%0 Journal Article %T تأثیر پودر و اسانس رزماری بر عملکرد، جمعیت میکروبی، ریخت‌شناسی روده و کیفیت گوشت در بلدرچین‌های گوشتی %J پژوهشهای علوم دامی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-3106 %A رجبی, محمد مهدی %A افشارمنش, محسن %A رستمی گوهری, الهه %D 2016 %\ 09/22/2016 %V 8 %N 3 %P 468-478 %! تأثیر پودر و اسانس رزماری بر عملکرد، جمعیت میکروبی، ریخت‌شناسی روده و کیفیت گوشت در بلدرچین‌های گوشتی %K بلدرچین %K رزماری %K عملکرد %K کیفیت گوشت %R 10.22067/ijasr.v8i3.51923 %X به‌منظور بررسی تأثیر پودر و اسانس رزماری بر عملکرد، جمعیت میکروبی، ریخت‌شناسی روده و کیفیت گوشت بلدرچین‌های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل، 1) جیره شاهد بدون افزودنی خوراکی، 2 و 3) جیره شاهد به‌ترتیب حاوی سطوح 50 و 100‌میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس رزماری، 4 و5) جیره شاهد به‌ترتیب حاوی 5/2 و پنج‌‌‌گرم در کیلوگرم پودر رزماری بودند. پارامترهای مورد اندازه‌گیری شامل عملکرد، ، میکروبیولوژی روده و کیفیت گوشت بودند. نتایج نشان‌داد که در سن صفر-21روزگی، بلدرچین‌های تغذیه شده با 5/2 و پنج‌گرم پودر رزماری به‌ترتیب به‌طور معنی‌داری افزایش وزن روزانه بیشتری (367/5، 736/5) در مقایسه با گروه شاهد (136/5) داشتند. مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. جمعیت لاکتوباسیل‌ها در بلدرچین‌های تغذیه شده با پودر و اسانس رزماری (به‌جز 5/2‌‌گرم در کیلوگرم پودر رزماری) به‌طور معنی‌داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت. هم‌چنین طول و عرض پرزها در تیمارهای دریافت‌کننده پودر و اسانس رزماری افزایش و عمق کریپت کاهش یافت. پودر رزماری سبب کاهش تیوباربیتوریک اسید4 و کاهش وزن لاشه در نتیجه پخت در مقایسه با گروه شاهد گردید. بیش‌ترین مقدار pH در بلدرچین‌های تغذیه شده با 100‌میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس رزماری مشاهده شد. ظرفیت ‌نگه‌داری آب به‌طور معنی‌داری در تیمارهای دریافت‌کننده رزماری (به‌جز50‌میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس) در مقایسه با گروه شاهد بیشتر بود. اُفت خونابه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. پودر رزماری در سن صفر-21 روزگی افزایش وزن روزانه را به‌طور معنی‌داری بهبود بخشید هم‌چنین سبب بهبود کیفیت گوشت گردید. %U https://ijasr.um.ac.ir/article_35564_54db4b3e9969316ee57023b2c171d53b.pdf