TY - JOUR ID - 40322 TI - بررسی سطوح و روش‌های مختلف فرآوری دانه کتان بر عملکرد رشد، قابلیت هضم موادمغذی، فراسنجه‌های خونی و رفتار نشخوار گوسفند JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - حسین آبادی, مصطفی AU - قورچی, تقی AU - توغدری, عبدالحکیم AD - گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. AD - گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 14 IS - 1 SP - 13 EP - 26 KW - عملکرد رشد KW - فراسنجه‌های خونی KW - فرآوری دانه کتان KW - قابلیت هضم مواد مغذی KW - گوسفند DO - 10.22067/ijasr.2021.69620.1014 N2 - این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح و روش­های مختلف فرآوری دانه کتان بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه­های خونی و رفتار نشخوار در گوسفند انجام شد. 42 رأس میش بالغ نژاد مغانی با میانگین وزن اولیه 8/2±47  کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی به هفت تیمار و شش تکرار تقسیم شدند. تیمارها شامل: گروه شاهد بدون دانه کتان، 5 درصد دانه کتان خام، 10 درصد دانه کتان خام، 5 درصد دانه کتان میکرونیزه، 10 درصد دانه کتان میکرونیزه، 5  درصد دانه کتان اکسترود و 10 درصد دانه کتان اکسترود بود. اندازه­گیری قابلیت هضم جیره به روش نشانگر داخلی خاکستر نامحلول در اسید در 3 روز آخر آزمایش و نمونه­گیری از خون در روز آخر آزمایش انجام شد. سطوح و فرآوری دانه کتان اثر معنی­داری بر مقدار ماده خشک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک نداشت. میزان گلوگز، نیتروژن اوره­ای خون، قابلیت هضم ماده خشک و چربی خام تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. با توجه به اینکه نتایج این آزمایش نشان می­دهد استفاده از دانه کتان فرآوری شده در سطح 10 درصد موجب بهبود قابلیت هضم و برخی فراسنجه­های خونی گردید، می­توان از دانه کتان اکسترود و میکرونیزه در سطح 10 درصد به عنوان منبع انرژی و پروتئین در جیره میش­ها استفاده نمود. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_40322.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_40322_31642f77235ead8377a3982a527cdafd.pdf ER -