##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

سیدجواد حسینی واشان طاهره غزنوی

چکیده

هدف تحقیق حاضر مطالعه اثر تفاله هسته انار و مولتی‌آنزیم بر صفات عملکردی، کیفی و کلسترول تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون و وضعیت آنتی‌اکسیدانی مرغ‌های تخم‌گذار در مرحله اوج تولید بود. در این تحقیق از تعداد 200 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه‌های‌– لاین W-36 در مرحله اوج تولید با سن 32 هفتگی در 4 تیمار و 5 تکرار و 10 قطعه مرغ در هر تکرار استفاده شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه دوره 28 روزه به مدت 12 هفته اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 4، 7 و 10 درصد تفاله هسته انار به همراه 50 گرم مولتی‌آنزیم روابیو در هر تن خوراک بود. تحلیل داده‌ها نشان داد که تفاله انار درصد تولید، وزن تخم‌مرغ، توده تخم‌مرغ و ضریب تبدیل خوراک را بهبود بخشید. صفات کیفی تخم‌مرغ نیز شامل شاخص شکل تخم‌مرغ، شاخص زرده، شاخص رنگ زرده، وزن نسبی پوسته و وزن مخصوص تحت تأثیر تفاله انار قرار نگرفتند ولی تفاله انار واحد هاو و وزن نسبی سفیده را افزایش داد و سطح 4 درصد تفاله هسته انار نیز ضخامت پوسته و مقاومت پوسته را افزایش داد با افزایش سطح تفاله هسته انار سطوح تری‌گلیسرید، LDL تخم‌مرغ و کلسترول خون و غلظت مالون دی‌آلدئید خون به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. بنابراین، افزودن تفاله هسته انار همراه با مولتی‌آنزیم تأثیر منفی بر عملکرد و صفات تولیدی و صفات کیفی تخم‌مرغ ندارد بلکه در مواردی باعث بهبود تولید و کاهش هزینه جیره نیز می‌شود و می‌تواند تا سطح 10 درصد همراه با آنزیم به جیره مرغ تخم‌گذار در جهت کاهش کلسترول خون و بهبود وضعیت ضداکسیدانی خون افزوده شود.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Abbasi, H., K. Rezaei, and L. Rashidi. 2008. Extraction of essential oils from the seeds of extraction of essential oils from the seeds of pomegranate using organic solvents and supercritical CO2. Journal of the American Oil Chemists' Society, 85(1): 83-89.
2- Animal Science Research institute, 2015. Introduce the technologies of extraction 5 million ton agricultural wastes in the animal husbandry industry. Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) Publisher, Iran, Tehran. 28-30. (In Persian).
3- Aman, P. 2006. Cholesterol-lowering effects of barley dietary fibre in humans: scientific support for a generic health claim. Scandinavian Journal of Food and Nutrition, 50 (4): 173-176.
4- Anderson J. W. 1985. Physiological and metabolic effects of dietary fiber. Federation proceedings, 44:2902-2906.
5- Ashoush, I. S., O. I. El-Batawy, and G. A. El-Shourbagy. 2012. Antioxidant activity and hepatoprotective effect of pomegranate peel and whey powders in rats. Annals of Agricultural Sciences, 58(1): 27-32
6- Brown, L., B. Bernard, W. W. Willett, and F. M. Sacks. 1999. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 69:30-42.
7- Elkin, R. G., Z. Yan, Y. Zhong, S. S. Donkin, K. K. Buhman, J. A. Story, J. J. Turek, R. E. Porter, M. Nderson, R. Homan, and R. S. Newton. 1999. Select 3-Hydroxy-3-Methylglutaryl-Coenzyme A reductase inhibitors vary in their ability to reduce egg yolk cholesterol levels in laying hens through alteration of hepatic cholesterol biosynthesis and plasma vLDL composition. Journal of Nutrition, 129: 1010-1019.
8- Emami, A., M. Ganjkhanlou, M. F. Nasri, A. Zali, and L. Rashidi. 2015. Pomegranate seed pulp as a novel replacement of dietary cereal grains for kids. Small Ruminant Research, 123:238-245.
9- Gil, M. I., F. A. Tomás-Barberán, B. Hess-Pierce, D. M. Holcroft, and A. A. Kader. 2000. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48: 4581-4589.
10- Golian, A. Gh. and M. Salarmoeini. 2008. Poultry Nutrition (Translation), The eduction and research of Kowsar economic organization. Iran, Tehran, 20-30. (In Persian).
11- Hosseini-Vashan, S. J. 2016. Antioxidant status, plasma lipid of broilers fed diets contained pomegranate pulp with enzyme. XXV Worlds Poultry Science congress. Beijing, China, September. 2016.
12- Hosseini-Vashan, S. J., N. Afzali, M. Mallekaneh, M. A. Naseri, and A. Allahresani. 2008. The effect of different concentrations of safflower seed on laying hen`s performance, yolk and blood cholesterol and immune system. International Journal of Poultry Science, 7(5): 470-473.
13- Hosseini-Vashan, S. J. and T. Ghaznavi. 2016. Determination Metabolizable energy content and nutritive value of pomegranate peel and pulp, using adult cockerels. Animal production Journals (Aburihan Tehran), 18(3): 513-524. (Abstract in English).
14- Hosseini-Vashan, S. J. and M. Raei-Moghadam, 2016. Plasma lipid profile, antioxidant status of broilers reared under high temperature fed pomegranate pulp and enzyme. XXV Worlds Poultry Science congress. Beijing, China, September. 2016.
15- Hosseini-Vashan, S. J., M. Raei-Moghadam, and S. M. Hosseini. 2016. Effects of diets contained pomegranate pulp with enzyme on performance, carcass, abdominal fat and immune system of broiler chickens. XXV Worlds Poultry Science congress. Beijing, China, September. 2016.
16- Hursel R. and M. S. Westerterp-Plantenga. 2013. Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans, American Journal of Clinical Nutrition, 98(6): 1682S-1693S.
17- Karlsen, A., L. Retterstøl, P. Laake, and et al., 2007. Anthocyanins inhibit nuclear factor-κB activation in monocytes and reduce plasma concentrations of pro-inflammatory mediators in healthy adults. Journal of Nutrition, 137(8) 1951-1954.
18- Menge, H., L. H. Littlefield, L. T. Frobish, and B. T. Weinland. 1974. Effect of cellulose and cholesterol on blood and yolk lipids and reproductive efficiency of the hen. Journal of Nutrition, 104: 1554-1566.
19- Mosele, J. I., A. Macià, and M. J. Motilva. 2015. Metabolic and microbial modulation of the large intestine ecosystem by non-absorbed diet phenolic compounds: A Review. Molecule, 20: 17429-17468.
20- Noda, Y., T. Kaneyuki, A. Mori, and A. Packer. 2002. Antioxidant activities of pomegranate fruit extract and its anthocyanidin: delphinidin, cyanidin and pelargonidin. Journal of Agriculture Food Chemistry, 50: 166-171.
21- Pedriali, C. A., A. U. Fernandes, P. A. dos Santos, M. M. da Silva, D. Severino, and M. B. da Silva. 2010. Antioxidant activity, cito- and phototoxicity of pomegranate (Punica granatum L.) seed pulp extract. Food Science and Technology (Campinas), 30(4): 1017-1021.
22- Rababah, T. M., K. I. Ereifej, M. A. Al-Mahasneh, and M.A. Al-Rababah. 2006. Effect of plant extracts on physicochemical properties of chicken breast meat cooked using conventional electric oven or microwave Poultry Science, 85: 148-154.
23- Rabet, M., A. A. Saki, P. Zamani, A. M. Vatankhah, and S. Mirzaei. 2012. Performance traits of laying hens response to pomegranate pulp and Multi-enzyme. The conference of Science and applied in Using of agricultural, Urbans and Industries in Ration of Animal, Poultry and Aquatic, Iran, Tabriz, University of Tabriz, 19.
24- Rajabian, T., H. Fallah Hoseini, M. Karami, A. Rasuli, and S. Faghihzadeh. 2007. Effects of pomegranate juice and seed oil on blood lipid levels and atherosclerosis in rabbits hypercholestrolemic. Journal of Medicare Plans, 25: 93-105.
25- Reed, J. D. 1995. Nutritional toxicology of tannins and related polyphenols in forage legumes. Animal Science, 73: 1516-1528.
26- Sadeghi, N., B. J. Jannat, M. R. Oveisi, M. Hajimahmoodi, and M. Photovat. 2009. The antioxidant activity of Iranian pomegranate (punica granatum L.) seed extracts. Agricultural Science, 11: 633-638.
27- Saki, A. A., M. Rabet, P. Zamani, and Y. Yosefi. 2014. The effect of different levels of pomegranate seed pulp with multi-enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(4): 803-808.
28- Samadloiy, H. R., M. H. Azizi, and M. Barzegar. 2007. Antioxidative effect of pomegranate seed phenolic components on soybean oil. Journal of Agricultural Science and Natural Resources, 14(4): (Abstract in English).
29- Schwartz, S. E., C. Starr, S. Bachman, Holtzapple, and G. Philip. 1984. Dietary fiber decreases cholesterol and phospholipid synthesis in rat intestine. Journal of Lipid Research, 24: 748-752.
30- Turk D. E., and B. D. Barnett. 1973. Diet and egg cholesterol content. Poultry Science, 52: 1881-1884.
31- Wang, S., N. Moustaid-Moussa, L. Chen, H. Mo, A. Shastri, R. Su, P. Bapat, I. S. Kwun, and C. L. Shen. 2014. Novel insights of dietary polyphenols and obesity. Journal of Nutritional Biochemistry, 25(1): 1-18,
32- Yoshioka, T., K. Kawada, T. Shimada, and M. Mori. 1979. Lipid peroxidation in maternal and cord blood and protective mechanism against activated-oxygen toxicity in the blood. American Journal of Obstet Gynecol, 135: 372-376.
33- Zahin, M., F. Aqil, and I. Ahmad. 2010. Broad spectrum antimutagenic activity of antioxidant active fraction of Punica granatum peel extracts. Mutation Research, 703(2): 99-107.
ارجاع به مقاله
حسینی واشانس., & غزنویط. (۱۳۹۶-۰۹-۰۱). ارزیابی صفات عملکردی، کیفی و کلسترول تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون و تعادل آنتی‌اکسیدانی مرغ‌های تخم‌گذار تغذیه شده با تفاله هسته انار و مولتی‌آنزیم. پژوهشهای علوم دامی ایران, 10(2), 225-236. https://doi.org/10.22067/ijasr.v10i2.62691
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور