2024-03-29T03:16:02Z
https://ijasr.um.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=4449
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1388
1
1
بررسی عملکرد میشهای بلوچی در آمیزش با قوچهای بلوچی، شال و مغانی
محمد علی
امامی میبدی
علی
شفیع نادری
تحقیق حاضر به منظور ارزیابی عملکرد میشهای بلوچی برای تولید بره دورگ در مناطق کویری اجرا شد. درسه سال متوالی 234 رأس میش غیرآبستن حذفی بلوچی(B) در پایان فصل آمیزش با قوچهای شال(S) و مغانی(M) تلاقی داده شدند. در دو سال آخر تعدادی از این میشها با قوچ بلوچی آمیزش یافتند. نسبت میشهای زائیده به میشهای تحت آمیزش(EP/EJ) و برههای شیرگیری شده به میشهای تحت آمیزش(LW/EJ) تحت تاثیر سال و سن مادر بود ولی تاثیر نژاد پدری بر این صفات معنیدار نبود. میانگین وزن تولد برهها 48/0±48/3 کیلوگرم، سال و نژاد پدری براین صفت تاثیر معنیدار داشت (05/0P
میش بلوچی
دورگگیری
قوچ شال
قوچ مغانی
بازده بیولوژیک
2009
03
21
1
10
https://ijasr.um.ac.ir/article_27750_5c6ef801dd86791482b89fafbdf6312e.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1388
1
1
سازههای مؤثر بر عملکرد تولیدمثلی ماده گاوهای هولشتاین استان فارس
سید حسن
عادلی
محمد جواد
ضمیری
ابراهیم
روغنی
مجتبی
کافی
برای ارزیابی عملکرد تولیدمثلی گاوهای هولشتاین استان فارس و برخی سازههای موثر بر آن، 2037 داده تولیدمثلی مربوط به ٤١ واحد گاوداری در ٣ منطقهی آب و هوایی (سرد، گرم و معتدل) به کار برده شدند. بیست و سه گاوداری، دارای رکورد تولیدمثلی کاملتر و ١٨ گاوداری، بدون رکورد تولید مثلی بودند. برای ٢٣ گلهی دارای رکورد، میانگین (± انحراف معیار) روزهای باز (3/64 ±2/115)، طول دورهی آبستنی (6/7 ± 3/278 روز) و فاصلهی گوسالهزایی (9/62 ± 5/390 روز)، برآورد شد. بیشترین فاصلهی گوسالهزایی مربوط به زایشهای تابستان (٣٩٤ روز) و کمترین آن مربوط به زایشهای زمستان (٣٨٧ روز) بود. بین روزهای باز و فاصلهی گوسالهزایی، همبستگی بالا و بسیار معنیدار (٩٩/٠=r) دیده شد. اندازهی گله، تاثیر معنی داری بر تعداد روزهای باز و فاصلهی گوسالهزایی داشت. (05/0P
گاو شیرده
تولید مثل
روزهای باز
فاصله ی گوساله زایی
استان فارس
2009
03
21
11
20
https://ijasr.um.ac.ir/article_27804_f47fb5c435e5560ad20f6e72e019d545.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1388
1
1
بررسی تأثیر سطوح مختلف پلتچسبان پروتئینی آمت بر عملکرد
مجتبی
خرمی
جواد
پوررضا
عبدالحسین
سمیع
مهدی
محمدعلی پور
ابراهیم
روغنی
به منظور تعیین اثر سطوح مختلف جایگزینی پلت چسبان پروتئینی آمت به جای پودر ماهی بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی آزمایشی با 400 قطعه جوجه گوشتی یک روزه از سویه راس و با 5 نوع جیره غذایی در4 تکرار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. در این آزمایش پنج سطح آمت شامل صفر (گروه شاهد) ، 5/1، 3، 5/4 و 6 درصد جایگزین پودر ماهی در جیره شاهد گردید. میزان اضافه وزن و مصرف خوراک در سنین 21، 42 و49 روزگی اندازهگیری و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. قابلیت هضم مواد مغذی و انرژی قابل هضم جیرهها نیز به روش نمونه گیری از ایلئوم انجام شد. نتایج نشان داد، سطوح 5/4 و 6 درصد آمت به طور معنی دار، باعث کاهش مصرف خوراک شد. (001/0P
پلت چسبان پروتئینی آمت
قابلیت هضم
انرژی قابلهضم
عملکرد
2009
03
21
21
32
https://ijasr.um.ac.ir/article_27832_823000f08884436d0807b8dce908d92d.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1388
1
1
ارزیابی بتائین اگزوژنیک و کل مواد جامد محلول در تنظیم فشاراسمزی در جوجههای گوشتی
شیرین
هنربخش
مجتبی
زاغری
محمود
شیوازاد
این تحقیق جهت ارزیابی نقش اسمولایتیک بتائین اضافه شده به خوراک، روی 576 قطعه جوجه گوشتی نر تجاری در یک دوره 42 روزه به اجرا درآمد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل، شامل چهارسطح بتائین اضافه شده به خوراک (00/0، 75/0، 50/1، 25/2 گرم در کیلو گرم) در سه سطح از کل مواد جامد محلول در آب (375، 1375 و 2375 میلی گرم در لیتر) با 4 تکرار اجرا شد. مشاهدات نشان داد که مکمل بتائین، میزان سدیم پلاسما را در سن 28 روزگی افزایش داد و سبب کاهش هماتوکریت در سن42 روزگی گردید(05/0 P< ). این عامل بر روی میزان فشار اسمزی بخش مایع خون و مقادیر پتاسیم، کلر و آلبومین پلاسما ( 28 و 42 روزگی)، سدیم 42 روزگی پلاسما همچنین فشار اسمزی اپی تلیوم دئودنوم و ژوژنوم در سن 42 روزگی تاثیرگذار نبود (05/0 P>)، ولی فشار اسمزی سلولهای اپی تلیوم ناحیه ایلئوم را افزایش داد. نتایج به دست آمده از افزایش سطح کل جامدات محلول درآب حاکی از بالا رفتن میزان هماتوکریت، اسمولاریته دئودنوم، ژوژنوم و ایلئوم، مقادیرکلر و آلبومین پلاسما (42 روزگی) همچنین اسمولاریته پلاسما (28 روزگی) بود(05/0 P>). آب مصرفی(28 و 42 روزگی) و رطوبت فضولات (28 روزگی) با افزایش میزان کل جامدات محلول در آب از سطح اول ( 375 میلی گرم در لیتر) به سطح سوم (2375 میلی گرم در لیتر)، افزایش یافتند(01/0 P
بتائین اگزوژنیک
کل مواد جامد محلول
جوجه گوشتی
نر
تنظیم فشار اسمزی
2009
03
21
33
48
https://ijasr.um.ac.ir/article_27859_af8f001b80c859f95653b9d66ccdfb0b.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1388
1
1
تأثیرسطوح مختلف کنجاله کلزا و آنزیم فیتاز بر کیفیت پوسته تخم مرغ
روح الله
گایکانی
مجتبی
زاغری
محمود
شیوازاد
این آزمایش به منظور بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف کنجاله سویا با کنجاله کلزا با و بدون آنزیم فیتاز، با استفاده از تعداد 288 قطعه مرغ تخمگذار (در سن 60 هفتگی) سویههای لاین W36 در قالب طرح کاملاً تصادفی بهصورت فاکتوریل
(6×3 ) در 4 تکرار به مدت 12 هفته انجام شد. فاکتورها شامل 6 سطح جایگزینی کنجاله کلزا(80،60،40،20،0و100%)، و دو سطح آنزیم (300و 0 واحد در کیلوگرم) بود که افزودن آنزیم به دو طریق (با آنزیم با درنظر گرفتن مواد مغذی حاصل از آنزیم و با آنزیم بدون در نظر گرفتن مواد مغذی حاصل از آنزیم) انجام شد. مصرف خوراک، درصد تولید تخم مرغ، درصد تخم مرغهای شکسته و لمبه تحت تأثیر سطوح مختلف کنجاله کلزا، آنزیم و اثر متقابل آنها قرار نگرفتند. افزایش سطح کنجاله کلزا باعث کاهش معنیدار وزن تخممرغ، درصد پوسته، مقاومت پوسته، وزن مخصوص، خاکستر پوسته، کلسیم و فسفرپوسته گردید (05/0p
مرغ تخمگذار
پوسته تخم مرغ
آنزیم فیتاز
کنجاله کلزا
2009
03
21
49
60
https://ijasr.um.ac.ir/article_27881_d1a4a34af93bf10ed73d3f02389c96a8.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1388
1
1
استفاده از سطوح مختلف دانه سویای حرارت داده شده بر عملکرد جوجههای گوشتی
حشمت
سپهری مقدم
حسن
نصیری مقدم
محسن
دانش مسگران
به منظور بررسی عملکرد و صفات لاشه در جوجه خروسهای تغذیه شده با جیرههای حاوی دانه سویای خام، برشته شده و اتوکلاو شده، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 جیره غذایی در 7 تکرار و مجموعاًٌ با 245 قطعه جوجه خروس سویه راس انجام شد. برای تعیین کیفیت پروتئین کنجاله سویا، دانه سویای خام، سویای عملآوری شده در اتوکلاو (در دمای 121 درجه سانتیگراد و زمان 20 دقیقه) و دانه سویای برشته شده (در دمای 130 درجه سانتیگراد و زمان 10 دقیقه) از روشهای تعیین حلالیت پروتئین در هیدروکسید پتاسیم و شاخص تفرق پروتئین استفاده شد. در طی هفته اول پرورش، همه جوجهها از یک جیره غذایی تغذیه شدند و از ابتدای هفته دوم، هر گروه، یکی از جیرههای حاوی صفر،10و20 درصد دانه سویا به صورت خام، برشته شده،حرارت دیده در اتوکلاو و کنجاله سویا دریافت کردند.جیرهها بر اساس جداول(1994)NRC و همگیٌ با انرژی و پروتئین خام یکسان تنظیم شدند . بین حلالیت پروتئین و شاخص تفرق پروتئین در دانه سویای برشته شده، اتوکلاو شده و کنجاله سویا اختلاف معنی داری وجود نداشت اما بین حلالیت پروتئین و شاخص تفرق پروتئین در این نمونهها در مقایسه با دانه سویای خام اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0 < p). بهطوریکه حلالیت پروتئین از 98 درصد در دانه سویای خام به 78 درصد در دانه سویای فرآوری شده و کنجاله سویا کاهش یافت و شاخص تفرق پروتئین از 80 درصد در دانه سویای خام به 53 درصد در دانه سویای فرآوری شده و 54 درصد در کنجاله سویا کاهش یافت . افزایش سطح دانه سویای عملآوری شده در جیرههای مصرفی، به طور معنی داری باعث افزایش رشد،کاهش مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی شد (05/0< p). مصرف جیره حاوی 20 درصد دانه سویای عملآوری شده نسبت به جیره حاوی 10 درصد دانه سویای عملآوری شده و جیره شاهد ( جیره حاوی کنجاله سویا ) عملکرد مطلوبتری داشت. مصرف دانه سویای خام نسبت به دانه سویای عملآوری شده، بهطور معنیداری باعث کاهش رشد شد (05/0 < p). اختلاف معنی داری در درصد چربی حفره شکمی و درصد پانکراس در پرندگان تغذیه شده با تیمارهای حاوی دانه سویای عملآوری شده و تیمار شاهد وجود نداشت . اما بین این مقادیر با درصد چربی حفره شکمی و درصد وزنی پانکراس در تیمارهای حاوی دانه سویای خام با جیرههای حاوی دانه سویای عملآوری شده و شاهد، اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0< p).
دانه سویا
عملکرد
ترکیب لاشه
جوجه گوشتی
2009
03
21
61
72
https://ijasr.um.ac.ir/article_27919_b576319e09674bb14f3522b250ddcc61.pdf
پژوهشهای علوم دامی ایران
ijasr
2008-3106
2008-3106
1388
1
1
برآورد پارامترهای ژنتیکی و روند ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی برخی صفات اقتصادی در بز کرکی رائینی
الهام
رضوان نژاد
محمد
مرادی شهر بابک
حسین
مروج
احمد
صفی جهانشاهی
در این تحقیق از تعداد3313، 3297، 2656، 2016، 1460 رکورد مربوط به صفت وزن تولد، شیرگیری، ششماهگی، نه ماهگی و کرک بزهای کرکی رائینی ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد بافت، که در فاصله سالهای 1345 تا1382 جمع آوری شده بود، استفاده گردید. تخمین پارامترهای ژنتیکی و برآورد روند ژنتیکی بر اساس مدلهای دام یک ودو صفتی انجام شد. وراثت پذیری مستقیم برای صفات فوق به ترتیب 13/0، 12/0، 12/0، 07/0، 20/0 برآورد گردید. همبستگی ژنتیکی بِین صفات تولد و سه ماهگی،تولد و6 ماهگی ،تولد و 9ماهگی، تولد و کرک، سه ماهگی و6 ماهگی، 3 ماهگی و 9 ماهگی،3 ماهگی و کرک،6 ماهگی و 9 ماهگی،6 ماهگی و کرک ،9 ماهگی و کرک، به ترتیب 41 /0، 50/0، 27/0، 18/0-، 29/0، 20/0، 16/0، 22/0، 19/0، 25/0، برآورد گردید.روند ژنتیکی نیز با آنالیز یک صفتی برای این صفات به ترتیب 09/0، 06/3، 91/1، 62/11، 18/0 و با آنالیز دو صفته به ترتیب 28/0، 30/6، 05/2، 22/12، 93/2- گرم در سال برآورد گردید.
بز کرکی رائینی
مدل دام
وراثت پذیری
همبستگی ژنتیکی
روند ژنتیکی
2009
03
21
73
82
https://ijasr.um.ac.ir/article_27957_93501a8221d0acc7c273f222fc183184.pdf