TY - JOUR ID - 36692 TI - تاثیر تغذیه منابع مختلف چربی‌ در اواخر آبستنی و اوایل دوره شیردهی بر قابلیت هضم ظاهری، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و الگوی تغییرات اسیدهای چرب شیر میش‌های افشاری JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - قهرمانی, مهدی AU - تقی زاده, اکبر AU - حسین خانی, علی AU - میرزایی الموتی, حمیدرضا AU - مقدم, غلامعلی AU - پایا, حمید AD - دانشگاه تبریز AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز AD - گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 4 SP - 437 EP - 449 KW - اسید لینولئیک KW - اواخر آبستنی KW - دوره انتقال KW - روغن پالم KW - روغن ماهی KW - میش DO - 10.22067/ijasr.v11i4.78462 N2 - این پژوهش جهت بررسی تأثیر افزودن منابع مختلف چربی بر قابلیت هضم ظاهری، فراسنجه­های شکمبه و الگوی اسیدهای چرب شیر میش­های افشاری انجام شد. تعداد 50 رأس میش افشاری با میانگین وزن اولیه 29/9 ± 7/88 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و 10 تکرار استفاده شد. جیره­های آزمایشی شامل؛ 1-جیره شاهد بدون مکمل چربی؛ 2-جیره حاوی 3 درصد پودر چربی محافظت شده اسیدهای چرب اشباع؛ 3-جیره حاوی 3 درصد مکمل نمک کلسیمی اسیدهای چرب امگا-6؛ 4-جیره حاوی 3 درصد نمک کلسیمی اسیدهای چرب امگا-3؛ 5-جیره حاوی 2 درصد پودر چربی محافظت شده اسیدهای چرب اشباع و 1 درصد فرآورده حاوی اسید لینولئیک مزدوج بود. خوراک مصرفی به طور روزانه و نمونه­برداری از آن جهت تعیین قابلیت هضم هفته­ای یک­بار انجام شد. رفتار خوراک خوردن، تعیین pH شکمبه، فرانسنجه­های شکمبه و نمونه­برداری از شیر جهت تعیین الگوی اسید چرب شیر بعد از زایش انجام شد. با افزودن منابع چربی ماده خشک مصرفی قبل از زایش کاهش و بعد از زایش افزایش پیدا کرد. قابلیت هضم ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی با افزودن منابع اسیدهای چرب اشباع کاهش پیدا کرد. رفتار خوراک خوردن و غلظت و نسبت اسیدهای چرب فرار و pH شکمبه تحت تأثیر منابع چربی قرار نگرفت. تیمار حاوی منبع اسیدهای چرب مزدوج باعث افزایش معنی­دار غلظت اسید لینولئیک مزدوج شیر شد، سایر منابع نیز بصورت عددی باعث افزایش این اسیدچرب شیر شدند. اثرات متفاوتی از منابع چربی بر ماده خشک مصرفی در پیش و پس از زایش مشاهده شد و منابع چربی باعث بهبود ماده خشک مصرفی بعد از زایش شد. افزودن منابع چربی باعث بهبود الگوی اسید چرب شیر شد. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_36692.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_36692_a33cd3daa5ba383468d29bb30747413a.pdf ER -