##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

كیوان صادقی علی نوبخت

چکیده

این آزمایش جهت ارزیابی اثرات استفاده از تفاله‌‌های لیمو، انگور و سیب بر عملکرد، صفات لاشه، خصوصیات دستگاه گوارش، مورفولوژی روده و صفات ایمنی در جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 در 5 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی شامل: 1) شاهد (بدون استفاده از تفاله)، 2) حاوی 150 میلی‌‌گرم بر کیلوگرم ویتامین E (به عنوان شاهد مثبت)، 3) حاوی 3 درصد تفاله لیمو، 4) حاوی 3 درصد تفاله انگور و 5) حاوی 3 درصد تفاله سیب بودند. جیره رشد از سن 11 تا 24 روزگی و جیره پایانی از سن 25 تا 42 روزگی در اختیار جوجه‌‌ها قرار گرفتند. استفاده از تفاله‌های انگور و سیب نسبت به شاهد موجب بهبود ضریب تبدیل غذایی گردید )05/0(P<. تفاله لیمو و ویتامین E در مقایسه با شاهد اثرات معنی‌دار بر عملکرد جوجه‌‌ها نداشتند )05/0(P>. صفات لاشه جوجه‌ها تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار گرفت )05/0(P<. استفاده از تفاله‌‌های لیمو، انگور و سیب موجب افزایش وزن نسبی لاشه و سینه و کاهش وزن نسبی سنگدان و کبد شدند )05/0(P<. جیره‌های آزمایشی اثرات معنی‌‌دار بر خصوصیات دستگاه گوارش، مورفولوژی روده و صفات ایمنی جوجه‌ها نداشتند )05/0(P>. به طور کلی در جوجه‌های گوشتی استفاده 3 درصدی از تفاله‌های انگور و سیب موجب بهبود ضریب تبدیل غذایی و تفاله‌های لیمو، انگور و سیب موجب بهبود صفات لاشه می‌‌گردند در حالی که ویتامین E اثر مثبتی در مقایسه با جیره شاهد بر این صفات نداشت.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Ajakaiye, J.J., A. Pérez-Bello., M. Cuesta-Mazorra., J. R. Garcia-Diaz., and A. Mollineda-Trujillo. 2010. Effects of vitamin C and E dietary supplementation on erythrocyte parameters of layer chickens reared in high ambient temperature and humidity. British Journal of Poultry Science, 12 (3): 205-209.
2- Alipour, D., M. M. Tabatabaei., P. Zamani., H. A. Aliarabi., A. Saki., and Z. Zamani. 2011. Determination of chemical composition and gas production parameters of raisin byproduct. Research Journal of Animal Science, 20/4 (1): 109-118.
3- Amiri Andi, M., and M. Afshar. 2012. The effect different levels of Vitamin E on the efficacy of broiler breeders and Humeral Immunity. Sarandaj Islamic Azad University Veterinary Journal, 18: 19-26.
4- AOAC. 2002. Official Methods of Analysis of the Association of official analytical. Eds. Washington DC.
5- Bahrami, Y., and S. Chekani-Azar. 2010. Some blood biochemical parameters and yields of lambs fed ration contained dried grape pomace. Global Veterinary, 4 (6): 571-575.
6- Bahrami, Y., A. D. Foroozandeh., F. Zamani., M. Modarresi., S. Eghbal-Saeid., and S. Chekani-Azar. 2010. Effect of diet with varying levels of dried grape pomace on dry matter digestibility and growth performance of male lambs. Journal of Animal and Plant Science, 6 (1): 605-610.
7- Bradley, G.L., T.F. Savage., and K.I. Timm. 1994. The effects of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poultry Science,73: 1766-1770.
8- Dorri, S., S. A. Tabeidian., M. Toghyani., R. Jananian., and F. Behnamnejad. 2012. Effect of different levels of grape pomace on broiler chicks. The 1th international and the 4th national congress on Recycling of Organic Waste in Agriculture 26 - 27 April in Isfahan, Iran.
9- Ghaemi, H., A. Nobakht., and S. Razzaghzadeh. 2014. The effect of apple pulp and multi enzyme on performance and blood parameters of native laying hens. Journal of Farm Animal Nutrition and Physiology, 9/1 (1): 10-21.
10- Godrati, A., and P. Farhomand. 2014. The effect of lemon powder and comparison it with Avilamycine antibiotic on serum lipids and abdominal fat of broilers. Science and Research Journal, 13: 99-110.
11- Goni, I., A. Brenes., C. Centeno., A. Viveros., F. Saura-Calixto., A. Rebole., I. Arija., and R. Estevez. 2007. Effect of dietary grape pomace and vitamin E on growth performance, nutrient digestibility, and susceptibility to meat lipid oxidation in chickens. Poultry Science, 86: 508-516.
12- Iran Statistical Center. 2013. Report of agriculture production.
13- Khayat Nouri, M., and A. Kargari Rezapour. 2011. Effect of apple (Malus domestica) supplementation on serum lipids and lipoproteins level in cholesterol –fed male rat. Meddles Journal of Science and Research, 9 (6): 744-748.
14- Lau, D.W., and A. J. King. 2003. Pre- and post-mortem use of grape seed extract in dark poultry meat to inhibit development of thiobarbituric acid reactive substances. Journal of Agriculture and Chemistry, 51: 1602-1607.
15- Leshchinsky, T. V., and C. Klasing. 2001. Relationship between the level of dietary vitamin E and the immune response of broiler chickens. Poultry Science, 80: 1590-1599.
16- Mckeen, W. D. 1976. The use of grape pomace in a force molt feed. Progress in poultry. Cooperative extension. University of California 13: 1-4.
17- Nazari, M., S. A. Hosseni., H. Lotfolahian., and A. Zarei. 2014. The effect of lemon extract and probiotic on performance and carcass traits of broilers. Science and Research Journal, 13: 69-82.
18- Nobakht, A. 2013. Effects of different levels of dried lemon pulp on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. Iranian Journal of Applied Animal Science, 3 (1): 145-151.
19- Nobakht, A. 2013. The effect different levels of apple waste on performance, egg traits and blood metabolites of laying hens. Journal of veterinary Clinical Research, 4 (3): 155-166.
20- Nobakht, A. 2013. The effects different levels of dried lemon pulp on performance and blood metabolites of laying hens on the base of corn diets. Iranian Journal of Animal Science, 44 (4): 397-404.
21- Nobakht, A. 2013. The effects of different levels of lemon pulp on performance and blood parameters of laying hens in wheat- based diets. Animal Research Journal, 23 (4): 15-26.
22- Nobakht, A. 2014. The effect different levels of apple waste on performance, egg traits and blood parameters of laying hens. Veterinary Clinical Research Journal, 4 (2): 155-166.
23- Nobakht, A. and B. Amiri Dashatan. 2014. Effect of different levels of lemon pulp on performance, carcass and blood parameters of meat type turkeys. Animal Production Research, 3 (2): 9-17.
24- Pourreza, J. 2000. Poultry Nutrition. Arkan Publishing, PP: 121-185.
25- Rezaei, M., M. A. Karemi Torshizi, and Y. Rouzbehan. 2012. Effect of dietary fiber on intestinal morphology and performance of broiler chickens. Animal Sciences Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 90: 52-60.
26- Roghani, E., and M. Moeinizadeh. 2006. Handbook of poultry feed from waste. Ayish publishing, PP: 241.
27- Sahini, K., O. Kucuk, N, Sahin and M.F. Gursu. 2002. Optimal dietary concentration of vitamin E for alleviating the effect of heat stress on performance, thyroid status, ACTH and some serum metabolite and mineral concentrations in broilers. Veterinary Medicine of Czech, 47 (4): 110 -116.
28- Samsamshareat, M. H. 2004. Medicinal Plant. Mani Publishing, PP: 78-125.
29- SAS Institute. (2005) SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC. pp: 126-178.
30- Sharbati Alishah, A., M. Danishyar., and A. Aghazadeh. 2013. Effects of different sumac seed powder on growth, blood metabolites and carcass characteristics of broiler chickens under heat stress condition. Animal Sciences Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 90: 52-60.
31- Syago-Ayerdi, S.G., A. Brenes., A. Viveros., and I. Gol. 2009. Antioxidative effect of dietary grape pomace concentrate on lipid oxidation of chilled and long-term frozen stored chicken patties. Meat Science, 83: 528-533.
32- Syago-Ayerdi, S.G., A. Brenes., and I. Gol. 2009. Effect of grape antioxidant dietary fiber on the lipid oxidation of raw and cooked chicken hamburgers. Food Science and Technolgy, 42: 971-976.
33- Valizadeh, M., and M. Moghaddam. 1994. Agriculture Experimental Design 1, Pishtaz Elm Publication, PP: 25-100.
34- Zafar, f., M. Idrees., and Z. Ahmad. 2005. Use of apple byproducts in poultry rations of broiler chicks in Karachi. Pak. Journal of Physiology, 1: 13-25.
ارجاع به مقاله
صادقی ك., & نوبخت ع. (2016). اثر تفاله‌‌های لیمو، انگور و سیب بر عملکرد، صفات لاشه، خصوصیات دستگاه گوارش، مورفولوژی روده و صفات ایمنی در جوجه‌های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(4), 466-477. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i4.37866
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده