##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

محمد تقی قانعیان عباسعلی جعفری سارا جمشیدی محمد حسن احرامپوش حبیبه مومنی امید جمشیدی محمد علی قوه

چکیده

آلودگی خوراک و غذای دام‌ها به قارچ های سمی شایع موجود در هوا و محیط حایز اهمیت می‌باشد. خوراک دام آلوده به قارچهای مولد آفلاتوکسین منجر به اختلال در چرخه سلامت دام، شیر و افراد مصرف کننده فراورده های دامی می گردد. این مطالعه با هدف بررسی میزان و نوع آلودگی قارچی خوراک دام درگاوداری های شیری شهر یزد انجام شد. این تحقیق توصیفی- مقطعی در تابستان 91 بر روی خوراک دام 23 گاوداری شیری در شهر یزد انجام شد. نمونه گیری از خوراک دام بصورت تصادفی ساده صورت گرفت. نمونه ها بر روی محیط کشت سابورو دکستروز آگار کشت داده و نوع قارچ‌های آلوده کننده تعیین و تعداد کلنی شمارش و نتایج بدست آمده با نرم افزار 16SPSS و با استفاده از آزمون های کای اسکور و آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که قارچ‌های هیفومیست‌ سیاه و قارچ‌های ساپروفیت از قارچهای شایع آلوده کننده خوراک دام بودند. همچنین کاه بیشترین آلودگی به قارچ‌های سمی مولد آفلاتوکسین را داشت. از بین خوراک های دام به ترتیب تعداد کلنی های قارچی رشد کرده روی سیلاژ ذرت (42600) و کنسانتره (40600) در هر گرم خوراک دام، بالاترین میانگین آلودگی را دارا بودند. کنترل آلودگی قارچی خوراک مصرفی در گاوداری ها به قارچ ها، بهترین روش برای جلوگیری از آلودگی شیر و فرآورد های آن به آفلاتوکسین است که به بهبود سلامت جامعه نیز کمک می کند.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Aghababaei, M., F. Fakhrzadegan., and A. Yazdani. 2012. Evaluation aflatoxin contamination of animal feed, the number of farms in the summer of 90 by ELISA. In National Congress of Veterinary Laboratory Sciences. Semnan, Iran. (In Persian).
2- Berghofer, L. K., A. D. Hocking., D. Miskelly., and E. Jansson. 2003. Microbiology of wheat and flour milling in Australia. International Journal of Food Microbiology, 85 (1): 137-149.
3- Ersali, A., R. Ghasemi., and F. B. A. Baigi. 2008. Transmission of Aflatoxins from Animal Feeds to Raw and Pasteurized Milk in Shiraz City and its Suburbs. Journal of Shaheed Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services, 17 (3): 175-183. (In Persian).
4- Jamali Emam Ghedis, N., and M. M. Moeini. 2010. Aflatoxin contamination occurrence in milk and feed in Kermanshah dairy farms by ElISA technique. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi), 87: 25-31. (In Persian with English abstract).
5- Kan, C., and G. Meijer. 2007. The risk of contamination of food with toxic substances present in animal feed. Animal feed science and technology, 133 (1): 84-108.
6- Kanungo, L., S. Pal., and S. Bhand. 2011. Miniaturised hybrid immunoassay for high sensitivity analysis of aflatoxin M1 in milk. Biosensors and Bioelectronics, 26 (5): 2601-2606.
7- Kaufmann, P. 2006. Mushroom poisonings: syndromic diagnosis and treatment. Wiener medizinische Wochenschrift, 157 (19-20): 493-502.
8- Lanyasunya, T., L. Wamae., H. Musa., O. Olowofeso., and I. Lokwaleput. 2005. The risk of mycotoxins contamination of dairy feed and milk on smallholder dairy farms in Kenya. Pakistan Journal of Nutrition, 4 (3): 162-169.
9- Miyahi, M., M. Razijalali., and N. Salamat. 2007. Aspergillus isolate and measure the amount of aflatoxin in fish meal, corn and soybean meal. Shahid Chamran University Journal of Science, 17: 95-105. (In Persian).
10- Nazari, a., h. Noroozi., m. Movahedi., and m. Khaksarian. 2007. Measurement of Aflatoxin M1 in Raw and Pasteurized. Yafteh, 9(3): 49-57. (In Persian with English abstract).
11- Pasdar Khoshknab, E., J. Derayat., A. Michaeli., and M. Azizi. 2000. Fungal contamination of food waste collected in the city of Kermanshah. Journal of Kermanshah University of Medical Sciences, 4 (2): 14-18. (In Persian).
12- Rahimi, E., M. Jafarian Dehkordi., and A. Iranpoor. 2011. A Survey of Aflatoxin M1 Contamination in Iranian White Cheese. Food Technology & Nutrition, 8 (4): 51-57. (In Persian with English abstract).
13- Rahimi, E., A. R. Kargar., and F. Zamani. 2008. Assessment of aflatoxin B levels in animal feed of dairy farms in Chaharmahal & Bakhtiari. Pajouhesh & Sazandegi, 79: 66-71. (In Persian with English abstract).
14- Salavati, M., A. Malek Shahi., P. Ghazi Saeedi., and S. Abbas Alizadeh. 2009. HACCP control in feed manufacturers and reduction strategies of pathogens. Livestock and Agro-Industry Magazine, 113:38. (In Persian).
15- Tajkarimi, M., S. S. Ghaemmaghami., A. Motalebi., H. Poursoltani., A. Salahnejad., and F. Shojaee. 2007. Seasonal survey in content M aflatoxin in raw milk taken from 15 dairy factory. Pajouhesh & Sazandegi, 75: 2-9. (In Persian with English abstract).
16- Thompson, C., and S. E. Henke. 2000. Effect of climate and type of storage container on aflatoxin production in corn and its associated risks to wildlife species. Journal of Wildlife Diseases, 36 (1): 172-179.
ارجاع به مقاله
قانعیانم. ت., جعفریع., جمشیدیس., احرامپوشم. ح., مومنیح., جمشیدیا., & قوهم. ع. (2016). بررسی میزان و نوع آلودگی قارچی خوراک دام درگاوداری های شیری شهر یزد. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(4), 422-427. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i4.37286
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان