%0 Journal Article %T بررسی میزان و نوع آلودگی قارچی خوراک دام درگاوداری های شیری شهر یزد %J پژوهشهای علوم دامی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-3106 %A قانعیان, محمد تقی %A جعفری, عباسعلی %A جمشیدی, سارا %A احرامپوش, محمد حسن %A مومنی, حبیبه %A جمشیدی, امید %A قوه, محمد علی %D 2015 %\ 12/22/2015 %V 7 %N 4 %P 422-427 %! بررسی میزان و نوع آلودگی قارچی خوراک دام درگاوداری های شیری شهر یزد %K آفلاتوکسین %K آلودگی قارچی %K خوراک دام %K گاوداری شیری %K یزد %R 10.22067/ijasr.v7i4.37286 %X آلودگی خوراک و غذای دام‌ها به قارچ های سمی شایع موجود در هوا و محیط حایز اهمیت می‌باشد. خوراک دام آلوده به قارچهای مولد آفلاتوکسین منجر به اختلال در چرخه سلامت دام، شیر و افراد مصرف کننده فراورده های دامی می گردد. این مطالعه با هدف بررسی میزان و نوع آلودگی قارچی خوراک دام درگاوداری های شیری شهر یزد انجام شد. این تحقیق توصیفی- مقطعی در تابستان 91 بر روی خوراک دام 23 گاوداری شیری در شهر یزد انجام شد. نمونه گیری از خوراک دام بصورت تصادفی ساده صورت گرفت. نمونه ها بر روی محیط کشت سابورو دکستروز آگار کشت داده و نوع قارچ‌های آلوده کننده تعیین و تعداد کلنی شمارش و نتایج بدست آمده با نرم افزار 16SPSS و با استفاده از آزمون های کای اسکور و آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که قارچ‌های هیفومیست‌ سیاه و قارچ‌های ساپروفیت از قارچهای شایع آلوده کننده خوراک دام بودند. همچنین کاه بیشترین آلودگی به قارچ‌های سمی مولد آفلاتوکسین را داشت. از بین خوراک های دام به ترتیب تعداد کلنی های قارچی رشد کرده روی سیلاژ ذرت (42600) و کنسانتره (40600) در هر گرم خوراک دام، بالاترین میانگین آلودگی را دارا بودند. کنترل آلودگی قارچی خوراک مصرفی در گاوداری ها به قارچ ها، بهترین روش برای جلوگیری از آلودگی شیر و فرآورد های آن به آفلاتوکسین است که به بهبود سلامت جامعه نیز کمک می کند. %U https://ijasr.um.ac.ir/article_35058_dcc6e574498333214263f4f77df56f52.pdf