##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

سیدعلی میرقلنج لیلا فتح الله زاده روح الله کیانفر مجید علیایی

چکیده

در آزمایشی، اثرات سطوح مختلف اسید چرب لینولئیک کونژوگه4 در جیره مرغان تخم‌گذار پس از دوره تولک ‌بری بر عملکرد تولید و صفات کیفی تخم‌مرغ در دما و زمان‌های مختلف نگهداری تخم‌مرغ مورد ارزیابی قرارگرفت. در آزمایش اول، تعداد 60 قطعه‌ مرغ تخم‌گذار لگهورن در سن 78 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی به 3 تیمار با 5 تکرار اختصاص داده شدند. در جیره‌ شاهد، از CLA استفاده نشد ولی در جیره‌های 2 و 3 به‌ترتیب از 25/0 درصد و 5/0 درصد CLA خالص استفاده شد. نتایج نشان داد در کل دوره (4 هفته)، درصد تولید و توده تخم‌مرغ پرندگانی که با 5/0 درصد CLA تغذیه شده بودند، نسبت به تیمارهای دیگر به‌طور معنی‌داری افزایش یافت ولی صفات کیفی تخم‌مرغ‌ها تحت‌ تاثیر قرار نگرفت. در آزمایش دوم، نمونه‌هایی از تخم‌مرغ در دماهای اتاق و یخچال در زمان‌های مختلف نگهداری و بررسی کیفیت داخلی آنها نشان داد با افزایش سطح CLA و کاهش دما و زمان نگهداری، واحد هاو افزایش و pH سفیده کاهش یافت. اثرات متقابل سطح CLA با زمان و دمای نگهداری روی pH سفیده معنی‌دار بود و در تخم‌مرغ‌هایی که در دما و مدت زمان بالای نگهداری، از CLA در جیره استفاده شده بود، pH سفیده پایین‌تر از تیمارهای بدون CLA بود. نتیجه‌گیری می‌شود که استفاده از CLA تا سطح 5/0 درصد جیره در دوره پس از تولک، توانست علاوه برتاثیر مثبت بر عملکرد تولید، تغییرات pH و واحد هاو تخم‌مرغ‌ها را در طول دما و زمان‌های مختلف تا حدودی کنترل کند.

جزئیات مقاله

مراجع
1. Ahn, D. U., J. L. Sell, C. Chamruspollert, M. Jo, and M. Jeffery. 1999. Effect of dietary conjugated linoleic acid on the quality characteristics of chicken eggs during refrigerated storage. Poultry Science, 78: 922-928.
2. Alvers, R., R. Van der Wielen, E. J. Brink, H. F. Hendriks, V. N. Dorovska-Taran, and I. C. Mohede. 2003 .Effects of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid (CLA) isomers on immune function in healthy men. European Journal of Clinical Nutrition, 57: 595-603.
3. Ashton, H.E. and D. A. Fletcher. 1962. Development and use of color standards for egg yolks. Poultry Science. 41: 1903-1909.
4. Aydin, R., M. W. Pariza, and M. E. Cook. 2001. Olive oil prevents the adverse effects of dietary conjugated linoleic acid on chick hatchability and egg quality. Journal of Nutrition, 131: 800-806.
5. Aydin, R. 2006. Effect of storage temperature on the quality of eggs from conjugated linoleic acid-fed laying hens. South African Journal of Animal Science 36: 13-19.
6. Bolukbasi, S. C. and M. K. Erhan. 2005. Effect of dietary conjugated linoleic acid on laying hen performance, egg yolk fatty acid composition and egg quality during refrigerated storage. Journal of Animal and Feed Sciences. 14: 685-693.
7. Cachldra, P., J. C. DeBlAas, P. Garcia-Rebollr, C. Alvarez, J. Mendez. 2005. Short communication: Effects of type and level of supplementation with dietary n-3 fatty acids on yolk fat composition and n-3 fatty acid retention in hen eggs. Spanish Journal of Agriculture Research, 3: 209-212.
8. Cherian, G., M. G. Traber, M. P. Goege, and S. W. Leonard. 2007. Conjugated linoleic acid and fish oil in laying hen diets: Effects on egg fatty acids, thiobarbituric acid reactive substances, and tocopherols during Storage. Poultry Science, 86: 953-958.
9. Cook, R. K., D. Root, C., Miller, E. Reisler, and P. A. Rubenstein. 1993. Enhanced stimulation of myosin subfragment 1 ATPase activity by addition of negatively charged residues to the yeast actin NH2 terminus. Journal of Biological Chemistry, 268: 2410-2415.
10. Funk, E. M. 1948. The relation of yolk index determined in natural position to the yolk index as determined after separating the yolk from the albumen. Poultry Science, pp. 367.
11. Haugh, R. R. 1937. The Haugh unit for measuring egg quality. The U.S. egg & poultry magazine. 43:522-555.
12. Hossieni Siyar, S. A., A. Saki, M. M. Tabatabaei, H. A. Aliarabi, A. Ahmadi, and N. Ashori. 2010. Effect of storage condition and hen age on egg quality parameters. Iranian Journal of Animal Science Research, 2: 1-10.
13. Jin. Y. H., K. T. Lee, W. I. Lee, and Y. K. Han. 2011. Effects of Storage Temperature and Time on the Quality of Eggs from Laying Hens at Peak Production. Asian Australian Journal of Animal Science, 24:279-284.
14. Lee, K. N., D. Kritchevsky, and M. W. Pariza. 1994. Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits. Atherosclerosis, 108: 19-25.
15. Ntambi, J. M., Y. Choi, and Y. Kim. 1999. Regulation of stearoyl-CoA desaturase by conjugated linoleic acid. In: Advances in Conjugated Linoleic Acid. Vol. 1. Eds. Yurawecz, M.P., Mossoba, M.M., Kramer, J.K.G., Nelson, G. & Pariza, M.W., AOCS Press, Champaign, IL. pp. 340-347.
16. Park, Y., J. M. Storkson, K. J. Albright, W. Liu, and M. W. Pariza. 1999. Evidence that the trans-10, cis-12 isomer of conjugated linoleic acid induces body composition changes in mice. Lipids. 34: 235-241.
17. Pasquoal, C. M., L. Evilda, P. M. Juliana, N. K. O. Wanessa, and E. N. Joaquim. 2012. Egg quality of laying hens in different conditions of storage, ages and housing densities. Revista Brasileira de Zootecnia, 41:2064-2069.
18. Qi, X., S. Wu, H. Zhang, H. S. Yue, F. Ji and G. Qi. 2011. Effects of dietary conjugated linoleic acids on lipid metabolism and antioxidant capacity in laying hens Archives of Animal Nutrition, 65: 354-65.
19. SAS User’s Guide. 2009. Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
20. Siegel, H. S. 1980. Physiological stress in birds. Biological Sciences, 30:529-533.
21. Shang, X. G., F. L. Wang, D. F. Li, J. D. Yin, and J. Y. Li. 2004. Effects of dietary conjugated linoleic acid on the productivity of laying hens and egg quality during refrigerated storage. Poultry Science, 83: 1688-1685.
22. Silversides, F. G. and T. A. Scott. 2001. Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poultry Science, 80:1240-1245.
23. Silversides, F. G. and K. Budgell. 2004. The relationship among measures of egg albumen height, pH and whipping volume. Poultry Science, 83: 1619-1623.
24. Stevens, L. 1996. Egg proteins: What are their functions. Scientific Program, 79:65-87.
25. Viviani, R. O. M. 1970. Metabolism of long-chain fatty acids in the rumen. Advances in lipid research, 8:267.
26. Williams, K. C. 1992. Some factors affecting albumen quality with particular reference to Haugh unit score. World’s Poultry Science Journal, 48:5-16.
27. Zhang, H. J., Y. M. Gao., Y. D. Tian, and J. M. Yuan. 2008. Dietary conjugated linoleic acid improves antioxidant capacity in broiler chicks. British Poultry Science, 49:213-221.
ارجاع به مقاله
میرقلنجس., فتح الله زادهل., کیانفرر. ا., & علیاییم. (۱۳۹۶-۰۴-۱۰). اثرات اسید چرب لینولئیک کونژوگه (CLA) در جیره مرغان تخم‌گذار بر عملکرد تولید و صفات کیفی تخم‌مرغ در دما و زمان‌های مختلف نگهداری آن. پژوهشهای علوم دامی ایران, 10(2), 209-223. https://doi.org/10.22067/ijasr.v10i2.60928
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور