%0 Journal Article %T عملکرد و پاسخ به تنش انتقال بره‌های ماده بلوچی تغذیه شده با سطوح مازاد بر نیاز مکمل‌های آلی کروم و سلنیوم %J پژوهشهای علوم دامی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-3106 %A موسائی, امیر %A ولی زاده, رضا %A ناصریان, عباسعلی %A حیدرپور, محمد %A کاظمی مهرجردی, حسین %D 2018 %\ 03/21/2018 %V 10 %N 1 %P 1-10 %! عملکرد و پاسخ به تنش انتقال بره‌های ماده بلوچی تغذیه شده با سطوح مازاد بر نیاز مکمل‌های آلی کروم و سلنیوم %K بره ماده بلوچی %K تنش انتقال %K سلنیوم-متیونین %K ضریب تبدیل غذایی %K کروم-متیونین %R 10.22067/ijasr.v10i1.33251 %X به منظور بررسی اثرات تغذیه مکمل‌های آلی سلنیوم و کروم بر عملکرد و پاسخ بره به شرایط تنش انتقال، تعداد 24 راس بره ماده بلوچی در سن چهار ماهگی با میانگین وزن اولیه4/0 ± 2/24 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی به 4 تیمار با 6 تکرار اختصاص داده شدند. تیمارها شامل جیره پایه فاقد مکمل آلی سلنیوم و کروم (کنترل)، جیره پایه + 5/1 میلی‌گرم در کیلوگرم مکمل آلی سلنومتیونین (گروه سلنیوم)، جیره پایه + 8/0 میلی‌گرم در کیلوگرم مکمل آلی کروم‌متیونین (گروه کروم) و جیره پایه حاوی 5/1 میلی‌گرم سلنومتیونین + 8/0 میلی‌گرم کروم متیونین (گروه سلنیوم-کروم) بود. طول دوره پژوهش شامل 2 هفته سازگاری و 9 هفته آزمایش بود. در ابتدای هفته 8، آزمایش تنش انتقال به مدت 30 دقیقه انجام شد و خونگیری قبل و بعد از تنش انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که تغذیه بره‌های ماده با مکمل‌های آلی سلنیوم و کروم سبب افزایش وزن زنده و بهبود ضریب تبدیل غذایی شد (ضریب تبدیل برای گروه‌های کنترل، سلنیوم، کروم و سلنیوم-کروم به ترتیب 99/5، 41/5، 22/5 و 45/5 بود). در بین تیمارها، بره‌های تغذیه شده با مکمل کروم-متیونین بیشترین مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن زنده را نشان دادند. گروه تغذیه شده با مکمل کروم غلظت گلوکز کمتری نسبت به گروه کنترل داشت. پاسخ فیزیولوژیک بره‌ها در شرایط تنش انتقال حاکی از اثرات کاهش‌دهندگی غلظت کورتیزول و گلوکز مکمل‌های آلی سلنیوم و کروم بود. گروه تغذیه شده با مکمل کروم-متیونین غلظت گلوکز خون را بطور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل کاهش داد. بر اساس نتایج بدست آمده، استفاده از مکمل آلی کروم-متیونین و سلنیوم-متیونین می‌تواند سبب بهبود عملکرد و کاهش اثرات نامطلوب تنش بر فراسنجه‌های خونی و عملکرد بره‌های ماده شود. %U https://ijasr.um.ac.ir/article_36122_3bc9cf63ef002f11ab16be05146b9047.pdf