%0 Journal Article %T ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای گون اسپرسی (Astragalus brevidens Freyn & Sint) و مازندرانی (Astragalus masenderanus Bunge) در شرایط برون تنی %J پژوهشهای علوم دامی ایران %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-3106 %A ملتی, فریدون %A نقدی, ندا %A ولی زاده, رضا %D 2013 %\ 06/22/2013 %V 5 %N 2 %P - %! ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای گون اسپرسی (Astragalus brevidens Freyn & Sint) و مازندرانی (Astragalus masenderanus Bunge) در شرایط برون تنی %K گون اسپرسی %K گون مازندرانی %K ترکیب شیمیایی %K تولید گاز %K انرژی قابل متابولیسم %K قابلیت هضم ظاهری در شرایط برون تنی %R 10.22067/ijasr.v5i2.28292 %X هدف از اجرای این مطالعه تعیین ارزش غذایی دو گونه گون اسپرسی و مازندرانی از طریق اندازه‌گیری ترکیبات شیمیایی، میزان تولید گاز و قابلیت هضم در شرایط برون تنی در سه مرحله مورفولوژیکی (رویشی، گلدهی، بذردهی) بود. گون‌های اسپرسی و مازندرانی از گیاهان بومی استان‌های خراسان هستند که به علت برخورداری از خوشخوراکی و تولید بالا مورد توجه می‌باشند. تولید گاز و خصوصیات تجزیه پذیری ماده خشک گیاه طی مراحل مختلف رشد، در 120 ساعت انکوباسیون اندازه‌گیری شد. تجزیه شیمیایی نشان داد ارزش غذایی گیاه، تحت تاثیر مراحل رشد گیاه قرار دارد. در مرحله رویشی میزان پروتئین برگ در گون اسپرسی و مازندرانی به ترتیب برابر با 99/16 و 77/20 درصد بود و همانطور که انتظار می‌رفت با افزایش سن گیاه از میزان پروتئین برگ کاسته شد (05/0P %U https://ijasr.um.ac.ir/article_33050_241da1c4b50edf2e990cad749d4ab370.pdf