TY - JOUR ID - 35283 TI - تأثیر تغذیه شبدر برسیم سیلویی مخلوط با تفاله ی خشک مرکبات بر عملکرد بره پرواری زل JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - فیض, مائده AU - تیموری یانسری, اسداله AU - چاشنی دل, یداله AU - کاظمی فرد, محمد AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران. Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 8 IS - 1 SP - 43 EP - 56 KW - بره پرواری KW - تفاله ی خشک مرکبات KW - شبدر برسیم KW - ماده سیلویی DO - 10.22067/ijasr.v8i1.42229 N2 - تأثیر تغذیه شبدر برسیم سیلویی مخلوط با تفاله ی خشک مرکبات بر مصرف، قابلیت هضم، رفتار جویدن و عملکرد بره پرواری درقالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. 20 رأس بره نر آمیخته زل 4 ماهه در 5 تیمار با جیره ی حاوی 35 درصد شبدر برسیم سیلویی 1) بدون افزودنی، 2) مکمل شده با 40 درصد تفاله ی خشک پرتقال، 3) مکمل شده با 40 درصد پوست خشک نارنگی، 4) مکمل شده با 35 درصد پوست خشک نارنگی و 5 درصد جو و 5) مکمل شده با 35 درصد تفاله ی خشک پرتقال و 5 درصد جو پروار شدند. افزودن تفاله ی خشک مرکبات به ماده ی سیلویی، میانگین هندسی اندازه ذرات و الیاف موثر فیزیکی جیره مخلوط را ،بدون تأثیر بر مصرف ماده ی خشک، کاهش داد اما مصرف پروتئین خام، کربوهیدرات غیر الیافی و چربی خام، و هم چنین قابلیت هضم ماده ی خشک و مواد آلی افزایش پیدا کردند. تفاوت معنی داری در وزن بره ها و افزایش وزن روزانه بین تیمارهای آزمایشی در کل دوره ی پروار مشاهده نشد. افزودن تفاله ی خشک مرکبات به ماده ی سیلویی سبب افزایش ضریب تبدیل خوراک، pH ، غلظت آمونیاک شکمبه و کاهش زمان نشخوار شد. نرخ عبور مواد جامد از شکمبه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت ولی با افزودن تفاله ی خشک مرکبات نرخ عبور از قسمت تحتانی دستگاه گوارش کاهش یافت. با توجه به عدم کاهش عملکرد دام با افزودن تفاله ی خشک مرکبات به برسیم سیلویی، استفاده از آن بخشی از نیاز دام به علوفه ی مناسب را تأمین می کند. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_35283.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_35283_dc6557c725d791359bb5468649c1d7cb.pdf ER -