TY - JOUR ID - 36430 TI - اثرات مخلوط تفاله‌های انار، انگور، سیب و لیموترش با و بدون آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده جوجه‌های گوشتی JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - صدیقی, اشکان AU - نوبخت, علی AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه، مراغه ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 1 SP - 59 EP - 72 KW - آنزیم KW - جوجه گوشتی KW - عملکرد KW - سطح ایمنی KW - مخلوط تفاله‌‌ها DO - 10.22067/ijasr.v1397i1.60816 N2 - تحقیق حاضر به‌منظور ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف مخلوط تفاله‌های انار، انگور، سیب و لیموترش با و بدون آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده در جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 384 قطعه جوجه گوشتی (سویه راس- 308)، در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×4) با چهار سطح مخلوط تفاله‌ها (صفر، 2، 4 و 6 درصد)، دو سطح مولتی‌‌آنزیم روابیو (صفر و 05/0 درصد) در 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار، از سن 10 تا 42 روزگی در دو مرحله رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) انجام گرفت. استفاده از 6 درصد مخلوط تفاله‌ها و 6 درصد تفاله‌ها با مولتی‌‌آنزیم بدون تأثیر بر ضریب تبدیل خوراک، درصد ماندگاری و هزینه تولید، موجب افزایش مقدار خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه، افزایش وزن نهایی جوجه‌‌‌ها و شاخص تولید شد. 6 درصد مخلوط تفاله‌‌ها موجب افزایش معنی‌‌دار درصد سنگدان شد. استفاده از مخلوط تفاله‌‌ها سطح ایمنوگلوبین G را کاهش داد ولی مولتی‌‌آنزیم و مولتی‌‌‌آنزیم با مخلوط تفاله‌‌ها اثرات معنی‌‌داری بر وضعیت ایمنی جوجه‌‌ها نداشت. مخلوط تفاله‌‌ها، مولتی‌‌آنزیم و مخلوط تفاله‌‌ها با مولتی‌‌آنزیم اثرات معنی‌‌داری بر مورفولوژی روده جوجه‌‌ها نداشت. درمجموع استفاده از 6 درصد مخلوط تفاله‌‌های انار، انگور، سیب و لیموترش در جیره جوجه‌‌های گوشتی نه‌تنها اثرات منفی بر عملکرد آن‌ها نداشت، بلکه افزایش وزن روزانه، وزن نهایی جوجه‌‌ها و شاخص تولید را نیز بهبود بخشید. درحالی‌که استفاده از مولتی‌‌‌آنزیم نتوانست کارآیی استفاده از تفاله‌ها را بهبود دهد. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_36430.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_36430_e8ee210f322dff3d61b19e15ab448fbe.pdf ER -