%0 Journal Article %T اثر مرحله رشد و زمان برداشت بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم آزمایشگاهی و تولید گاز یونجه %J پژوهشهای علوم دامی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-3106 %A ولی زاده, رضا %A محمودی ابیانه, مهدی %A گنجوی, رضا %D 2016 %\ 09/22/2016 %V 8 %N 3 %P 403-414 %! اثر مرحله رشد و زمان برداشت بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم آزمایشگاهی و تولید گاز یونجه %K تولید گاز %K زمان برداشت %K قابلیت هضم %K مرحله رشد %K یونجه %R 10.22067/ijasr.v8i3.30903 %X در این مطالعه اثر مرحله رشد و زمان چیدن بر ترکیب شیمیایی، تولید گاز و قابلیت هضم آزمایشگاهی، یونجه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به‌روش فاکتوریل 2×3 مورد‌مطالعه قرار گرفت. علف یونجه در سه مرحله رشد اوایل غنچه‌دهی، اواخر غنچه‌دهی و اوایل گلدهی و در دو زمان چیدن ساعت 06:00 و 18:00 برداشت شد. با افزایش سن گیاه یونجه و مرحله رشد، محتوای برگ و نسبت برگ به ساقه کاهش یافت، ولی ماده خشک و تولید گیاه در واحد سطح افزایش نشان داد. با افزایش مرحله رشد از مرحله اوایل غنچه‌دهی تا اوایل گلدهی محتوای پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، نرخ هضم NDF و نرخ تولید گاز کاهش یافت و الگوی تخمیر به‌روش تولید گاز بهبود پیدا کرد. چیدن یونجه در بعد‌ از ظهر در مقایسه با صبح غلظت کربوهیدرات‌های محلول، مقدار پروتئین، نرخ تولید گاز و قابلیت هضم ماده خشک را به‏طور معنی‌داری افزایش داد. از نتایج به‌دست آمده چنین به‌نظر می‏رسد که چیدن یونجه در اوایل غنچه‌دهی و در بعد‌ از ظهر برای تولید علوفه با کیفیت بهتر در تغذیه دام مناسب‌تر است. %U https://ijasr.um.ac.ir/article_35511_d5b65d4cfe764d95e40162a6fc4429c1.pdf