@article { author = {Hedayati Pour, Ahmad and Khorvash, Mahmood and Ghorbanei kharage, Gholamreza and Almodares, Abbas}, title = {Effect of Replacing Corn Silage with Sweet Sorghum Silage on Digestibility and Performance of Dairy Cows}, journal = {Iranian Journal of Animal Science Research}, volume = {4}, number = {1}, pages = {-}, year = {2012}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-3106}, eissn = {2423-4001}, doi = {10.22067/ijasr.v4i1.13911}, abstract = {The objective of this experiment was to study the effects of replacing corn silage with sweet sorghum silage on digestibility, productive performance, rumen parameter and feeding behavior of dairy cows. For this purpose, corn silage was substituted by sweet sorghum silage at levels of 0 (control group), 33.3, 66.6 and 100 percent of dry matter. Treatments were randomly assigned to eight Holstein dairy cows with average of 35.5 kg/d milk production in a 4×4 Latin square design (replicated in four periods that were 21 days). In this experiment, intake of DM, CP, NDF and ADF were not significantly different among treatments, but replacing at all levels reduced digestibility of these components. However, milk yield and milk composition were not significantly different. Rumen volatile fatty acids were higher in control treatment, but pH and ammonia nitrogen contents of the rumen were not significantly difference among treatments. Also, replacing corn silage significantly increased rumination time in 100 percent sweet sorghum silage treatment than control treatment. Results of this experiment showed that corn silage could be replaced by sweet sorghum silage without any detrimental effect on DM intake and milk production.}, keywords = {Sweet sorghum silage,Corn silage,Performance,digestibility,Dairy cows}, title_fa = {تأثیر جایگزینی سیلاژ ذرت با سیلاژ سورگوم شیرین بر قابلیّت هضم و عملکرد گاوهای شیری}, abstract_fa = {هدف از این تحقیق، مطالعه ی اثرات جایگزینی سیلاژ ذرت با سیلاژ سورگوم شیرین بر قابلیّت هضم، عملکرد تولیدی، فراسنجه های شکمبه ای و رفتارهای تغذیه ای گاوهای شیری بود. بدین منظور، سیلاژ سورگوم شیرین در نسبت های صفر (شاهد)، 3/33، 6/66 و 100 درصد ماده خشک جایگزین سیلاژ ذرت شد. تیمارها به طور تصادفی به 8 رأس گاو هلشتاین با میانگین تولید شیر 5/35 کیلوگرم در روز در قالب طرح آزمایشی مربع لاتین 4×4 (تکرارشده در 4 دوره ی 21 روزه) اختصاص داده شدند. در این مطالعه مصرف ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده های خنثی و اسیدی بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت؛ ولی همه سطوح جایگزینی باعث کاهش قابلیّت هضم این ترکیبات شد. با این وجود، تفاوت تولید و ترکیبات شیر معنی دار نشد. در تیمار شاهد، مقدار اسیدهای چرب فرار تولیدی شکمبه بالاتر بود، ولی مقدار pH و نیتروژن آمونیاکی شکمبه بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت. همچنین، جایگزینی باعث افزایش معنی دار زمان نشخوار کردن در تیمار 100 درصد سیلاژ سورگوم شیرین نسبت به تیمار شاهد شد. نتایج این تحقیق نشان داد که سیلاژ سورگوم شیرین پتانسیل جایگزینی با سیلاژ ذرت را بدون اثرات منفی بر مصرف خوراک و تولید شیر داشت.}, keywords_fa = {سیلاژ سورگوم شیری,سیلاژ ذرت,عملکرد,قابلیّت هضم,گاو شیری}, url = {https://ijasr.um.ac.ir/article_31609.html}, eprint = {https://ijasr.um.ac.ir/article_31609_26604bdc00b9eb3367975a9f07b4a488.pdf} }