%0 Journal Article %T بررسی تأثیر نانوذرات سلنیوم بر عملکرد، وضعیت آنتی اکسیدانی، فراسنجه‌های خونی و پایداری اکسیداتیو تخم مرغ در مرغان تخم‌گذار %J پژوهشهای علوم دامی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-3106 %A شفیعی, امیرحسین %A فتحی, مختار %A تنها, تیمور %D 2020 %\ 09/22/2020 %V 12 %N 3 %P 323-335 %! بررسی تأثیر نانوذرات سلنیوم بر عملکرد، وضعیت آنتی اکسیدانی، فراسنجه‌های خونی و پایداری اکسیداتیو تخم مرغ در مرغان تخم‌گذار %K پایداری اکسیداتیو تخم مرغ %K عملکرد %K فراسنجه خونی %K مرغ تخمگذار %K نانوسلنیوم %K وضعیت آنتی‌اکسیدانی %R 10.22067/ijasr.V12i3.79464 %X این مطالعه به منظور بررسی اثر نانوذرات سلنیوم بر فراسنجه‌های خونی و متابولیت‌های زرده در مرغ‌های تخمگذار انجام شد. این آزمایش با 160 قطعه مرغ تخمگذار هایلاین W36 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 پرنده در هر واحد آزمایشی صورت پذیرفت. جیره‌های آزمایشی شامل: جیره شاهد و سطوح 2/0، 3/0 و 5/0 میلی‌گرم در کیلوگرم نانوسلنیوم بود. فراسنجه‌های درصد تولید تخم‌مرغ، وزن تخم‌مرغ، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک نیز برای کل دوره آزمایشی محاسبه شد. متابولیت‌های سرم خون مورد آزمایش شامل: تعیین میزان مالون دی آلدئید، کلسترول تام، تری گلیسرید تام، آسپارتات آمینوترنسفراز، آلانین ترنسفراز و آنتی اکسیدان تام بود. متابولیت‌های زرده تخم مرغ مورد آزمایش شامل: تعیین میزان غلظت سلنیوم زرده و سطح مالون دی آلدئید چربی‌های زرده بود. نتایج نشان داد اضافه نمودن نانوسلنیوم سبب افزایش درصد تولید تخم‌مرغ و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد. سطوح مختلف نانوسلنیوم تاثیر معنی‌داری بر میزان مالون‌دی‌آلدئید، کلسترول، تری‌گلیسرید، فعالیت آنزیم‌های آسپارتات آمینوترنسفراز و آلانین آمینوترنسفراز سرمی نداشتند. سطح 5/0 میلی‌گرم در کیلوگرم نانوسلنیوم سبب بیشترین میزان سلنیوم در زرده نشان داد. ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم به طور منحنی با افزایش سطح نانوسلنیوم تا 3/0 میلی گرم افزایش ولی در سطح 5/0 میلی کاهش یافت. میزان پروکسیداسیون چربی‌های زرده تحت تأثیر مدت نگهداری و تیمارهای آزمایشی قرار گرفت به طوری که سطح 2/0 و 3/0 میلی گرم نانوسلنیوم سبب کاهش معنی‌دار مالون دی آلدئید تخم مرغ در روز اول و 15 روز بعد از تخمگذاری شد. %U https://ijasr.um.ac.ir/article_36865_0d054b489132789223501f6f791b82fc.pdf