TY - JOUR ID - 34148 TI - ویژگیهای مورفولوژیکی، ترکیب شیمیایی و فرآسنجه‌های تخمیری اندازه گیری شده به روش تولید گاز یونجه اوایل غنچه دهی برداشت شده در چین های مختلف و در صبح و بعدازظهر JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - قربانی فارمد, هادی AU - ناصریان, عباسعلی AU - ولی زاده, رضا AU - یاری, مجتبی AD - دانشگاه فردوسی مشهد AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 6 IS - 4 SP - 286 EP - 294 KW - یونجه اوایل غنچه دهی KW - زمان چیدن KW - ترکیب شیمیایی KW - تولید گاز DO - 10.22067/ijasr.v6i4.45418 N2 - در مورد ارزش تغذیه ای یونجه کشت داده شده در شرایط نیمه خشک شمال شرق ایران در چین های مختلف و در صبح و بعدازظهر اطلاعات اندکی موجود است. در این آزمایش اثر چین های مختلف یونجه برداشت شده در اوایل غنچه دهی در طول فصل رشد و زمان چیدن (ساعت 6 صبح و 6 بعدازظهر) بر ترکیب شیمیایی و فرآسنجه های تخمیری اندازه گیری شده به روش تولید گاز بررسی شد. یونجه چین های 1 و 2 (برداشت شده در بهار) در مقایسه با چین های 3 و 4 (برداشت شده در تابستان) محتوای پروتئین خام، خاکستر، میزان تولید گاز، انرژی متابولیسمی، انرژی خالص شیردهی، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و قابلیت هضم ماده آلی آزمایشگاهی بیشتر و فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) کمتری داشتند. چیدن یونجه در صبح در مقایسه با بعدازظهر مقدار پروتئین خام را افزایش و محتوای برگ و نسبت برگ به ساقه را کاهش داد. چیدن یونجه در صبح و یا بعدازظهر تأثیری بر فرآسنجه های تخمیری یونجه خشک نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که یونجه اوایل غنچه دهی برداشت شده در فصل بهار و بعدازظهر دارای ارزش تغذیه ای بهتری نسبت به یونجه اوایل غنچه دهی در تابستان و صبح می باشد. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_34148.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_34148_c3b5fc6423bc03a143500b0a3a081453.pdf ER -