@article { author = {Mirzapor Sarab, Saeed and Salari, Smayyeh and Mirzadeh, Khalil and Aghaei, Ali}, title = {Effect of different levels of vitamin C and L-carnitine on performance and some blood and immune parameters of broilers under heat stress.}, journal = {Iranian Journal of Animal Science Research}, volume = {8}, number = {1}, pages = {141-153}, year = {2016}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-3106}, eissn = {2423-4001}, doi = {10.22067/ijasr.v8i1.47186}, abstract = {Introduction: High Environmental temperature during summer months which leading to heat stress, is of great concern in all types of poultry production. Feed consumption, growth rate, hatchability, mortality, and other important traits governing the prosperity of the industry are adversely affected by severe heat stress. Literature suggests that the advantages of dietary L-carnitine and ascorbic acid have been particularly apparent under heat stress (8). L- carnitine is a zwitterionic compound synthesized in vivo from lysine and methonine, and is essential for the transport of long – chain fatty acid across the inner mitochondria membrane for β – oxidation and remove toxic accumulations of fatty acids from mitochondria (18). Vitamin C is an effective antioxidant, which is essential for collagen synthesis, helps to maintain various enzymes in their required reduced form, and participates in the biosynthesis of carnitine, norepinephrine and certain neuroendocrine peptides (11). Invertebrates, insects, most fishes, some birds, guinea-pigs, bats and primates are not able to synthesize ascorbic acid. Thus, these animals must depend upon a dietary supply of this vitamin C. In poultry, ascorbic acid has been demonstrated to be essential for growth (25). Materials and Methods: In this study, 396 of Ross 308 broiler chicks in a completely randomized design with 3 × 3 factorial arrangement with 4 replicates of 11 chicks in each replicate were used for 42 days. Treatments were 3 levels of vitamin C (0, 250 and 500 mg/ kg) and 3 levels of L-carnitine (0, 50 and 100 mg kg). In the first 3 weeks of breeding, broilers were under normal temperature and heat stress was done from the beginning of forth week. Feed and water were provided ad-libitum. Performance parameters were recorded weekly. The 0.5 mL suspension of 5% SRBC was injected at 28 and 35 days of age in one bird of each pen. To determine the antibody titer, blood was collected 1 week after each injection. Vaccination against Newcastle was done at 8 days of age and 10 days after that blood was collected for determining Newcastle titer. At the end of the experiment, one bird of each replicate was slaughtered and blood was collected for analyzing lipid parameters, and also carcass characteristics were analyzed. Results and Discussion: Highest feed intake observed in birds that consuming 250 mg/kg of vitamin C and 100 mg/kg of L-Carnitine at the starter period but at the grower period feed intake was highest in birds consuming 500 mg/kg of vitamin C and 50 mg/ kg of L-carnitine. In the total period of experiment, treatments of 500 mg/kg of vitamin C with 50 and 100 mg/kg L-Carnitine showed highest feed intake (p}, keywords = {vitamin C,L-Carnitine,Heat stress,Broilers,Blood parameters}, title_fa = {تأثیر سطوح مختلف ویتامین C و ال-کارنیتین بر عملکرد و برخی فراسنجه های ایمنی و خونی جوجه‏های گوشتی تحت تنش گرمایی}, abstract_fa = {به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف ویتامین C و ال-کارنیتین بر عملکرد، فراسنجه های خونی، و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل 3×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 396 قطعه جوجه گوشتی راس (308) انجام شد. فاکتورها شامل سه سطح ویتامین C0، 250، 500 میلی گرم در کیلوگرم، سه سطح ال-کارنیتین 0، 50، 100 میلی گرم در کیلوگرم بودند. در دوره آغازین و کل دوره بیش ترین افزایش وزن با مصرف 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین و 500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C بدست آمد (05/0>P ). در دوره آغازین تیمار حاوی 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین و 250 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C بالاترین مصرف خوراک را داشتند (05/0>P ). در دوره رشد و کل دوره تیمار حاوی 50 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین و 500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C بالاترین مصرف خوراک را داشتند (05/0>P ). کم ترین غلظت LDL، تری گلیسیرید و هم چنین بیش ترین غلظت HDL در سطوح 500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین مشاهده شد (05/0>P ). سطوح 500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین به طور معنی‏داری سبب کاهش کلسترول خون جوجه‏های گوشتی گردید (05/0>P ). هم چنین ویتامین C باعث افزایش معنی دار پاسخ اولیه و ثانویه علیه SRBC شد (05/0>P ). با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق به نظر می رسد، مصرف 500 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و 100 میلی گرم در کیلوگرم ال-کارنیتین بتواند باعث بهبود عملکرد و برخی فراسنجه های ایمنی و خونی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی شود.}, keywords_fa = {ویتامین c,ال- کارنیتین,تنش گرمایی,جوجه گوشتی,فراسنجه های خونی}, url = {https://ijasr.um.ac.ir/article_35321.html}, eprint = {https://ijasr.um.ac.ir/article_35321_54e3bb3c40f6e8c467c1840c27eb2640.pdf} }