@article { author = {emampour, Vajihe and Karimi Torshizi, Mohammad Amir and Shariatmadari, Farid}, title = {Development and evaluation of semi-purified diets for fiber related studies in Japanese quails}, journal = {Iranian Journal of Animal Science Research}, volume = {6}, number = {4}, pages = {365-373}, year = {2014}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-3106}, eissn = {2423-4001}, doi = {10.22067/ijasr.v6i4.26949}, abstract = {An experiment was carried out to develop and evaluate a semi-purified diet suitable for fiber related studies without negative impacts on performance, serum biochemistry and intestinal morphology of growing Japanese quails. Total of 144 Japanese quail chicks were used in a factorial arrangement using completely randomized design with 6 treatments, 4 replicates of 6 quails in each replicate. The levels of dietary crude fiber (3.37%, 1.18% and 0.08%, respectively) viz. high, medium and low crude fiber diets. The dietary supplementation levels of a commercial feed additive concentrate fiber-Arbocel were considered 0 and 3 %. The medium crude fiber semi-purified diet produced acceptable growth performances comparable to conventional high crude fiber diet. Serum triglyceride concentration was influenced by the levels of dietary crude fiber and the highest level was related to low crude fiber diet which was significantly different from high crude fiber diet (P}, keywords = {semi-purified diets,Fiber,Performance,Japanese quail}, title_fa = {تهیه و ارزیابی جیره نیمه خالص به منظور مطالعات مربوط به فیبر در بلدرچین ژاپنی}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه معرفی ترکیب جیره ای با حداقل محتوای فیبر می باشد، به طوریکه تأثیر فیبر افزودنی در جیره را به خوبی نشان دهد و از طرفی بر عملکرد، فرآسنجه- های بیوشیمی سرم و ریخت شناسی روده بلدرچین‏ تأثیر منفی نداشته باشد. تعداد 144 قطعه جوجه بلدرچین یکروزه در آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 6 جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفت. فاکتور اول سطوح فیبر خام جیره پایه (شامل سطح معمول فیبر و دو سطح پایین تر از آن یعنی 37/3 %، 18/1 % و 08/0 % به ترتیب پر فیبر، متوسط فیبر و کم فیبر) و فاکتور دوم سطوح فیبر افزودنی تجاری آربوسل (0 و 3 %) بود. جیره نیمه خالص متوسط فیبر از نظر فرآسنجه های عملکردی مطلوب بود. غلظت تری‏گلیسیرید تحت تأثیر میزان فیبر خام جیرة پایه قرار گرفت و بیشترین میزان آن در گروه کم فیبر وجود داشت که با گروه پر فیبر تفاوت معنی داری داشت (05/0P}, keywords_fa = {جیره نیمه خالص,فیبر,عملکرد,بلدرچین ژاپنی}, url = {https://ijasr.um.ac.ir/article_34338.html}, eprint = {https://ijasr.um.ac.ir/article_34338_8182ac43044326a21057f96ea3ea3697.pdf} }