داشت. مقدار نیتروژن آمونیاکی در تیمارهای پونه 100، پونه 150 و زیره 150 نسبت به تیمار شاهد کاهش پیدا‌ کرد. اسانس‌های پونه ‌100، پونه ‌150 و پرتقال 150 باعث افزایش فراسنجه‌های تولید گاز از بخش قابل‌تخمیردر مقایسه با تیمار شاهد‌‌ شدند. هم‌چنین اسانس‌های زیره 50، زیره 150 و پرتقال‌150 باعث کاهش معنی‌دار بخش قابل‌تخمیر نسبت به تیمار شاهد شدند . پونه 100 باعث افزایش، پونه 50 و پرتقال50 باعث کاهش ثابت نرخ تولید گاز شدند. پونه 100 و 150 باعث افزایش اسیدهای چرب کوتاه‌زنجیر، انرژی‌ متابولیسمی و قابلیت ‌هضم ماده آلی در مقایسه با تیمار شاهد شدند. زیره ‌100 و‌150 باعث کاهش قابلیت ‌هضم ماده خشک در ماده ‌آلی، اسیدهای‌ چرب کوتاه‌زنجیر و قابلیت ‌هضم ماده‌آلی در مقایسه با تیمار شاهد شدند. سیلاژهای عمل‌آوری شده با زیره 150، زیره 100، پونه 150، پونه 100 و پرتقال 150 پایداری هوازی بیشتری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. تجزیه‌پذیری ماده خشک سیلاژ ذرت تحت تأثیر تیمارهای مختلف در شرایط آزمایشگاهی قرار نگرفت.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Aksu, T., E. Baytok, K. Akif and H. Muruz. 2006. Effect of formic acid, malasses and inuculant additives on corn silage composition, organic matter digestibility and microbial protein synthesis in sheep. Small Ruminant Research, 61:29-33.
2- Ando, S., T. Nishida, M. Ishida, K. Hosoda and E. Bayaru. 2003. Effect of peppermint feeding on the digestibility, ruminal fermentation and protozoa. Livestock Production Science, 82: 245–248.
3- AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Vol. 1. 15th ed., Arlington, VA.
4- Bolsen, K. K., D. R. Bonilla, G. L. Huck, M. A. Young and R. A. Hart-Thakur. 1996. Effect of propionic acid bacterial inoculant on fermentation and aerobic stability of whole-plant corn silage. In: Report of progress of Kansas state university agricultural experiment station. Kansas state university, Manhattan, pp 78–81.
5- Brochers, R., 1965. Proteolytic activity of rumen fluid in vitro. Journal of Animal Science, 24: 1033-1038.
6- Busquet, M., S. Calsamiglia, A. Ferret, and C. Kamel. 2006. Plant extracts affect in vitro rumen microbial fermentation. Journal of Dairy Science, 89:761–771.
7- Calsamiglia, S., L. Castillejos, and M. Busquet. 2006. Alternatives to antimicrobial growth promoters in cattle. Pages 129–167 in Recent Advances in Animal Nutrition, P. C. Garnsworthy, and J. Wiseman, ed. Nottingham University Press, Nottingham, UK.
8- Cardozo, P. W., S. Calsamiglia, A. Ferret, and C. Kamel. 2004. Effects of natural plant extracts on protein degradation and fermentation profiles in continuous culture. Journal Animal Science, 82: 3230–3236.
9- Chamberlain, D.G. 1982. Effect of added glucose and xylase on the fermentation of perennial ryegrass silage inoculated with Lactobacillus plantarum. Journal of the Science of Food and Agriculture, 46: 129–138.
10- Chaves, A. V., J. Baah, Y. Wang, T. A. McAllistera, and C. Benchaar. 2012. Effects of cinnamon leaf, oregano and sweet orange essential oils on fermentation and aerobic stability of barley silage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92: 906–915.
11- Davidson, P. M., and A. S. Naidu. 2000. Phyto-phenols. Pages 265– 293 in Natural Food Antimicrobial Systems. A. S. Naidu, ed. CRC Press, Boca Raton, FL.
12- Falcone, P., B. Speranza, M. A. Nobile, M. R. Corbo, and M. Sinigaglia. 2005. A study on the antimicrobial activity of thymol intended as a natural preservative. Journal of Food Protection, 68: 1664–1670.
13- Ferme, D., M. Banjac, S. Calsamiglia, M. Busquet, C. Kamel, and G. Avgustin. 2004. The effects of plant extracts on microbial community structure in a rumen-simulating continuous culture system as revealed by molecular profiling. Folia Microbiol. (Praha) 49:151–155.
14- Gottschalk, G. 1986. Propionate and Succinate Fermentation. In: Gottschalk, G. (Ed.) Bacterial Metabolism. pg 242-244. Springer-Verlag, New York.
15- Guenther, E., 1948. The essential Oils. D. Van Nostrand, New York.
16- Gustafson, R. H., and R. E. Bowen. 1997. Antibiotic use in animal agriculture. Journal of Applied Microbiology, 83: 531–541.
17- Hart, K.J., D.R. Y´a˜nez-Ruiz, S.M. Duval, N.R. McEwan, C.J. Newbold. 2008. Plant extracts to manipulate rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology, 147:8–35.
18- 18-Hassant, F., A. F. Mustafa, and P. Seguin. 2007. Effects of inoculation on ensiling characteristics, chmical composition and aerobic stability of regular and brown midrib millet silages. Journal of Animal Science, 139: 125-140.
19- Ilakova, J., Knotek, S and Golecky, J 1998. Assessment of the effect of probiotic on nutritive value of grass silage. Proceedings of the 17th general meeting of EGF, Debrecen, Hungry. PP: 733-735.
20- Juven, B. J., J. Kanner, F. Schved, and H. Weisslowicz. 1994. Factors that interact with the antibacterial action of thyme essential oil and its active constituents. Journal of applied bacteriology, 76: 626–631.
21- Kung, Jr, L., and Ranjit, N. K. 2001. The effect of Lactobacillus buchneri and other additives on the fermentation and aerobic stability of barley silage. Journal of Dairy Science, 84: 1149−1155.
22- Kung, Jr. L., Myers, C. L., Neylon, J. M., Taylor, C. C., Lazartic, J., Mills, J. A., and Whaiter, A. G. 2004. The effects of buffered propionic acid –based additives alone or combined with microbial inoculation on the fermentation of high moisture corn and whole –crop barley. Journal of Dairy Science, 87: 1310-1316.
23- Kung Jr L, Williams P, Schmidt RJ and Hu W.2008. A blend of essential plant oils used as an additive to alter silage fermentation or used as a feed additive for lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 91:4793–4800.
24- Lambert, R.J.W., Skandamis, P.N., Coote, P., Nychas, G.-J.E., 2001. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. Journal of Applied Microbiology, 91: 453–462.
25- Lee, S. E., H. J. Hwang, J. S. Ha, H. S. Jeong, and J. H. Kim. 2003. Screening of medicinal plant extracts for antioxidant activity. Life Sciences, 73:167–179.
26- Losa, R., 2001. The use of essential oils in animal nutrition. In: Feed Manufacturing in the Mediterranean Region. Improving Safety: From Feed to Food. Proceedings of the III Conference of Feed Manufacturers of the Mediterranean. Reus, Spain.
27- Makkar, H. P. S. 2004. Recent advances in the in vitro gas method for evaluation of nutriational quality of feed resources. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy. 33: 170-184.
28- McDonald, P., Henderson, A.R. and Heron, S.J.E., 1991. The Biochemistry of Silage.‌Chalcombe Publications, Marlow, UK, pp. 184-236.
29- Menke, K.H. and H. Steingass, 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 7-55.
30- Merensalmi, M. and Virkki, M., 1991. The role of enzymes in the preservation and utilization of forage. Proc. 5th Int. Symp. Forage Preservation, Nitra, Czechoslovakia, January 1991, pp. 43-46.
31- Muck, R. E. 1987. Dry matter level effects on alfalfa silage quality I. Nitrogen transformations. Trans. American Society of Agricultural Engineers, 30: 7 –14.
32- Nagy, J.G., H.W. Steinhoff, and G.M. Ward. 1964. Effects of essential oils of sagebush on deer rumen microbial function. Journal of Wildlife Management, 28: 785–790.
33- Newbold, C.J., F.M. McIntosh, P. Williams, R. Losa, and R.J. Wallace. 2004. Effects of a specific blend of essential oil compounds on rumen fermentation. Animal Feed Science and Technology, 114: 105–112.
34- Orskov, E.R. and I. Mcdonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agricultural Science, 92: 499-503.
35- Packiyasothy, E.V., Kyle, S., 2002. Antimicrobial properties of some herb essential oils. Food Australia 54:384–406.
36- Pahlow, G., R. E. Muck, F. Driehuis, S. J. W. H. Oude Elferink, and S. F. Spoelstra. 2003. Microbiology of ensiling. Pages 31–94 in Silage Science and Technology. D. R. Buxton, R. E. Muck, and J. H. Harrison, ed. American Society of Agronomy, Madison, WI.
37- Patra, A.K., D.N. Kamra, Neeta Agarwal. 2006. Effect of plant extracts on in vitro methanogenesis, enzyme activities and fermentation of feed in rumen liquor of buffalo. Animal Feed Science and Technology, 128: 276–291.
38- Ranjit, N. K., C. C. Taylor, and Jr. L. Kung. 2002. Effect of lactobacillus buchneri 40788 on the fermentation, aerobic stability and nutritive value of maize silage. Grass and Forage Science, 57: 73-81.
39- 39-Rowghani, E.1., Zamiri, M. J.1., Khorvash, M. and Abdollahipanah, A.1. 2008.a The effects of Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici on corn silage fermentation, ruminal degradability and nutrient digestibility in sheep.Journal of Journal of Animal and Veterinary Advances, 7: 263-267.
40- Van Soest, P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583–3597.
41- Wallace, R.J., 2004.Antimicrobial properties of plant secondary metabolites. Proceedings of the Nutrition Society, 63: 621–629.
42- Wheeler, J. L and Mulcahy, C.1989. Consequences for animal production of cyanogenesis in sorghum and hay. Tropic. Grasslands, 23: 193-202.
ارجاع به مقاله
قربانیه., وکیلیس. ع., & دانش مسگرانم. (2016). اثر اسانس‌های گیاهی پونه کوهی، پرتقال و زیره سبز بر ترکیب شیمیایی و فراسنجه‌های تجزیه‌پذیری سیلاژ ذرت در شرایط آزمایشگاهی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 8(3), 415-427. https://doi.org/10.22067/ijasr.v8i3.32965
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان