%0 Journal Article %T عوامل موثر بر ورم پستان، فراوانی شیوع پاتوژن‌ها و برآورد پارامترهای ژنتیکی %J پژوهشهای علوم دامی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-3106 %A زکی زاده, سونیا %A صارمی, بهنام %A رشید, حسین %A نجفی, مهناز %A ساور سفلی, سیما %D 2019 %\ 12/22/2019 %V 11 %N 4 %P 513-526 %! عوامل موثر بر ورم پستان، فراوانی شیوع پاتوژن‌ها و برآورد پارامترهای ژنتیکی %K ورم پستان وابسته به پاتوژن %K کشت میکروبی %K مولفه های واریانس %K مدل لجستیک %R 10.22067/ijasr.v11i4.76477 %X برای مطالعه عوامل موثر بر ورم‌پستان، برآورد پارامترهای ژنتیکی و فراوانی پاتوژن­های بیماری‌زا از 22722 رکورد 6 گله بزرگ خراسان رضوی استفاده شد. تجزیه و تحلیل عوامل محیطی با استفاده از رویه لجستیک نرم­افزار SAS انجام شد. این عوامل شامل اثر گله، سال و ماه زایش، دوره شیردهی، تابعیت درجه اول از تعداد روزهای شیردهی و درجه دوم از نمره سلول­های بدنی بودند. پارامترهای ژنتیکی ورم ‌پستان با درنظر گرفتن اثرات بالا به همراه تعداد روزهای شیردهی و شجره و مدل دوصفته لجیت ASREML، برآورد شدند. شصت نمونه شیر کشت میکروبی شدند. نتایج نشان داد کلیه عوامل محیطی در سطح 1% معنی­دار بودند. در دوره‌های اول تا چهارم شیردهی ورم پستان کاهش و سپس افزایش یافت. میزان ابتلا به بیماری در بهمن‌ماه و در سال­های مورد بررسی کاهش یافته بود که حاکی از بهبود صفت است. وراثت­پذیری ورم ‌پستان، سلول‌های بدنی و همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی آنها به ترتیب 008/0±037/0، 0.008±055/0، 112/0±712/0،  و 009/0±062/0 برآورد شد. کشت میکروبی شیر حاکی از بروز الگوهای متفاوت ورم‌پستان وابسته به پاتوژن در مراحل شیردهی بود؛ بطوریکه شیوع E.Coli از نیمه دوم به بعد، استافیلوکوک از ماه پنجم و استرپتوکوک از ماه هشتم تا آخر شیردهی، مشاهده شد. با افزایش هر 10کیلوگرم شیر احتمال ابتلا به استرپتوکوک افزایش یافت؛ آلودگی‌های E.coli در دسته تولید بین 30 تا 40 کیلوگرم مشاهده شدند. بدلیل همبستگی بالا بین شمار سلول‌های بدنی و بیماری ورم ‌پستان، امکان بهبود ژنتیکی گله­های شیری و انتخاب گاوهای مقاوم به بیماری با انتخاب گاوهای با سلول­های بدنی پایین­تر وجود دارد. %U https://ijasr.um.ac.ir/article_36701_fa6349d7a2da2e1b8b70e86f7cb568f4.pdf