TY - JOUR ID - 33929 TI - بررسی اثرات اسید سیتریک و آنزیم فیتاز بر عملکرد، پروفایل چربی خون، سیستم ایمنی و برخی ویژگی‎های لاشه جوجه های گوشتی JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - محمدباقری, نسیبه AU - نجفی, رامین AD - دانشگاه ارومیه AD - ارومیه Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 6 IS - 2 SP - EP - KW - اسید سیتریک KW - آنزیم فیتاز KW - عملکرد KW - پروفایل چربی خون KW - جوجه‌های گوشتی DO - 10.22067/ijasr.v6i2.27800 N2 - مطالعه حاضر جهت بررسیاثرات مکمل‌سازیاسید سیتریک و آنزیم فیتاز بر عملکرد، پروفایل چربی خون، سیستم ایمنی و برخی ویژگی‎های لاشه جوجه های گوشتی انجام شد. برای این منظور تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در آزمایش فاکتوریل 2×2 با اسید سیتریک (0 و 1 درصد) و آنزیم فیتاز (0 و 500 واحد فعال آنزیم در هر کیلوگرم از جیره) در قالب طرح کاملاً تصادفی، با چهار تیمارآزمایشی،پنج تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار تا 42 روزگی پرورش داده شدند.نتایج نشان دادند که افزودن اسید سیتریک منجر به کاهش مصرف خوراک در دوره رشد و کل دوره گردید. در حالی که آنزیم فیتاز تأثیری بر عملکرد پرندگان نداشت.میانگین افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. استفاده از اسید سیتریک باعث کاهش سطح کلسترول و LDLسرم شد. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده سطح HDL و VLDLسرمدر اثر افزودن اسید سیتریک افزایش یافت. افزودن همزمان اسید سیتریک و آنزیم فیتاز به جیره منجر به کاهش سطح LDL سرم شد. اسید سیتریک و ترکیب آن با آنزیم فیتاز وزن نسبی بورس فابرسیوس را افزایش دادند.همچنین افزودن اسید سیتریک و آنزیم فیتاز به جیره به ترتیب منجر به کاهش و افزایش میزان چربی محوطه بطنی شدند. در کلنتایج نشان دادند که استفاده از اسید سیتریک و آنزیم فیتاز با هم نه تنها تأثیر منفی بر روی اثرات همدیگر ندارند، بلکه در برخی موارد منجر به تقویت اثرات همدیگر می‎شوند. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_33929.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_33929_614ffbfacf37b51932f3a39386601154.pdf ER -