ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر جایگزینی تفاله چغندرقند بجای جو بر عملکرد و خصوصیات لاشه برههای نر مغانی
به منظور بررسی اثر جایگزینی تفاله چغندر قند بجای جو بر عملکرد وخصوصیات لاشه بره های نر مغانی، آزمایشی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 جیره آزمایشی حاوی سطوح مختلف جایگزینی (0، 25، 50، 75، 100درصد) تفاله چغندر با جو با استفاده از30 راس بره با میانگین وزن اولیه 2 ± 30 کیلوگرم و سن 12/0 ± 5 ماهگی به مدت 70 روز انجام شد. جیرهها بر اساس جداول استاندارد غذایی (1985) NRC متوازن شدند. میانگین ماده خشک مصرفی روزانه برههای تغذیه شده با جیرههای حاوی 0، 25، 50، 75 و100درصد تفاله چغندرقند (جیرههای 1 تا 5) به ترتیب برابر 38/1، 48/1، 27/1، 36/1 و 41/1 کیلوگرم در روز بودند که اختلاف آماری معنیدار نداشتند (05/0p>). میانگین افزایش وزن روزانه برهها به ترتیب 323، 308، 303، 313 و 301 گرم در روز بود که تفاوت بین این ارقام نیز معنیدار نبود (05/0p>). ضریب تبدیل غذایی برههای تغذیه شده در تیمارهای مختلف آزمایشی 1 تا 5 به ترتیب 85/3، 94/4، 54/4، 26/4 و 75/4 بود. از نظر بازده لاشه بین تیمارها تفاوت معنیداری وجود نداشت (05/0p
https://ijasr.um.ac.ir/article_28874_95214c95808ce5a466a28d1b90d65e87.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4092
تفاله چغندر قند
جو
عملکرد
لاشه
بره نر مغانی
اکبر
ابرغانی
akbar.abarghani@gmail.com
1
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
LEAD_AUTHOR
محمد
بوجارپور
bojarpour@gmail.com
2
گروه علوم دامی، دانشـکده علـوم دامـی و صـنایع غـذایی، دانشـگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان،خوزستان، ایران
AUTHOR
جمال
فیاضی
j_fayazi@yahoo.com
3
دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر استفاده از نسبت های مختلف اسید آمینه ایده آل بر عملکردجوجه های گوشتی نر و ماده در دوره 21 تا 42 روزگی
آزمایشی برای ارزیابی پاسخ جوجههای گوشتی نر و ماده به نسبتهای مختلف اسید آمینه ایده آل در دورة رشد (21 تا 42 روزگی) انجام شد. نسبتهایی که برای محاسبه احتیاجات اسیدهای آمینه به کار رفتند شامل)1994NRC(، IICP (Illinoise Ideal Chick Protein)، Feedstuff وRPAN (Rhone Poulec Animal Nutrition) بودند، که با یکدیگر و با جیره ذرت و سویا به عنوان جیره کنترل مثبت مقایسه شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل 2×5 انجام شد. تمام جیرهها به صورت نیمه خالص و به صورت هم کالری (3200 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم) و هم نیتروژن (25/14 % پروتئین خام) تهیه شدند. اسید گلوتامیک به عنوان منبع ازت غیر پروتئینی به کار رفت. نتایج نشان داد که افزایش وزن جوجههای نر بطور معنی داری بالاتر از جوجههای ماده میباشد. مقایسات در جوجههای نر نشان داد که جوجههای تیمار کنترل مثبت بالاترین افزایش وزن را نسبت به سایر تیمارها داشتند. در بین نسبتهای مختلف، نسبتهای IICP بالاترین افزایش وزن را ایجاد کردند. نتایج حاصله در جوجههای ماده نیز نشان داد که تیمار کنترل مثبت بالاترین افزایش وزن را در بین تیمارها به خود اختصاص داد. در جوجههای ماده نیز IICP عملکرد بهتری نسبت به سایر تیمارها نشان داد.
https://ijasr.um.ac.ir/article_28911_9aa6cf57f120f5411ceba11e5727eef0.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4100
نسبت های اسید آمینه ایده آل
جوجه گوشتی
نر و ماده
دورة رشد
عملکرد
رضا
طاهرخانی
rezataherkhani@yahoo.com
1
دانشگاه فردوسی مشهد
LEAD_AUTHOR
محمود
شیوازاد
shivazad@ut.ac.ir
2
گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طیبعی دانشگاه تهران، تهران، ایران
AUTHOR
مجتبی
زاغری
mzaghari@ut.ac.ir
3
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
احمد
زارع شحنه
4
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر جایگزینی جو با تفاله خشک مرکبات در جیره گاوهای شیری هلشتاین بر عملکرد آنها
به منظور بررسی اثر جایگزینی تفاله خشک مرکبات به جای جو بر عملکرد گاوهای شیری، تعداد 8 راس گاو شیرده هلشتاین با میانگین روزهای شیر دهی 15 ±75 و وزن زنده 50 ±550 کیلوگرم در قالب یک طرح مربع لاتین 4×4 به چهار تیمار غذایی شامل جیرههای حاوی 0، 5، 10 و 15 درصد تفاله خشک مرکبات اختصاص داده شد. طول هر دوره 21 روز شامل 14 روز دوره عادت پذیری و 7 روز دوره نمونه گیری بود. افزایش سطح تفاله مرکبات در جیره اثر معنی داری بر مصرف ماده خشک روزانه نداشت، هر چند با افزایش سطح تفاله، مصرف ماده خشک روند کاهشی نشان داد. قابلیت هضم ماده خشک، دیواره سلولی، چربی خام، تولید شیر و ترکیبات آن، گلوکز پلاسما و نیتروژن اوره ای خون تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. غلظت تری گلیسرید خون گاو ها در تیمار 2 و 4 به طور معنی داری بالاتر از تیمار 1 و 3 بود (05/0(P
https://ijasr.um.ac.ir/article_28956_852dca52aba1034a93610939701083e7.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4101
تفاله خشک مرکبات
گاو شیری
تولید شیر
متابولیتهای خون
جواد
بیات کوهسار
javad_bayat@yahoo.com
1
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
LEAD_AUTHOR
رضا
ولی زاده
valizadeh@um.ac.ir
2
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
AUTHOR
عباسعلی
ناصریان
naserian@um.ac.ir
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
AUTHOR
عبدالمنصور
طهماسبی
a.tahmasbi@protonmail.ch
4
علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
AUTHOR
رشید
صفری
rashid.safari@gmail.com
5
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی میزان انرژی قابل استفاده چربیها برای جوجههای گوشتی در سن 42 روزگی
ین آزمایش به منظور بررسی اثرات سطح استفاده و درجه اشباعیت چربیها بر میزان انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی تصحیح شده برای نیتروژن (TMEn) آنها در جوجههای گوشتی در سن 42 روزگی انجام شد. چربی حیوانی پیه، روغن پنبه دانه و سه مخلوط از این دو چربی شامل مخلوط 1 حاوی 25 درصد چربی حیوانی و 75 درصد روغن پنبه دانه، مخلوط 2 شامل نسبت مساوی از این دو چربی و مخلوط 3 شامل 75 درصدچربی حیوانی و 25 درصد روغن پنبه دانه در سطوح صفر، 3 ، 6 و 9 درصد به یک جیره پایه اضافه شدند. میزان TMEn این جیرههای آزمایشی و جیره پایه به روش سیبالد تعیین گردید. برای انجام آزمایش 136 قطعه جوجه خروس گوشتی 42 روزه انتخاب شد و هر دو قطعه به یک قفس متابولیکی منتقل گردید. به هر تیمار 4 تکرار 2 قطعه ای اختصاص داده شد. ترکیب اسیدهای چرب و سایر خصوصیات شیمیایی چربیها نیز تعیین شد. نحوه عکس العمل TMEn جیرههای آزمایشی در اثر افزایش سطح چربی به صورت خطی بود. میزان TMEn چربیها با افزایش سطح چربی کاهش یافت. اثر همکوشی که از روی اختلاف مقدار انرژی تعیین شده چربیهای مخلوط با مقدار محاسبه شده تعیین می شود در سطوح پایین چربی بیشتر بود. بهترین معادله برای برآورد TMEn با استفاده از 3 پارامتر قابلیت سوخت و ساز حقیقی ماده خشک جیرههای آزمایشی، درصد اسید چرب الئیک و میزان انرژی خام چربی حاصل شد.
https://ijasr.um.ac.ir/article_29001_517f7b39889ff8387718facabd1ee385.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4102
انرژی قابل سوخت و ساز حقیقی
چربی حیوانی
چربی مخلوط
روغن پنبه دانه
جوجه گوشتی
محمد
سالارمعینی
salarmoini@uk.ac.ir
1
بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، شهر کرمان، کشور ایران
LEAD_AUTHOR
ابوالقاسم
گلیان
golian-a@um.ac.ir
2
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
AUTHOR
حسن
کرمانشاهی
hassbird@yahoo.com
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی وفور ژنوتیپی جایگاه های ژنی کالپاستاتین، کالپین و بتالاکتوگلوبولین در گوسفندان نژاد کردی خراسان شمالی
در این آزمایش ژن های کاندیدای کالپاستاتین، کالپین و بتالاکتوگلوبولین که در صفات مهم اقتصادی نظیر تولید شیر، کیفیت و کمیت گوشت و صفات رشد نقش دارند در گوسفند کردی بررسی شد. از تعداد 100 گوسفند ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند کردی واقع در شیروان بطور تصادفی خونگیری بعمل آمد. استخراج DNA از خون و واکنش زنجیره پلی مراز (PCR) جهت تکثیر ناحیه چند شکل ژن های کالپاستاتین،کالپین و بتا لاکتوگلوبولین انجام گرفت. واکنش های هضم آنزیمی قطعات تکثیر شده ژنهای کالپاستاتین و بتا لاکتوگلوبولین بترتیب بوسیله آنزیمهای محدودگرNcoI و RsaI انجام گردید. فراوانی آللهای M و N ژن کالپاستاتین در این نژاد بترتیب 88/0 و 12/0 و برای آللهای A وB ژن بتا لاکتوگلوبولین بترتیب 51/0 و 49/0 بدست آمد. برای بررسی چند شکلی های تک نوکلئوتیدی ژن کالپین از روش SSCP استفاده شد و فراوانی آللهای a وb به ترتیب 96/0 و 04/0 بود. آزمون 2χ تعادل هاردی - واینبرگ را برای هر سه جایگاه ژنی کالپاستاتین و بتالاکتوگلوبولین و کالپین در جمعیت مورد مطالعه نشان داد. متوسط هتروزیگوسیتی برای جایگاه های ژنی کالپاستاتین، کالپین و بتا لاکتوگلوبولین بترتیب 21/0، 08/0 و 50/0 به دست آمد
https://ijasr.um.ac.ir/article_29025_52ffd74323c73b2429ee4648b37d2da0.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4103
گوسفند کردی
کالپاستاتین
کالپین
بتا لاکتوگلوبولین
چند شکلی
محمدرضا
نصیری
nassiryr@um.ac.ir
1
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
LEAD_AUTHOR
رضا
ولی زاده
valizadeh@um.ac.ir
2
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
AUTHOR
مجتبی
طهمورث پور
m_tahmoorespur@yahoo.com
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
AUTHOR
علی
جوادمنش
javadmanesh@um.ac.ir
4
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
AUTHOR
صاحب
فروتنی فر
s.foroutanifar@razi.ac.ir
5
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرات مصرف بیکربنات سدیم به صورت سرک بر کاهشبروز لنگش و بهبود عملکرد گوساله های پرواری هلشتاین
به منظور اثرات تغذیه ای بیکربنات سدیم و تأثیرات مصرف آن بر روی بروز لنگش و عملکرد دام ها تعداد 100 راس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزنی 75/5 75/251 در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 42 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه های مورد آزمایش عبارت بودند از: گروه شاهد، که هیچ گونه ماده افزودنی علاوه بر جیره پایه دریافت نکرده بودند و گروه آزمایشی که دام ها مقدار 50 گرم بیکربنات سدیم به ازای هر راس در روز دریافت کرده بودند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که اثر تیمار آزمایشی روی ماده خشک مصرفی (001/0P
https://ijasr.um.ac.ir/article_29041_2be5ccc84a78d9642cc794ccb71edc25.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4108
بیکربنات سدیم
لنگش
عملکرد دام
گوساله نر هلشتاین
غلام رضا
نوری
1
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
LEAD_AUTHOR
حمید
امانلو
amanlou@znu.ac.ir
2
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان. زنجان. ایران.
AUTHOR
داوود
زحمتکش
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
AUTHOR
احسان
محجوبی
e.mahjoubi@znu.ac.ir
4
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین اندازه واحد دامی و نیاز روزانه گوسفند فراهانی با استفاده از انرژی متابولیسمی
برای تعیین نیاز روزانه دام به علوفه و خوراک باید در هر منطقه وزن واحد دامی موجود در آن و کیفیت علوفه و خوراک در دسترس مد نظر قرار گیرد. این مورد برای تعیین ظرفیت چرایی مراتع امری ضروری است، بر همین اساس در این تحقیق وزن زنده واحد دامی نژاد فراهانی مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور 2 گله از این نژاد انتخاب و در شرایط قشلاق و ییلاق در هر گله 30 رأس گوسفند شامل 15 میش 3 تا 4 ساله، 5 رأس بره 9 ماهه، 5 رأس بره 6 ماهه و 5 رأس قوچ 3 تا4 ساله وزن کشی شدند. وزن واحد دامی 42 کیلوگرم بر اساس وزن زنده میش ها برآورد شد و نتایج نشان داد که معادل واحد دامی برای قوچ، بره 9 ماهه و بره 6 ماهه به ترتیب 48/1، 6/0 و 52/0 واحد دامی است. دو جنس میش و قوچ و دو گله 1 و 2 از نظر وزن دام ها با هم در سطح 1 درصد تفاوت معنی دار داشتند. همچنین برای تعیین کیفیت علوفه گیاهی مراتع مورد چرای این نژاد 5 نمونه از هر گونه (با قطع 5 ﭘایه گیاه برای هر نمونه) قابل چرای دام تهیه و درصد پروتئین خام، دیواره سلولی بدون همی سلولز، قابلیت هضم ماده خشک و انرژی متابولیسمی از طریق تجزیه شیمیایی تعیین گردید. کیفیت علوفه 7 گونه در ییلاق و 10 گونه در قشلاق اندازه گیری شد و مقایسه میانگین به روش توکی در این دادهها نشان دهنده تفاوت معنی دار بین گونه های مختلف از نظر کیفیت علوفه در سطح 5 % بود که بیانگر لزوم محاسبه نیاز غذایی واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه است. کیفیت علوفه در دسترس دام نیز بستگی به ترکیب گیاهی مرتع دارد. نیازهای غذایی این نژاد با توجه به شرایط مختلف محیطی از جمله فاصله و شیبی که دام در روز طی می کند 25 درصد بیش از مقدار محاسبه شده با دو روش استفاده از جدول NRC و معادله ماف (1984) برآورد گردیده است. با استفاده از جدول NRC و معادله ماف میزان مورد نیاز روزانه دام به انرژی متابولیسمی به ترتیب 6/9 و 5/7 مگاژول و با توجه به کیفیت علوفه نیاز روزانه هر واحد دامی به علوفه خشک با استفاده از جداول NRC و معادله ماف به ترتیب 94/1 و 52/1 کیلوگرم محاسبه شد.
https://ijasr.um.ac.ir/article_29069_0e2fd47b9ed67c47bc424c4baca9676f.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4095
انرژی متابولیسمی
واحد دامی
نیاز روزانه واحد دامی
کیفیت علوفه
حسین
ارزانی
manager15@um.ac.ir
1
دانشگاه فردوسی مشهد
LEAD_AUTHOR
زینب
جعفریان جلودار
z.jafarian@sanru.ac.ir
2
دانشگاه فردوسی
AUTHOR
علی
نیکخواه
ali.nikkhah1@yahoo.com
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
AUTHOR
حسین
آذرنیوند
4
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
مهدی
قربانی
5
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
کاربرد تکنیک Triplex PCR در شناسایی تیپ های B،C و D کلستریدیوم پرفرینجنس
در این مطالعه 130 نمونه مدفوع از گوسفندان نژاد کرمانی اطراف کرمان بطور تصادفی گرفته شد. پس از فرآوری و کشت نمونه ها، کلونی های حاصل از نظر مورفولوژی و رنگ آمیزی بررسی شدند و با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی، گونه های آنها شناسایی شد. کلستریدیوم های جدا شده 30 درصد نمونه ها را شامل می شدند که عبارت بودند از کلستریدیوم های پرفرینجنس، باراتی، ابسونیوم، بیفرمنتانس، اسپورجنس، لپتوم، اورانتی-بوتریکوم، اسپوراسفیریدس، سیمبی زوم، اسکاتولوجنس، راموزوم و سردلی. عمل استخراج DNA بر روی 39 باکتری جدا شده انجام گردید و جهت تعیین تیپ باکتری ها، DNA های استخراج شده با Triplex PCR آزمون شدند. در آخر نوع توکسین و در نتیجه تیپ های این باکتری بر اساس طول قطعه سنتز شده در PCR، شناسایی گردید که از 23 نمونه کلستریدیوم پرفرینجنس که با آزمون های بیوشیمیایی جدا شده بودند، همگی قطعه 324bp را ایجاد کردند. از این تعداد 5 مورد تیپ B، 8 مورد تیپ C و 6 مورد تیپ D تشخیص داده شد.
https://ijasr.um.ac.ir/article_29105_b85f8ed6d199c6010ee3e73205b43e32.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4106
کلستریدیوم پرفرینجنس
آزمایش های بیوشیمیایی
DNA
Triplex PCR
محمد رضا
احسنی
1
گروه ژنتیک و اصلاح نزاد دام، گروه علوم دامی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
LEAD_AUTHOR
محمدرضا
محمدآبادی
mmohammadabadi@yahoo.ca
2
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
AUTHOR
مهرداد
شمس الدینی بافتی
mohammadabadi@yahoo.com
3
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، شعبه جنوب شرقی کشور، کرمان، ایران
AUTHOR
مجید
عزتخواه
4
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، شعبه جنوب شرقی کشور، کرمان، ایران
AUTHOR
مهدی
حسنی درخشان
5
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، شعبه جنوب شرقی کشور، کرمان، ایران
AUTHOR
علی
اسمعیلی زاده کشکوئیه
aliesmaili@mail.uk.ac.ir
6
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
عمل آوری پرس های کاه با اوره بهتر از عمل آوریکاه معمولی در سیستم های پرواربندی است
جهت بررسی نوع عملآوری کاه و اثر آن بر قابلیت هضم، فراسنجه های اقتصادی و عملکردی دام های پرواری از 18 رأس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزنی 5/20 ± 7/224 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار استفاده شد. جیره 1، 2 و 3 به ترتیب دارای کاه معمولی، کلش عملآوری شده با 5 درصد اوره (کاه به صورت پرس عمل آوری شد) و کاه عمل آوری شده با 5 درصد اوره بودند. قابلیت هضم ماده خشک (7/32، 9/46 و 5/46 درصد به ترتیب در تیمارهای 1 تا 3) و ماده آلی (5/30، 47 و 8/45 درصد به ترتیب در تیمارهای 1 تا 3) به روش آزمایشگاهی در تیمارهای ٢ و 3 دارای اختلاف معنی دار با تیمار 1 بود. افزایش وزن روزانه (698، 881 و 882 گرم به ترتیب در تیمارهای 1 تا 3) و ماده خشک مصرفی روزانه (8/8، 2/10 و 10 کیلوگرم به ترتیب در تیمارهای 1 تا 3) دام های تغذیه شده با کلش یا کاه عملآوری شده اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشت. قیمت تمام شده جیره مصرفی برای یک کیلوگرم افزایش وزن با جیره حاوی کلش عمل آوری شده در مقایسه با جیره حاوی کاه معمولی 910 ریال پایین تر بود. همچنین زمان لازم برای رسیدن به 200 کیلوگرم افزایش وزن با مصرف جیره حاوی کلش عمل آوری شده حدود دو ماه کمتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که با عمل آوری پرسهای کاه در وقت و هزینه کارگری صرفه جویی می گردد و در مقایسه با کاه معمولی زمان افزایش وزن کاهش می یابد.
https://ijasr.um.ac.ir/article_29148_03b1acd27400efd5ff954979a6a2f66c.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4107
پروار بندی
گوساله نر هلشتاین
کاه
تیمور
تنها
tanha1351@yahoo.com
1
دانشگاه پیام نور، واحد شبستر
AUTHOR
مجتبی
زاهدی فر
e_mahjoubi133@yahoo.com
2
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
احسان
محجوبی
e.mahjoubi@znu.ac.ir
3
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
AUTHOR
محسن
شوکت فدایی
4
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تنوع میکروساتلایت در شش نژاد گوسفند ایرانی
در این مطالعه تنوع ژنتیکی شش نژاد از گوسفندان ایرانی (سنجابی، کبوده شیراز، ترکی قشقایی، لری، بختیاری و عربی) با استفاده از ده جفت نشانگر میکروساتلایت,BM1824 ,BM8125 ,MAF33 ,OarJMP58 ,MCM527 ,OarCP34 ,OarJMP29 ,MAF214 DYMS1 و (MAF70 بررسی شده است. استخراج DNA با روش تغییر یافته استخراج نمکی انجام شد. تکثیر DNA ژنومی به تعداد 45 نمونه از هر نژاد از طریق واکنش زنجیره ای پلیمراز ( (PCRصورت گرفت. تمامی ترکیبات مختلف جایگاه - نژاد بجز جایگاه MAF214 در نژاد کبوده شیراز و جایگاه های BM1824،MAF214 ،MCM527 در نژاد سنجابی در تعادل هاردی واینبرگ قرار داشتند. همه آلل های یافت شده در شش نژاد پلی مورف بودند و در270 راس مطالعه شده برای 10جایگاه، تعداد 73 آلل مشاهده گردید. هتروزیگوسیتی محاسبه شده بر اساس داده های حاصل از این تحقیق، تنوع ژنتیکی بالائی با میانگین 747/0 تا 792/0 را در شش نژاد گوسفند مورد مطالعه نشان میدهد. در حالیکه تفاوت معنی داری بین هتروزیگوسیتی مورد انتظار مشاهده نشد. تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که حدود 8 درصد از واریانس کل توسط جزء واریانس بین نژادی و 92 درصد نیز توسط جزء واریانس درون نژادی قابل توجیه است.
https://ijasr.um.ac.ir/article_29176_5e938d22ddff364853914d9ad7df1e7a.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4105
میکروساتلایت
گوسفند
تنوع ژنتیکی
هتروزیگوسیتی
پلی مورف
وحید
مولائی
v_molaei@yahoo.com
1
دانشگاه فردوسی مشهد
LEAD_AUTHOR
رحیم
عصفوری
2
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
مراد پاشا
اسکندری نسب
m_eskandarinasab@znu.ac.ir
3
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
صابر
قنبری
4
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
مهدی
نیکمرد
5
دانشگاه فردوسی مشهد
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی گوناگونی ژنتیکی در هشت نژاد گوسفند بومی ایران (اویس آریس) با بهره گیری از نشانگرهای ای اف ال پی
در این پژوهش گوناگونی ژنتیکی هشت نژاد گوسفند ایرانی شامل نژادهای لری بختیاری، ماکویی، مغانی، تالشی، شال، زندی، نایینی و کلکویی با بکار گیری روش ای اف ال پی بررسی شد. از 309 نمونه بررسی شده 121 نوار چندشکل فراهم گردید. میانگین هتروزیگویستی درون نژادی بالا و برابر با 0255/0 ± 2795/0 و هتروزیگویستی میان نژادی بسیار پایین و برابر با 0184/0 بدست آمد.کمترین فاصلة ژنتیکی درمیان دو نژاد لری-بختیاری و ماکویی (0151/0) و بیشترین فاصلة ژنتیکی در میان دو نژاد لری بختیاری و تالشی (0486/0) برآورد گردید. جریان ژنی بسیار بالا و برابر با 5685/7 برآورد شد. نمودار خوشه ای بدست آمده از ماتریس تشابه جاکارد و الگوریتم UPGMA چگونگی ارتباط میان تک تک نمونه ها را آشکار کرد. تجزیه به مولفه های اصلی نیز نشان داد که نمونه ها همبستگی بالایی دارند. نمودار خوشه ای بدست آمده از ماتریس فاصلة ژنتیکی با روش نااوریب نی(1978) و الگوریتم یو پی جی ام ای با، بازة جغرافیایی و ویژگی های فنوتیپی نژادهای بررسی شده همخوانی میانه ای داشت که ممکن است بازتابی از کوچ های ناشناخته، وجود جریان ژنی و هم خاستگاه بودن این اندوخته های ژنتیکی باشد. همچنین در این بررسی هیچ نشانگر ویژه نژادی یافت نشد
https://ijasr.um.ac.ir/article_29206_5d5eca2d79a304f28c3dac6714deff01.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.4104
گوسفند ایرانی
نشانگرهای ای اف ال پی
گوناگونی ژنتیکی
اکبر
خالق زادگان
khaleghzadegan@arianquail.com
1
گروه علوم دامی ، دانشــکده کشــاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایرلن
LEAD_AUTHOR
سید حسین
حسینی مقدم
hosseini@guilan.ac.ir
2
گروه علوم دامی ، دانشــکده کشــاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایرلن
AUTHOR
سید محمد فرهاد
وحیدی
3
گروه علوم دامی ، دانشــکده کشــاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایرلن
AUTHOR
سید بنیامین
دلیرصفت
bendalir@guilan.ac.ir
4
گروه پژوهشی کرم ابریشم، دانشگاه گیلان، ایران
AUTHOR
هادی
زارع
5
گروه پژوهشی کرم ابریشم، دانشگاه گیلان، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر پرتو گاما بر ترکیبات شیمیایی و بار میکروبی خوراک جوجههای گوشتی
هدف از اجرای این تحقیق، بررسی تغییرات شیمیایی و میکروبی ناشی از پرتودهی با اشعه گاما بر خوراک جوجههای گوشتی بود. در این آزمایش تعداد 12 بسته حاوی خوراک جوجههای گوشتی به وزن یک کیلوگرم مورد استفاده قرار گرفت؛ به طوری که 4 بسته مربوط به جیره غذایی آغازین، 4 بسته مربوط به جیره رشد و 4 بسته مربوط به دوره پایانی بود. پرتودهی با استفاده از 4 دوز اشعه گاما، که شامل صفر، 7/6، 7/7 و 7/8 کیلوگری بود، انجام شد. بر اساس اطلاعات بدست آمده از آنالیز آماری مقایسه بین جیرههای پرتودهی شده و جیره شاهد مشخص گردید که تغییرات شیمیایی شامل میزان پراکسید، میزان چربی خام و فیبر خام، از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0≥P). ولی آنالیز آماری مقایسه بین جیرههای پرتودهی شده و جیره شاهد از نظر تغییرات پروتئین خام و خاکستر خام معنی دار نبود (05/0
https://ijasr.um.ac.ir/article_29240_1628675759a596d659debaecab12581d.pdf
2010-06-22
10.22067/ijasr.v2i2.5273
جوجه گوشتی
پرتو گاما
تغییرات شیمیایی
تغییرات میکروبی
خوراک طیور
غلام رضا
اکبری
akbari2022@yahoo.com
1
عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور
LEAD_AUTHOR
اکبر
محرمی
moharamy_akbar@yahoo.com
2
دانشگاه پیام نور - واحد ابرکوه
AUTHOR