##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

سید جلال مدرسی رضا ولی زاده محسن دانش مسگران محمدحسن فتحی نسری علیرضا هروی موسوی فاطمه خسروی

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین ارزش غذایی، ترکیبات فنلی و ضرایب هضمی شاخ و برگ زرشک انجام شد. نمونه ها پس از خشک شدن با محلول‌های اوره، پلی اتیلن گلیکول، هیدروکسید سدیم و هیدروکسید کلسیم به میزان 5 درصد وزنی آغشته شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) نمونه شاهد، 2) شاخ و برگ همراه با 5 درصد اوره، 3) شاخ و برگ همراه با 5 درصد پلی اتیلن گلیکول، 4) شاخ و برگ همراه با 5 درصد هیدروکسید سدیم و 5) شاخ و برگ همراه با 5 درصد هیدروکسید کلسیم بود. برای تهیه محلول ها دو برابر مقدار مواد افزودنی، آب به نمونه ها افزوده شد. نمونه ها به مدت سه روز در ظروف نفوذ ناپذیر به هوا نگهداری و سپس در مجاورت هوای اتاق خشک شد. مقدار پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، عصاره اتری، کل تانن، تانن متراکم، تانن قابل هیدرولیز و تعدادی عناصر معدنی در هر یک از تیمارها اندازه گیری شد. برای تعیین ضرایب هضمی و فراسنجه های تخمیری از روش آزمایشگاهی تولید گاز استفاده شد. براساس نتایج، کل ترکیبات فنلی و تانن در اثر افزودن اوره، هیدروکسید سدیم و هیدروکسید کلسیم به طور معنی داری کاهش یافته و فراسنجه های هضم شکمبه ای و تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی بهبود یافت و استفاده از اوره به منظور کاهش ترکیبات فنلی و بهبود فراسنجه های هضمی در مقایسه با سایر افزودنی‌های مورد استفاده در مطالعه حاضر مناسب تر بود.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Abbasluo,A ., R. tahmasbi., A. dayyani. 2013. The effect of sulfur-containing urea on digestibility, blood parameters and ruminal fermentation in goat Raeini. Iranian Journal of animal science research, 5(2):172-164.
2- Behruozyar. H., K. Rezayazdi., M. Dehghanbanadaki. 2011. Effect of sowing forage processing on digestibility, degradability, rumen and blood metabolites of Holstein cows. Iranian Journal of animal science research, 21(1):89-103.
3- Dourandish, A., R. kohansall., N. Shahnooshi., M. Hosseinzadeh. 2012. Examine the technical efficiency of barberry in South Khorasan Province. Journal of Agricultural Economics, 6(2):101-120.
4- Dehghan. M., R. Tahmasbi., A. Dayani., A. Khazary. 2011. Characterization of physical, chemical and digestibility of some agricultural by-products. Iranian Journal of animal science research, 3(4):412-421.
5- Sepehrimanesh, M., S.L. Pourbagheri. H. Rjaeyan., H. Dadrass., A. Razegheyan. 2011. The effect of the addition of the roots of barberry Arbor Acers broiler poultry feed as growth promoters. Journal of Medicinal Plants, 2(9):51-58.
6- Fallahi. J., Rezvanii. P,. Nasiri mahallati. M., 2010. Effects of harvesting the fruit of Berberis vulgaris quantitative and qualitative indicators. Journal of agricultural research, 8(2):225-234.
7- Mokhtarpoor. A., A. Naserian., F. Poormollaie. 2012. Determine the chemical composition of phenolic and gas production in vitro leaves of some plants contain tannins. Animal Science Congress 5' of Iran: 259-264.
8- Velayati. A,. B. Emadi., M. Khojaste., M.H. Saeedi. 2011. The effect of moisture on the mechanical properties and speed the fruit of Berberis. Journal of Agricultural Machinery, 1(9):99-100.
9- AminiPour, H. 2011. Effects of tannins in ruminant: A Review. J. American Sci. 7: 715-720.
10- AOAC, 1997: Official Methods of Analysis. 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, MD.
11- Barry, T. N., and S. J. Duncan. 1984. The role of condensed tannins in the nutritional value of Lotus pedunculatus for sheep. 1: Voluntary intake. British Journal of Nutrition, 51: 485-491.
12- Besharati, M., and A. Taghizadeh. 2011. Effect of tannin-binding agents (Polyethylene glycol and Polyvinylpyrrolidone) supplementation on in vitro gas production kinetics of some grape yield byproducts. ISRN Veterinary Science,1(8): 155-162.
13- Bhatta, R., A. K. Shinde, S. Vaithiyanathan, S. K. Sankhyan, D. L. Verma. 2002. Effect of polyethylene glycol-6000 on nutrient intake, digestion and growth of kids browsing Prosopis cineraria. Animal Feed Science and Technology, 101: 45–54.
14- Chaudhry, A. S. 2000. Rumen degradation in sacco in sheep of wheat straw treated with calcium oxide, sodium hydroxide and sodium hydroxide plus hydrogen peroxide. Animal Feed Science and Technology, 83: 313-323.
15- Dias, A. M., L. C. VinhasÍtavo, J. C. Damasceno, G. T. Santos, C. C. B. Ferreira Ítavo, F. F. Silva, E. Nogueira, C. M. Soares. 2011. Sugar cane treated with calcium hydroxide in diet for cattle: intake, digestibility of nutrients and ingestive behavior, Revista Brasileira de Zootecnia, 40: 1799-1806.
16- Haslam, E. 1989. Plant polyphenols-vegetable tannins revisited. Cambridge university press, Cambridge, U.K.
17- Hill, G. M., P. R. Utley, and G. L. Newton. 1986. Digestibility and utilization of ammonia-treated and urea-supplemented peanut skin diets fed to cattle. Journal of Animal Science, 63:705-714.
18- Jahani-Azizabadi, H., M. DaneshMesgaran, A.R. Vakili, K. Rezayazdi, M. Hashemi. 2011. Effect of various medicinal plant essential oils obtained from semi-arid climate on rumen fermentation characteristics of a high forage diet using in vitro batch culture. African Journal of Microbiology Research, 5: 4812-4819.
19- Jansman, A. J. M. 1993. Tannins in feedstuff for simple-stomached animals. Nutrition Research. 6: 209–239.
20- Krebs, G. L., D. M. Howard, and K. Dods. 2007. The effects of feeding acacia saligna on feed intake, nitrogen balance and rumen metabolism in sheep. Asian- Australasian Journal of Animal Science, 20:1367-1373.
21- Lapierre, H., and G. E. Lobley. 2001. Nitrogen recycling in the ruminant: A Review. Journal of Dairy Science, 84: E223-E236.
22- Makkar, H. P. S. 2003. Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49: 241–256.
23- Makkar, H. P. S., K. Becker, J. Vercauteren, C. Cheze, M. C. Dumon, J. F. Weber. 1996. A bioassay for polyphenols (tannins). Proceedings of polyphenols communications, 18: 197-198.
24- Makkar, H. P. S., M. Blummel, K. Becker. 1995. Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and tannins, and their implication in gas production and true digestibility in in vitro techniques. British, Journal of Nutrition, 73: 897–913.
25- Makkar, H. P. S., M. Blümmel, N. K. Borowy, K. Becker. 1993. Gravimetric determination of tannins and their correlations with chemical and protein precipitation methods. Journal of Science Food and Agriculture, 61: 161–165.
26- Martinez, C. J., H. H. Sanchez, G. A. Manilla, N. R. Quintos, J. M. Herrera, G. D. Ortiz. 2001. Effect of aqueous and alkaline thermal treatments on chemical composition and oligosaccharide, alkaloid and tannin contents of Lupinuscampestris seeds. Journal of Science Food and Agriculture, 81: 421–428.
27- Mehrez, A. Z., and E. R. Orskov. 1977. A study of the artificial fibre bag technique for determining the digestibility of feeds in the rumen. Journal of Agriculture Science, 88: 645–650.
28- Menke, K. H., and H. Steingass. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Journal of Animal Research Development, 28: 7-55.
29- Menke, K. H., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz, W. Shneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedingstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. Journal of Agriculture Science, Cambridge. 97: 217-222.
30- National Research Council – NRC, 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle, 7th ed. National Academy Press, Washington, DC. 381.
31- Orskov, E. R., and I. McDonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agriculture Science, 92: 499-503.
32- Ozkose, E. R., U. Kuloglu, B. Comlekcioglu, I. Kar, and M. S. Ekinci. 2011. Effects of tannic acid on the fibrolytic enzyme activity and survival of some ruminal bacteria. International Journal of Agriculture Biology, 11: 386–390.
33- Porter, L.J., L.N. Hrstich, B.G. Chan. 1986. The conversion of procyanidins and prodelphinidins to cyanidin and delphinidin. Phytochemistry, 25: 223–230.
34- Rao, U. P., and B. Belavady. 1978. Oligosaccharides in pulses: variety differences and effects of cooking and germination. J. Agri.Food Chem. 26: 316–319.
35- Reed, J. 1995. Nutritional toxicology of tannins and related polyphenols in forage legumes. Journal of Animal Science, 73: 1516-1528.
36- Rubanza, C. D. K., M. N. Shem, R. Otsyina, S. S. Bakengesa, T. Ichinohe, T. Fujihara. 2005. Polyphenolics and tannins effect on in vitro digestibility of selected Acacia species leaves. Animal Feed Science and Technology, 119: 129–142.
37- Salehpor, S., B. Rasouli, and A. A. Ghotbi. 2012. Influence of calcium hydroxide chemical, multi-enzyme and lactobacillus biologic processing on nutritional value and digestibility of rice straw by using nylon-bags. Current Research Journal Biological Science, 4: 477-481.
38- SAS, Sas User’s Guide: Statistics, Statistical Analysis Systems Institute, Cary, NC, USA, 1999.
39- Valizadeh, R., A. A. Naserian, and P.Vahmani. 2009. Influence of drying and ensiling pistachio by-products with urea and molasses on their chemical composition, tannin content and rumen degradability parameters. Journal Animal Veterinary Advances, 8: 2363-2368.
40- Van Soest, P. J., J. B. Robertson, B. A. Lewis. 1991. Methods for dietary neutral detergent fiber, and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74: 3583-3597.
41- Wina, E., B. Tangendjaja, I. W. R. Susana. 2005. Effects of chopping, and soaking in water, hydrochloric acidic and calcium hydroxide solutions on the nutritional value of Acacia villosa for goats. Animal Feed Science and Technology, 122: 79–92.
ارجاع به مقاله
مدرسیس. ج., ولی زادهر., دانش مسگرانم., فتحی نسریم., هروی موسویع., & خسرویف. (2016). تعیین ارزش غذایی، ترکیبات فنلی و فراسنجه های هضم برون تنی شاخ و برگ حاصل از برداشت زرشک. پژوهشهای علوم دامی ایران, 8(2), 227-237. https://doi.org/10.22067/ijasr.v8i2.24971
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان