##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

عباسعلی ناصریان رضا خداوردی رضا ولیزاده عبدالمنصور طهماسبی

چکیده

ترکیبات شیمیایی، تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای و تولید گاز به روش آزمایشگاهی سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی فرآوری‌شده با تفاله خشک چغندرقند با استفاده از سه رأس گاو نر بالغ هلشتاین دارای فیستولای شکمبه‌ای دائمی تعیین شد. نمونه‌های آزمایشی جمع‌آوری و بخشی از آن خشک و بخش دیگر با سطوح 0، 4 و 8 درصد تفاله خشک چغندرقند در کیسه‌های نایلونی سیلو شدند و پس از بازگشایی، آزمون تولید گاز انجام شد و بخشی از نمونه‌ها برای تعیین خصوصیات تجزیه‌پذیری ماده خشک، پروتئین خام و دیواره سلولی در ساعات متوالی استفاده شد. ترکیب شیمیایی بوته گوجه‌فرنگی نشان داد که این گیاه به‌ترتیب محتوی 26، 14، 2/40، 3/28 و6/19 درصد ماده خشک، پروتئین خام، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی‌سلولز و خاکستر خام است. فراسنجه‌های تجزیه پذیری ماده خشک شامل، بخش سریع تجزیه (a)، بخش کندتجزیه (b) و ثابت نرخ تجزیه (c) درنمونه سیلاژ فرآوری‌شده با سطوح 0، 4 و 8 درصد تفاله خشک چغندرقند به‌ترتیب برابر با 69/21، 97/44، 069/0 و 57/20، 15/45، 067/0 و 12/25، 11/43،097/0 درصد در ساعت بود. همچنین، فراسنجه‌های تولید و نرخ تولید گاز، ماده آلی قابل متابولیسم و انرژی قابل متابولیسم نمونه‌های آزمایشی به‌ترتیب برابر با 79/48، 26/54، 60/54 میلی‌لیتر به‌ازای گرم ماده خشک، 048/0، 055/0، 058/0 میلی‌لیتر در ساعت، 17/75، 58/78، 55/75 گرم در 100گرم ماده خشک و 55/7، 52/8، 75/8 مگاژول در کیلوگرم ماده خشک تعیین شد. به‌طور کلی نتایج این آزمایش نشان می‌دهد که بوته گوجه‌فرنگی دارای ترکیبات مغذی مورد نیاز نشخوارکنندگان بوده و عمل‌آوری با موادی مانند تفاله خشک چغندرقند باعث افزایش ارزش غذایی آن می‌گردد.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Al-Rwidah, M. N. 1989. The consequences of ensilinggrass with absorbent materials. DissAbstr. Int. B Sci. Eng. 49(10):4079B(Abstr).
2- Anonymous. 2014, Iranian Agricultural Statistics. Cropping Season 2011-2012. Volume 1. Ministry of Agriculture Jihad. Tehran, Iran. (In Persian).
3- AOAC International. 2012. Official Methods of Analysis. 19th ed. AOAC International, Gaithersburg, MD.
4- Arosemena, A., E. J. DePeters, and J.G. Fadel. 1995. Extent of variability in nutrient composition within selected by-product feedstuffs. Anim. Feed Sci. Technol. 54:103-120.
5- Ben Salem, H. and T. Smith. 2008. Feeding strategies to increase small ruminant production in dry environments. Small Rumin. Res. 77:174-194.
6- Borrell,B. 2009.How to grow a better tomato: The case against heirloom tomatoes.http://www.scientificamerican.com/article/case-against-heirloom-tomatoes/
7- Cummins, B., P. O’Kiely, M. G. Keane, and D. A. Kenny. 2007. Conservation characteristics of grass and dry sugar beet pulp co-ensiled after different degrees of mixing. J. Agric. Food Res. 46:181-193.
8- DePeters, E. J., J. G. Fadel, and A. Arosemena. 1997. Digestion kinetics of neutral detergent fiber and chemical composition within some selected by-product feedstuffs. Anim. Feed Sci. Technol. 67:127-140.
9- Durmic, Z., P. Hutton, D. K. Revell, J. Emms, S. Hughes, and P. E. Vercoe. 2010. In vitro fermentative traits of Australian woody perennial plant species that may be considered as potential sources of feed for grazing ruminants. Anim. Feed Sci. Technol. 160:98-109.
10- El-Waziry, A. M., F. Alkoaik, A. I. Khalil, H. Metwally, and M. A. Al-Mahasneh. 2013. Evaluation of tomato and Cucumber Wastes as Alternative Feeds for ruminants using Gas production technique in vitro. Asian J. Anim. Vet. Adv. 8(6):821-826.
11- FAO Statistics, 2011. HTML Accessed Apr. 2012. http://www.fao.org/.
12- Fazaeli, H., M. Zahedifar, and H. Nouroozian. 2006. Chemical composition and ensiling of domask rose extraction residue with different additives. Pajouhesh&Sazandegi. 72:58-65. (In Persian with English abstract).
13- France, J., J. Dijkstra, M. S. Dhanoa, S. Lopez, and A. Bannink. 2000. Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profiles observed in vitro: derivation of models and other mathematical considerations. Br. J. Nutr. 83:143-150.
14- Givens, D. I., E. Owen, R. F. E. Axford, and H. M. Omed. 2000. Forage evaluation in ruminant nutrition. CABI Press.
15- Grasser, L. A., J. O. Fadel, I. Garnett, and E. J. Depeters. 1995. Quantity and Economic Importance of Nine Selected By-products Used in California Dairy Rations. J. Dairy. Sci. 78:962-971.
16- Jahani-Azizabadi, H., M. DaneshMesgaran, A. R. Vakili, K. Rezayazdi, and M. Hashemi. 2011. Effect of various medicinal plant essential oils obtained from semi-arid climate on rumen fermentation characteristics of a high forage diet using in vitro batch culture. African J. Microb. Res. 5(27):4812-4819.
17- Kamali, A., 2009. Determine the nutritional value of tomato plants with different ratios of molasses and its application in feeding goat fattening. Pages 120-125. in The 4st In. Conf. New Ideas in Agric. proc. Islamic Azad Uni. Khorasgan, Isfehan.
18- Khodaverdi, R., A. A. Naserian, A. Ebrahimi, M.talebi, and M. Rahati. 2014. Determination of chemical composition and gas production of dried or ensiled tomato shoot. Pages 140-151. in The 1st In. Conf. New Ideas in Agric. proc. Islamic Azad Uni. Khorasgan, Isfehan.
19- Kordi, M., and A. A. Naserian. 2012. Influence of wheat bran as a silage additive on chemical composition, in situ degradability and in vitro gas production of citrus pulp silage. African. J. Biotec.11(63):12669-12674.
20- Kumara Mahipala, M. B. P., G. L. Krebs, P. McCafferty, and L. H. P. Gunaratne. 2009. Chemical composition, biological affects of tannin and in vitro nutritive value of selected browse species grown in the West Australian Mediterranean environment. Animal Feed Science and Technology, 153(3):203-215.
21- Masuda, Y., S. Kondo, M. Shimojo, and I. Goto. 1999. Effect of sugar-beet pulp supplementation on fiber degradation of grass hay in the rumen of goats. Journal of Animal Science, 12: 186-188.
22- McDonald, P., A. R. Henderson, and S. J. E. Heron. 1991. The biochemistry of silage. 2nd ed., Chalcombe publications, Marlow, Uk.
23- McDougall, E. I. 1948. Studies on ruminant saliva. 1. The composition and output of sheep’s saliva. Biochemical Journal, 43:99-109.
24- Menke, K. H. and H. Steingass. 1988. Estimation of energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28:7-55.
25- Norman, H. C.,C. Freind, D. G. Masters, A. J. Rintoul, R. A. Dynes, and I. H. Williams. 2004. Variation within and between two saltbush species in plant composition and subsequent selection by sheep. Australian Journal of Agricultural Research, 55:999-1007.
26- Norton, B. W. 2003. The nutritive value of tree legumes. In: Forage tree legumes in tropical agriculture (Ed. R.C. Gutteridge and H.M. Shelton) pp.1-10. Available in website: http://www.fao.org/ag/agP/agpc/doc/Publicat/Gutt-shel/x5556e0j.htm.
27- Razzaghi, A., R. Valizadeh. Chemical composition, degradability and gas production halophytes (Atriplexcanesences, Salsolarigida, Aeluropuslittoralis). 2013. Journal of Animal Science, the researcher-Iran. Develop. 7:1-11.
28- Rowghani, E., M. J. Zamiri, and A. R. Seradj. 2008. The chemical composition, rumen degradability, in vitro gas production, energy content and digestibility of olive cake ensiled with additives. Iranian Journal of Veterinary Research, 9:213-221.
29- Tahseen, O, J. Abdallah, J. A. Omar. 2014. In situ degradability of dry matter, crud protein, acid and neutral detergent fiber of olive cake and greenhouse wastes of tomato and cucumber. Revue de Médecine Vétérinaire, 165:93-98.
30- Theodorou, M. K., B. A. Williams, M. S. Dhanoa, A. B. McAllan, and J. France. 1994. A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 48:185-197.
31- Towhidi, A., T. Saberifar, and E. Dirandeh. 2011. Nutritive value of some herbage for dromedary camels in the central arid zone of Iran. Tropical Animal Health and Production, 43:617-622.
32- Van Soest. P. J., J. B. Robertson, and B. A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74:3583-3597.
33- Vanzant, E. S., R. C. Cochran, and E. C. Titgemeyer. 1998. Standardization of in situ techniques for ruminant feedstuff evaluation. Journal of Animal Science, 76:2717-2729.
34- Ventura, M. R., M. C. Pieltain, and J. I. R. Castanon. 2009. Evaluation of tomato crop by-products as feed for goats. Animal Feed Science and Technology, 154:271-275.
35- Zobdeh, M. R., S. A. Mousavi, and H. Fazaeli. 2007. Utilization of potato tops in the diet of finishing lambs. Pages 240-241 in International Trop. Anim. Nut. Conf. proc. National Dairy Research Institute, Karnal, India.
ارجاع به مقاله
ناصریانع., خداوردیر., ولیزادهر., & طهماسبیع. (۱۳۹۵-۱۰-۱۹). تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی فرآوری‌شده با سطوح مختلف تفاله خشک چغندرقند به روش کیسه‌های نایلونی و تولید گاز. پژوهشهای علوم دامی ایران, 10(2), 153-162. https://doi.org/10.22067/ijasr.v10i2.38678
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 > >>