TY - JOUR ID - 36907 TI - تأثیر سلنیوم به همراه ویتامین E بر عملکرد تولیدی، پاسخ ایمنی و متابولیت‌های خونی بلدرچین‌ ژاپنی تخم‌گذار JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - احمدیان, حسین AU - نعمتی, ذبیح اله AU - کریمی, امیر AU - صفری, رشید AU - شیخلو, محمدرضا AU - بشارتی, مقصود AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 3 SP - 337 EP - 349 KW - بلدرچین ژاپنی KW - کیفیت تخم KW - ویتامین E KW - سلپلکس KW - متابولیت خون DO - 10.22067/ijasr.v13i2.74681 N2 - این آزمایش به منظور بررسی اثرات توأم منابع مختلف سلنیوم به همراه ویتامین E بر عملکرد، خصوصیات کیفی، سیستم ایمنی و متابولیت­های خونی بلدرچین­ ژاپنی تخم‌گذار انجام شد. تعداد 144 قطعه پرنده بلدرچین ماده در قالب طرح کاملاً تصادفی در بین 3 تیمار با 4 تکرار و 12 قطعه در هر تکرار توزیع شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه (بدون افزودنی) و دو منبع سلنیوم آلی (سلپلکس) و معدنی (سلنیت سدیم) همراه با 120 میلی­گرم ویتامین E­ در کیلوگرم جیره بود که هر کدام از منابع به میزان 4/0 میلی­گرم در کیلوگرم جیره غذایی سلنیوم تامین کرد. نتایج نشان­داد میانگین وزن­تخم، درصد تخم­گذاری و ضریب تبدیل­غذایی در مقایسه با گروه کنترل تحت تأثیر منابع آلی و معدنی سلنیوم قرار نگرفت. پرندگان دریافت­کننده جیره­غذایی حاوی سلنیوم­آلی به همراه ویتامین E در مقایسه با سایر تیمارها مصرف خوراک پایین­تر داشتند و ضریب تبدیل غذایی آن‌ها از نظر عددی کاهش و تمایل به معنی داری داشت. سلنیوم­آلی به همراه ویتامین E در جیره­غذایی سبب بهبود ارتفاع­سفیده، واحد هاو، pH زرده و شاخص­زرده در مقایسه با گروه شاهد شد. صفات­ کیفی تخم شامل شاخص­زرده و سطح­پوسته در گروه سلنیوم­معدنی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی­دار نشان­داد. غلظت سلنیوم­زرده در گروه های سلنیوم­آلی و معدنی به همراه ویتامین E نسبت به گروه شاهد افزایش نشان ­شد که از لحاظ تغذیه­ای بهتر است. میزان کلسترول­کل و تری­گلیسیریدخون تحت تأثیر تیمار­های­آزمایشی قرارنگرفت. میزان مالونیل­دی­آلدهید در زرده تخم­های ذخیره­شده در گروه شاهد بیش‌ترین و در گروه حاوی سلنیوم­آلی کمترین مقدار بود. می­توان نتیجه گرفت افزودن سلنیوم آلی در مقایسه با سلنیوم­معدنی در افزایش سلنیوم زرده و حفظ کیفت تخم بلدرچین در طول دوره ذخیره­سازی موثرتر است. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_36907.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_36907_5f1c93921123406fb359a020ee01f04a.pdf ER -