TY - JOUR ID - 40892 TI - بررسی اثر عصاره مالت جو بر عملکرد، پاسخ‌های ایمنی و تغییرات هیستولوژیک ژژنوم مرغ-های تخمگذار JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - صدقی, محمد AU - دلوی اصفهانی, مجتبی AU - مهدوی, امیرحسین AU - قاسمی, راضیه AD - گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران. AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 13 IS - 4 SP - 601 EP - 614 KW - سیستم‌ایمنی KW - عصاره مالت جو KW - عملکرد KW - مرغ تخمگذار KW - هیستولوژی روده DO - 10.22067/ijasr.2021.38287.0 N2 - مطالعه­ حاضر با هدف بررسی تاثیر افزودن سطوح مختلف عصاره مالت جو (BME) بر عملکرد، کیفیت تخم­مرغ، پاسخ سیستم ایمنی و هیستولوژی روده مرغ­های تخمگذار از سن 29 تا 46 هفتگی انجام گردید. بدین منظور، تعداد 432 قطعه مرغ تخمگذار سویه های­لاین 36W در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار و 24 جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 2/0 و 4/0 درصد BME بود. تولید تخم­مرغ به صورت روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک به صورت هفتگی و کیفیت تخم­مرغ در دو سن 38 و 44 هفتگی اندازه گیری شد. هم‌چنین تیتر آنتی­بادی علیه گلبول قرمز خون گوسفندی (SRBC)، ویروس نیوکاسل و آنفولانزا اندازه­گیری شد. در انتهای دوره آزمایش تغییرات هیستومورفولوژیک ژژنوم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد تولید، وزن و توده ­تخم­مرغ، ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. ضخامت، استحکام پوسته و صفات داخلی تخم­مرغ (واحد هاو و ارتفاع زرده) در تیمارهای دریافت­کننده BME نسبت به تیمار شاهد بهبود یافت. تولید آنتی­بادی کل و IgG علیه SRBC در تیمارهای دریافت­کننده 2/0 و 4/0 درصد BME افزایش یافت. تولید آنتی­بادی علیه ویروس نیوکاسل و آنفولانزا تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. هم‌چنین نتایج نشان داد که افزودن BME در جیره سبب افزایش طول پرز و نسبت طول پرز به عمق کریپت شد؛ هرچند بر عرض پرز و عمق کریپت اثر معنی­داری نداشت. به طور کلی افزودن BME به جیره می­تواند سبب تداوم بهتر درصد تولید بعد از پیک و بهبود شاخص­های کیفی تخم­مرغ، افزایش تیتر آنتی­بادی علیه SRBC و افزایش طول پرز و نسبت طول پرز به عمق کریپت در روده کوچک مرغ­های تخمگذار شود. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_40892.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_40892_d5cfda4b4e3a27d2f25593c873cda234.pdf ER -