2024-03-29T08:18:10Z
https://ijasr.um.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=4574
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
اثر عصاره نسترن بر پارامترهای میکروسکوپی و بیوشیمیایی و آنزیمهای پلاسمای منی پس از فرآیند انجماد-یخگشایی
سمیرا
رضویان
حسین
دقیق کیا
ابوذر
نجفی
حسین
واثقی دودران
این مطالعه به منظور بررسی اثر آنتی اکسیدانی سطوح مختلف عصاره نسترن بر پارامترهای میکروسکوپی، بیوشیمیایی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی اسپرم قوچ پس از فرآیند انجماد-یخگشایی با استفاده از 5 رأس قوچ قزل انجام شد. بعد از انجام پیش آزمایشهای تعیین غلظت بهینه روی اسپرم تازه و اسپرم رقیق شده، سه غلظت عصاره گیاه نسترن (میکرولیتر بر میلیلیتر 200 ،150 ،100) انتخاب و به رقیق کننده با پایه تریس-زرده تخم مرغ افزوده شد. نمونههای منی هفتهای دو بار با استفاده از مهبل مصنوعی گرفته شدند. به منظور حذف اثرات فردی نمونههای منی با هم مخلوط شدند. نمونهها پس از فرآوری و انجماد تا زمان ارزیابی در ازت مایع نگهداری شدند. پس از یخگشایی پارامترهای تحرک اسپرم، زندهمانی، یکپارچگی غشاء، ناهنجاریهای اسپرم، پراکسیداسیون غشای لیپیدی، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و ظرفیت کل آنتی اکسیدانی ارزیابی شدند. نتایج حاکی از عدم وجود اختلاف معنیدار در میزان مالون دی آلدهید و مورفولوژی اسپرم تیمارهای مورد بررسی نسبت به گروه شاهد بود. درصد اسپرمهای غیر طبیعی و مقدار پراکسیداسیون لیپید در گروه نسترن 100 در مقایسه با گروه شاهد کمترین بود (05/0P
آنتی اکسیدان
اسپرم قوچ
انجماد-یخگشایی
رقیق کننده
عصاره نسترن
2017
09
23
387
399
https://ijasr.um.ac.ir/article_35926_260cd58f9ca6d8419ffaa88ac953d0b6.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
اثر جیرههای گلوکوژنیک و لیپوژنیک بر غلظت زیست نشانگرهای انرژی در سرم خون برههای ماده بلوچی
عباسعلی
ناصریان
رضا
ولی زاده
محمدرضا
نصیری
تعداد بیست و هشت رأس بره ماده بلوچی با میانگین سن 3/2 ± 9/14 هفته و وزن 6/4 ± 3/26 کیلوگرم از جیرههای با یا بدون پیه، بر پایه دانه ذرت یا جو، در قالب طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل 2×2 به مدت 9 هفته تغذیه شدند. مصرف جیرههای آزمایشی اثری بر میانگین خوراک مصرفی برهها نداشت، اگرچه افزایش وزن روزانه و بازدهی خوراک در هفتههای 4 تا 8، تحت تأثیر اثر تداخل چربی × غله قرار گرفت و در تیمار لیپوژنیک-ذرت بالاترین مقدار بود. افزودن پیه به جیره، به ترتیب سبب افزایش و کاهش غلظت کلسترول و گلوکز سرم برهها در طول دوره آزمایش شد. درحالیکه، غلظت انسولین و نسبت گلوکز: انسولین، تحت تأثیر اثر غله قرار گرفته، در تیمارهای جو در مقایسه با ذرت، به ترتیب افزایش و کاهش یافت. در برههای تغذیه شده با جیرههای لیپوژنیک در مقایسه با جیرههای گلوکوژنیک، غلظت پایه گلوکز کاهش و غلظت پایه کلسترول و آسپارتات آمینوترانسفراز افزایش یافت. ازطرفی، غلظت پایه اسیدهای چرب استریفیه نشده سرم و شاخص کمی حساسیت انسولینی تحت تأثیر اثر تداخل چربی × غله قرار گرفته و شاخص حساسیت انسولینی به طور معنیدار با بازدهی خوراک همبستگی مثبت نشان داد. به نظر می رسد غلظت چربی و کمیت و ماهیت منبع نشاستهای جیره، عواملی هستند که میتوانند بر فراسنجههای حساسیت انسولینی نشخوارکنندگان اثرگذار باشند. همچنین، به نظر میرسد جیرههایی که نسبت مطلوبی از چربی و نشاسته را فراهم کنند، بتوانند سبب بهبود بازدهی و وضعیت انرژی حیوان شوند.
بازدهی خوراک
پیه
جو
حساسیت انسولینی
ذرت
2017
09
23
269
283
https://ijasr.um.ac.ir/article_35936_2905d96c90e69afb32ed5f54eca8ff3f.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
اجزای ترکیبات فنولی غلاف نخود سبز (.Pisum sativum L) و اثرات آنها بر قابلیت هضم شکمبهای و تولید گاز تحت شرایط آزمایشگاهی
جمال
سیف دواتی
زهرا
اسلامی
حسین
عبدی بنمار
فرزاد
میرزایی آقجه قشلاق
رضا
سید شریفی
هدف آزمایش حاضر برآورد کمی اثر تانن و ترکیبات فنولی غلاف نخود سبز (.Pisum sativum L) بر قابلیت هضم شکمبهای با روشهای آزمایشگاهی بود. در این بررسی از ترکیب پلی اتیلن گلیکول (PEG) عامل غیر فعال و کمپلکس کننده تانن و ترکیبات فنولی به صورت افزودنی در سطوح توصیه شده استفاده شد. دادههای حاصل در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. ترکیبات شیمیایی غلاف نخود سبز شامل ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام، ماده آلی، خاکستر خام، الیاف نا محلول در شوینده خنثی NDF)) و الیاف نا محلول در شوینده اسیدی ((ADF به ترتیب 53/87، 03/10، 5/2، 49/79، 046/8، 31/40 و 69/23 درصد اندازهگیری شدند. فنل کل همراه با تانن، فنل کل بدون تانن، تانن کل و تانن متراکم به ترتیب 502/0 ،196/0، 306/0 و 044/0 بر حسب گرم در کیلوگرم ماده خشک به دست آمد. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، ماده آلی در ماده خشک (درصد) و انرژی قابل متابولیسم (مگاژول بر کیلوگرم) در غلاف نخود سبز به ترتیب 06/81، 46/80، 98/73 و 61/11 بود. پس از انکوباسیون نمونه خشک غلاف نخود سبز مقادیر تولید گاز در زمانهای 2، 4، 8، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت، میزان گاز بخش نا محلول اما قابل تخمیر گروه کنترل (16/75 میلیلیتر) در مقایسه با سایر تیمارها مشابه بوده و بین آنها تفاوت معنیدار نبود. همچنین ثابت نرخ تولید گاز در گروه کنترل (086/0) برابر و بدون اختلاف معنیدار با تیمار حاوی 200 میلیگرم PEG و تیمارهای حاوی 400 میلیگرم PEG (082/0) و600 میلیگرم PEG (079/0) بود. گاز تولیدی از بخش نا محلول اما قابل تخمیر (b) در غلاف نخود سبز با سطوح افزایشی PEG مشابه با گروه کنترل (85/73 میلیلیتر) بود. در اثر عملآوری و مکملسازی این خوراک با پلی اتیلن گلیکول در مقدار گاز حاصل از بخش محلول، بخش نا محلول و مجموع تولید گاز از بخش محلول و نا محلول در غلاف نخود سبز تفاوت معنیدار مشاهده نشد (p>0/05). با توجه به مقدار پروتئین خام غلاف نخود که حدود ۵۰ درصد پروتئین خام دانه نخود میباشد و مقادیر ترکیبات دیواره سلولی و پتانسیل تولید گاز آن در این تحقیق غلاف نخود سبز را میتوان بهعنوان منبع فیبر غیر علوفهای و مواد خوراکی ارزان قیمت جایگزین بخشی از مواد خوراکی اصلی در جیره دامها نمود.
تانن
ترکیب شیمیایی
تولید گاز
غلاف نخود سبز
فیبر غیرعلوفهای
2017
09
23
284
299
https://ijasr.um.ac.ir/article_35951_07c2b6223e04706ba8e28d15623b7939.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
تأثیر دقت برآورد اثرات جایگاههای ژنهای کمی (QTL) بر انتخاب به کمک مارکرهای ژنتیکی با در نظر گرفتن انحراف غالبیت
مجتبی
طهمورث پور
نصیرالدین
مقدر
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر خطای برآورد اثرات QTL با در نظر گرفتن وجود انحراف غالبیت بر پاسخ به انتخاب به کمک مارکرهای ژنتیکی بود. جمعیتی پایه برابر 1000 نفر غیرخویشاوند و غیرهمخون بر اساس وراثتپذیریهای 1/0 و 3/0 که تحت تأثیر QTL با اثرات مختلف افزایشی و غابیت و اثر پلی ژنتیک باقیمانده قرار داشتند شبیهسازی گردید. اثرات QTL با خطای صفر، ده و بیست درصد در نظر گرفته شد و دو سطح غالبیت کامل و غیر کامل برای QTL فرض گردید. پاسخ به انتخاب برای انتخاب به کمک مارکر و انتخاب بدون استفاده از مارکر محاسبه گردید. پاسخ به انتخاب بر اساس انتخاب تودهای ۲۰ درصد از افرادی که بیشترین شاخص انتخاب را داشتهاند محاسبه گردید. نتایج نشان داد انتخاب به کمک مارکرهای ژنتیکی باعث افزایش پاسخ به انتخاب میشود اما وجود اثرات غالبیت در شرایطی که اثر QTL با خطا توام باشد باعث کاهش پاسخ به انتخاب میگردد و در شرایطی که خطای برآورد بالا باشد پاسخ به انتخاب به کمک مارکر کمتر از پاسخ انتخاب بدون استفاده از مارکر خواهد بود. نتایج این آزمایش نشان داد پارامترهای QTL قبل از استفاده در برنامههای اصلاحی کاربردی بایستی از دقت بالا برخوردار باشد.
انتخاب به کمک مارکر
انحراف غالبیت
جایگاههای ژنهای کمی
2017
09
23
357
362
https://ijasr.um.ac.ir/article_35943_c70542d29a867fb1be1fe40db5866850.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
شناسایی چند شکلی تک نوکلئوتیدی بخشی از ژن LEP و ارتباط آن با صفات لاشه در گوسفندان افشاری و افشاری× برولامرینو
رحیمه
سپهری
صادق
علیجانی
جلیل
شجاع غیاث
محمدطاهر
هرکی نژاد
سید عباس
رأفت
لپتین یک پروتئین 16کیلودالتونی است که در کنترل اشتها، تعادل انرژی و توزیع ذخیره چربی در بدن نقش دارد. هدف مطالعه حاضر، شناسایی آللهای احتمالی این ژن در ناحیه اگزون 3 بود. برای این منظور تعداد 133 رأس بره از یک گله و در سن تقریبا یکسان در سه گروه افشاری خالص و نسل F2 و F5 آمیخته افشاری- برولامرینو مورد استفاده قرار گرفتند. پس از خون گیری و انجام اندازه گیری های فنوتیپی بر روی دام زنده، تعداد 85 رأس از آن ها کشتار شدند. ، وزن لاشه بعد از کشتار و وزن ران، سردست، قلوه گاه، دنبه و ضایعات بعد از 24 ساعت ماندن لاشه در سردخانه، بدست آمد. محصولات PCR جهت شناسایی SNP (های) احتمالی، مستقیماً توالی یابی و دو SNP شناسایی شدند. تعیین ژنوتیپ نمونه های توالی یابی نشده به روش RFLP و به کمک دو آنزیم برشی Hpa II و AIwN I انجام شد. در چندشکلی اول سه ژنوتیپ GG ,GA و AA مشاهده شد. این چندشکلی سبب تغییر اسیدآمینه آرژینین به گلوتامین در کدون شماره 142 می شود و بر میزان چربی پشت و ارتفاع جدوگاه تأثیر معنی داری داشت. چندشکلی بعدی در میان نمونه ها دارای دو ژنوتیپ GG و GA بود که تغییر اسیدامینه ای مشابه را در کدون شماره 196 ایجاد می کند و با اندازه طول بدن ارتباط (p=0.077) نشان داد. بر اساس نتایج بدست آمده، مطالعات گذشته و نیز در صورتی که ارتباط این تغییرات با صفات ذکرشده در سطحی وسیعتر مورد تایید قرار گیرد چند شکلی اول می تواند در برنامه انتخاب دام به کمک نشانگرها مورد استفاده قرار گیرند.
چند قلوزایی
کیفیت لاشه
گوسفند افشاری
هورمون لپتین
SNP
2017
09
23
363
375
https://ijasr.um.ac.ir/article_35958_97ab5f83d70d21aa711cfb299a059cbf.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
بررسی اثرات جایگزینی کاه ماش با کاه گندم یا سیلاژ ذرت بر عملکرد، تخمیر شکمبهای و فراسنجههای خونی در برههای نر پرواری
ایمان
مهرامیری
مرتضی
چاجی
صالح
طباطبایی وکیلی
طاهره
محمدآبادی
محسن
ساری
آزمایش حاضر به منظور بررسی اثرات جایگزینی کاه ماش با کاه گندم و سیلاژ ذرت بر قابلیت هضم، عملکرد و جمعیت پروتوزوآی شکمبه در برههای نر عربی انجام گرفت. در مرحله اول پس از تعیین سطح مناسب جایگزینی کاه ماش با کاه گندم و سیلاژ ذرت با استفاده از روش هضم دو مرحلهای، برهها با جیرههای آزمایشی برگزیده از مرحله اول شامل جیره فاقد کاه ماش (شاهد)، 100 درصد جایگزینی کاه ماش بهجای کاه گندم (جیره 1)، 25 درصد جایگزینی کاه ماش بهجای سیلاژ ذرت (جیره 2) و 50 درصد جایگزینی کاه ماش به جای سیلاژ ذرت (جیره 3) در قالب طرح کاملا تصادفی برای تعیین قابلیت هضم، تخمیر و عملکرد پروار تغذیه شدند. برای تعیین قابلیت هضم، حیوانات در یک وعده صبح با جیرههای مورد آزمایش تغذیه شدند و جهت محاسبه قابلیت هضم، مقدار خوراک داده شده، باقیمانده و مدفوع روزانه جمعآوری و وزن آنها ثبت شد. جهت اندازهگیری فراسنجههای خونی و تخمیری شکمبه و شمارش جمعیت پروتوزوآیی شکمبه در روزهای پایانی آزمایش، از دامها خون و مایع شکمبه گرفته شد. در مرحله دوم، جهت برآورد ضریب تبدیل و افزایش وزن روزانه از برههای نر با میانگین وزن 24 کیلوگرم و سن 5 ماه استفاده شد. طول دوره آزمایش 60 روز شامل 15 روز عادتپذیری و ۴۵ روز نمونهگیری و وزنکشی بود. نتایج تعیین سطح مناسب نشان داد که از نظر قابلیت هضم اختلافی بین جیرههای آزمایشی وجود نداشت. نتایج حاصل از آزمایش دوم نشان داد که از نظر مقدار خوراک مصرفی در کل دوره بین جیرهها اختلاف وجود داشت و در جیرهای حاوی کاه ماش (جیره ۱ و ۳ به استثناء ۲) بیشتر از شاهد بود. بیشترین قابلیت هضم مواد مغذی مربوط به جیره یک بود. در مورد فراسنجههای خونی و شکمبهای مورد ارزیابی، اختلاف معنیداری بین جیرهها مشاهده نشد. از نظر میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک، اختلاف معنیداری بین جیرههای آزمایشی مشاهده نشد. بنابراین، با توجه به عدم اختلاف در عملکرد هضم و پروار برهها در آزمایش حاضر و حتی نتایج بهتر در برخی موارد نظیر مصرف خوراک کل دوره، افزایش وزن روزانه تا ۱۵ و ۳۰ روزگی و ضریب تبدیل تا ۱۵ روزگی، استفاده از کاه ماش به دلیل ارزانتر بودن و فراوانی آن در فصلهایی خاص از سال به صورت جایگزینی برای کاه گندم یا سیلاژ ذرت کم دانه در تغذیه برههای پرواری توصیه میشود.
افزایش وزن روزانه
پروتوزوآی شکمبه
ضریب تبدیل خوراک
قابلیت هضم
نیتروژن آمونیاکی
2017
09
23
300
313
https://ijasr.um.ac.ir/article_35972_4f0a8f18fc92d847af89238751ce8f87.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
اثر بلوک اوره-ملاس غنی شده با موننسین بر عملکرد و برخی فراسنجههای خون و شکمبه برههای نر مهربان
حسن
علی عربی
محمد مهدی
طباطبایی
پویا
زمانی
سپیده
افروزی
خلیل
زابلی
جهت بررسی اثر بلوک اوره- ملاس غنی شده با موننسین بر عملکرد، قابلیت هضم و برخی فراسنجههای خون و شکمبه در برههای نر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بلوک اوره- ملاس، از کنجاله پنبه دانه (21٪)، سبوس گندم (7/19٪)، اوره (5/2٪)، ملاس (3/43٪)، کلسیت (4/3٪)، مکمل معدنی (2/4٪) و نمک (9/5٪) ساخته شد. در آزمایش اول، 24 رأس بره 8-7 ماهه به صورت تصادفی در 4 تیمار آزمایشی شامل 1) جیره مخلوط علوفه و کنسانتره (جیره پایه)، 2) جیره پایه بهعلاوه 30 قسمت در میلیون موننسین، 3) جیره پایه (85% جیره) و بلوک بدون موننسین (15% جیره) و 4) جیره پایه (85٪) و بلوک غنی شده با موننسین (15٪ جیره) تقسیم شدند. در طول دوره آزمایش، ماده خشک مصرفی و تغییرات وزن زنده اندازهگیری شدند. نمونههای خون و مایع شکمبه به ترتیب در روزهای 68 و 69 آزمایش، 3 ساعت پس از خوراک دهی صبح تهیه شدند. سپس، قابلیت هضم و ابقاء نیتروژن بر روی دامها بررسی شد. نتایج نشان داد اثرات اصلی موننسین و بلوک سبب افزایش ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه، قابلیت هضم پروتئین خام جیره، غلظت کل اسیدهای چرب فرار شکمبه و گلوکز خون شد (05/0P
ابقاء نیتروژن
بره مهربان
بلوک اوره-ملاس
قابلیت هضم
موننسین
2017
09
23
314
327
https://ijasr.um.ac.ir/article_35996_243fe7edaf7b319eeeb9663ab2cb9500.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
اثر اسانس اسطوخودوس بر عملکرد، فراسنجههای خونی و قابلیت هضم در جوجههای گوشتی
نسیم
بیدار
احمد
حسن آبادی
حسن
نصیری مقدم
مهدی
وریدی
محمد
محسن زاده
در این آزمایش اثر افزودن سطوح مختلف اسانس اسطوخودوس Lavandula angustifolia)) به جیره بر عملکرد، فراسنجههای خونی و قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در جوجههای گوشتی مطالعه گردید. برنامه تغذیه شامل جیره آغازین از 1 تا 10 روزگی، جیره رشد از 11 تا 24 روزگی و جیره پایانی از 25 تا 42 روزگی بود. پنج تیمار آزمایشی عبارت بودند از: تیمار شاهد، افزودن ویرجینیامایسین 10% به جیره) 50 میلیگرم در کیلوگرم( و سه سطح اسانس اسطوخودوس (350، 525 و700 میلیگرم در کیلوگرم). جوجههای تیمار حاوی ویرجینیامایسین در سن 42 روزگی بیشترین مصرف خوراک را داشتند و پس از آن جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی 525 و700 میلیگرم در کیلوگرم اسانس اسطوخودوس قرار داشتند. بیشترین افزایش وزن در کل دوره مربوط به جیره حاوی ویرجینیامایسین و کمترین افزایش وزن مربوط به جیره شاهد بود. در سن 28 روزگی کمترین میزان کلسترول خون در تیمار حاوی350 میلیگرم در کیلوگرم اسانس مشاهده شد که با تیمار آنتی بیوتیک اختلاف معنیداری داشت. همچنین جیرههای حاوی اسانس اسطوخودوس باعث کاهش لیپوپروتئین با چگالی بالا سرم نسبت به جیرههای حاوی ویرجینیامایسین و شاهد شدند. اثرات معنیداری بر ضریب تبدیل غذایی، تری گلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی پایین، لیپوپروتئین با چگالی خیلی پایین سرم و قابلیت هضم مواد مغذی مشاهده نگردید. بر طبق نتایج این آزمایش اسانس اسطوخودوس باعث بهبود نتایج عملکردی در حد آنتیبیوتیک نگردید، اما استفاده از آن میتواند اثرات مثبتی بر مصرف خوراک، افزایش وزن و کاهش کلسترول داشته باشد، هر چند تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
اسطوخودوس
جوجههای گوشتی
عملکرد
فراسنجههای خونی
قابلیت هضم
2017
09
23
328
339
https://ijasr.um.ac.ir/article_35967_17a242cfe3d090bce064e0adbb4ad30a.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
ارزیابی کارآیی استفاده از منابع چربی اشباع و غیر اشباع در جیره بر عملکرد و لیپیدهای خون جوجههای گوشتی با دو سطح انرژی قابل متابولیسم
محسن
جلیلی
علی
نوبخت
این آزمایش جهت بررسی اثرات استفاده از نوع چربی و سطح انرژی جیره بر عملکرد و لیپیدهای خون جوجههای گوشتی انجام گرفت. آزمایش با 432 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 با آرایش فاکتوریل 2×2×2 شامل دو نوع چربی (پیه گاوی و روغن کلزا)، دو سطح چربی (3 و 6 درصد) و دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2900 و 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم جیره)، با 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه گوشتی از سن 11 تا 42 روزگی جوجهها در دو دوره آزمایشی رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. کل دوره آزمایش، استفاده از روغن کلزا در مقایسه با پیه گاوی موجب کاهش مقدار خوراک مصرفی روزانه، بهبود ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن نهایی و شاخص تولید شد (05/0>P). سطح چربی اثرات معنیداری بر عملکرد نداشت (05/0> P). جیره با 3100 کیلوکالری انرژی افزایش وزن و شاخص تولید بیشتر را موجب گردیده و باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک شد (05/0>P). در اثرات متقابل نوع چربی و سطح آنها، 6 درصد پیه گاوی ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد (05/0>P). در خصوص اثر نوع چربی با سطح انرژی جیره حاوی روغن کلزا و 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم بهترین ضریب تبدیل خوراک را داشت (05/0>P). اثرات متقابل سطح انرژی و سطح چربی بر عملکرد معنیدار نبود (05/0> P). در رابطه با اثرات متقابل نوع چربی، سطح چربی و سطح انرژی جیره بر عملکرد، استفاده از 3 و 6 درصد روغن کلزا با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب افزایش مقدار خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه، بهبود ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن نهایی جوجهها شد (05/0>P). ترکیب لاشه جوجهها تحت تأثیر منبع چربی و سطوح آنها و سطح انرژی قرار نگرفت (05/0> P). جیره حاوی پیه گاوی غلظت HDLخون را افزایش داد (05/0>P). جیره با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب کاهش غلظت کلسترول، HDL وLDL خون جوجهها شد (05/0>P). در اثرات متقابل نوع چربی و سطح آن، استفاده از 6 درصد پیه گاوی موجب افزایش غلظت HDL خون شد (05/0>P). در اثرات متقابل نوع چربی و سطح انرژی، استفاده از پیه گاوی با جیره حاوی 2900 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب افزایش سطوح کلسترول و HDL خون جوجهها شد (05/0>P). در اثرات متقابل سطح چربی و سطح انرژی، استفاده از 6 درصد روغن کلزا و 3100 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم موجب کاهش معنیدار کلسترول، HDL وLDL خون جوجهها شد (05/0>P). در اثرات متقابل نوع چربی، سطح چربی و سطح انرژی، استفاده از 6 درصد روغن کلزا با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم موجب کاهش غلظت کلسترول، HDL و LDL خون جوجهها شد (05/0>P). به طور کلی در جوجههای گوشتی استفاده از جیره با 3100 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و تا 6 درصد روغن کلزا نتایج بهتری در خصوص عملکرد و فراسنجههای خونی جوجهها دارد ولی استفاده از پیه گاوی به خصوص سطح 6 درصدی آن اثرات سوئی در این موارد دارد.
انرژی
پیه گاوی
جوجه گوشتی
روغن کلزا
عملکرد
2017
09
23
340
356
https://ijasr.um.ac.ir/article_35987_846f15294a6bdb683d53d77c7194074f.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1396
9
3
تحلیل شجره و بررسی همخونی در گوسفند نژاد لری بختیاری
محمد
کشاورزپور
محمد رضا
بحرینی بهزادی
مصطفی
محقق دولت آبادی
هدف از این پژوهش بررسی تنوع و ساختار ژنتیکی و همچنین بررسی کاهش عملکرد ناشی از همخونی صفات وزن بدن در سنین مختلف در گوسفندان لری بختیاری بود. از اطلاعات مربوط به 7693 رأس دام (2478 رأس بره نر و 5215 رأس بره ماده) متولد سالهای 1368 تا 1389 حاصل از 274 رأس قوچ و 2006 رأس میش استفاده شد. برای محاسبه ضرایب همخونی از نرمافزار CFC، تحلیلهای شجره از نرمافزار ENDOG و محاسبه تابعیت صفات از همخونی، از نرمافزار WOMBAT استفاده شد. برای توصیف تنوع ژنتیکی این جمعیت از فراسنجههای تحلیل احتمال منشأ ژن استفاده گردید. تعداد حیوانات بنیانگذار، تعداد مؤثر حیوانات بنیانگذار، تعداد مؤثر اجداد، تعداد مؤثر ژنوم حیوانات بنیانگذار، تعداد مؤثر ژنوم حیوانات غیر بنیانگذار به ترتیب 506، 105، 90، 65 و 181 رأس برآورد شد. میانگین فاصله نسل در این جمعیت 23/4 سال و اندازه مؤثر جمعیت 249 رأس بود. متوسط همتباری و متوسط ضریب همخونی به ترتیب 76/0 و 56/0 درصد برآورد شد. ضریب تابعیت وزنهای تولد، شیرگیری، شش ماهگی، نه ماهگی و یک سالگی از همخونی به ترتیب 11-، 6/106-، 7/259-، 2/161- و 9/239- گرم محاسبه شد. نتایج حاصل از فراسنجههای تحلیل احتمال منشأ ژن نشان دهنده کاهش تنوع ژنتیکی این جمعیت بود. میزان کاهش عملکرد ناشی از همخونی صفات وزن بدن در گوسفندان لری بختیاری مورد مطالعه نسبت به گزارشهای سایر نژادها در ایران بیشتر بود که نشان دهنده جفتگیریهای افراد خویشاوند در این گله میباشد. همچنین وجود کاهش عملکرد ناشی از همخونی صفات وزن بدن نیز کاهش تنوع ژنتیکی جمعیت مورد مطالعه را تأیید کرد.
ساختار شجره
صفات رشد
گوسفند لری بختیاری
همخونی
2017
09
23
376
386
https://ijasr.um.ac.ir/article_35980_a63ae72e146af506a37173d62eb7f59a.pdf