TY - JOUR ID - 31742 TI - بررسی عملکرد جوجه های گوشتی در شرایط محدودیت غذایی با و بدون مکمل پروبیوتیک JO - پژوهشهای علوم دامی ایران JA - IJASR LA - fa SN - 2008-3106 AU - رحیمی رتکی, ماشاالله AU - دستار, بهروز AU - محسنی, صفر AU - خمیری, مرتضی AD - Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 4 IS - 2 SP - EP - KW - محدودیت غذایی KW - پروبیوتیک KW - ترکیب لاشه KW - جوجه گوشتی DO - 10.22067/ijasr.v4i2.15132 N2 - این آزمایش به منظور بررسی تأثیر استفاده از پروبیوتیک و محدودیت غذایی بر پاسخ عملکرد جوجه های گوشتی انجام شد. برای این منظور 336 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه تجاری راس 308 مورد استفاده قرار گرفت. جوجه ها پس از ورود به سالن در 6 گروه آزمایشی قرار داده شدند. به هر تیمار آزمایشی 4 تکرار اختصاص یافت و هر تکرار شامل 14 قطعه جوجه گوشتی بود. گروه های اول و دوم به ترتیب به عنوان تیمار شاهد بدون پروبیوتیک و تیمار شاهد با پروبیوتیک بودند که در این پرندگان محدودیت غذایی اعمال نشد. چهار گروه آزمایشی دیگر جیره هایی مشابه با تیمارهای شاهد دریافت کردند، اما در سن 7 تا 35 روزگی به مدت 4 و یا 8 ساعت تحت محدودیت غذایی قرار گرفتند. داده های آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 شامل دو سطح پروبیوتیک (با و بدون پروبیوتیک) و 3 سطح محدودیت غذایی (تغذیه آزاد، 4 ساعت و 8 ساعت محدودیت غذایی) تجزیه آماری شدند. نتایج آزمایش نشان داد جوجه های گوشتی تحت تأثیر محدودیت غذایی در دوره آغازین بطور معنی-داری مصرف خوراک و اضافه وزن کمتری در مقایسه با گروه تغذیه آزاد داشتند. مصرف خوراک جوجه های گوشتی در کل دوره آزمایش در تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت. در گروه بدون پروبیوتیک محدودیت غذایی به مدت 8 ساعت باعث کاهش اضافه وزن و وزن لاشه قابل طبخ نسبت به گروه شاهد شد. اما در گروه حاوی پروبیوتیک اضافه وزن و وزن لاشه قابل طبخ مشابه با گروه تغذیه آزاد بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان می دهد که در صورت اعمال محدودیت غذایی شدید استفاده از پروبیوتیک باعث بهبود عملکرد جوجه های گوشتی می شود. UR - https://ijasr.um.ac.ir/article_31742.html L1 - https://ijasr.um.ac.ir/article_31742_3b4a80296d29d515110837f93870cf96.pdf ER -