TY - JOUR ID - 36563 TI - تاثیر لیزین و بتائین جیره بر خصوصیات گوشت و استخوان جوجه‌های گوشتی تحت آسیت القایی سرمایی JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - علیپناه, عباس AU - دانشیار, محسن AU - فرهومند, پرویز AU - نجفی, غلامرضا AD - دانشگاه ارومیه AD - ارومیه Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 3 SP - 331 EP - 340 KW - آسیت KW - استخوان KW - بتائین KW - رنگ گوشت KW - لیزین DO - 10.22067/ijasr.v11i3.67255 N2 - اثرات لیزین و بتائین بر کیفیت و کمیت گوشت و استخوان جوجه­های گوشتی تحت آسیت، با استفاده از 300 قطعه جوجه گوشتی یکروزه ماده سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (جیره بر پایه ذرت- سویا بدون افزودنی)، لیزین به مقدار30 درصد بالاتر از توصیه راهنمای پرورش راس 308، بتائین در سطح 15/0 درصد جیره و لیزین 30 درصد بالاتر از مقدار سطوح توصیه شده و بتائین 15/0 درصد بودند. برای القای آسیت در پرندگان، دما در سنین 7، 14 و 21 روزگی به ترتیب به Cο 26،C ο20 و Cο 15  کاهش داده شد و بعد از 21 روزگی در محدوده Cο 15 تا آخر دوره حفظ شد. نتایج نشان داد که مصرف لیزین و بتائین به تنهایی یا توأم باعث افزایش وزن بدن، وزن نسبی لاشه، سینه و ران شد (05/0P<). چربی حفره بطنی با مصرف بتائین به تنهایی یا همراه با لیزین کاهش پیدا کرد (05/0P<). جیره­های حاوی لیزین و بتائین به تنهایی یا توأم باعث کاهش تلفات آسیت و نسبت وزن بطن راست به کل بطن گردید (05/0P<). رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر، pH و رنگ گوشت سینه و گوشت ران تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0P>). تیمارهای آزمایشی تاثیری بر خاکستر، کلسیم و فسفر یا ابعاد استخوان به‌جز قطر استخوان درشت‌نی نداشتند (05/0P<). به طور کلی، مصرف بتائین و لیزین موجب بهبود عملکرد، کمیت (وزن لاشه، ران و سینه) و کیفیت لاشه (کاهش چربی حفره بطنی) وتلفات ناشی از آسیت در جوجه­های گوشتی ­شد. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_36563.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_36563_84301f9ce8fef82b764625193e9610b5.pdf ER -