##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

مسعود مرادی احمد افضل زاده مهدی بهگر محمد علی نوروزیان

چکیده

به منظور بررسی تأثیر فرآورده های فرعی پسته ی تیمار شده با بیم الکترون، پلی اتیلن گلایکول و هیدروکسید سدیم بر عملکرد و قابلیت هضم بره‌های پرواری، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از 20 رأس بره نر زندی (52/1±21 کیلوگرم) به مدت 70 روز انجام شد. جیره های آزمایشی شامل جیره شاهد (حاوی 22 درصد فرآورده های فرعی پسته، تیمار 1) و جیره حاوی فرآورده های فرعی پسته ی تیمار شده با بیم الکترون (دز 30 کیلوگرم، تیمار 2)، هیدروکسید سدیم (چهار درصد، تیمار 3) و پلی اتیلن گلایکول (15 گرم در کیلوگرم، تیمار 4) بود. میانگین افزایش وزن و خوراک روزانه مصرفی جیره حاوی فرآورده های فرعی پرتوتابی شده بیشتر از سایر تیمارها بود. ضریب تبدیل بهتر در تیمار سود و پرتوتابی مشاهده شد. بیشترین مقدار قابلیت هضم ماده آلی در تیمار پرتوتابی شده (18/81 درصد ماده خشک) و کم ترین در تیمار سود (22/72 درصد ماده خشک) مشاهده شد. استفاده از پرتوتابی و پلی اتیلن گلایکول سبب افزایش قابلیت هضم پروتئین خام شد. قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی در تیمار پرتوتابی شده نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از فرآورده های فرعی پسته تیمار شده با بیم الکترون باعث بهبود عملکرد و قابلیت هضم در بره های پرواری زندی می شود.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Al-Masri, M. R., and Zarkawi, M. (1994a). Effects of gamma irradiation on cell wall constituents of some agricultural residues. Radiation Physics and Chemistry, 44, 661–663.
2- AOAC, 2005. Official Methods of Analysis of AOAC international. AOAC international. Maryland, USA.
3- Barry, T.N., Manley, T. R., and Duncan, S. J. 1986. The role of condensed tannins in the nutritional value of Lotus pedunculatus for sheep. 4. Sites of carbohydrate and protein digestion as influenced by dietary reactive tannin concentration. British journal of nutrition. 55:123–137.
4- Bagheripour, E., Y. Rouzbehan, D. Alipour. 2008. Effects of ensiling, air-drying and addition of polyethylene glycol onin vitrogas production of pistachio by-products. Animal Feed Science and Technology, 146: 327–336.
5- Bakhshizadeh, S., A. Taghizadeh, H. Janmohammadi, and S. Alijani. 2014. Chemical composition and the nutritive value of pistachio epicarp (in situ degradation and in vitro gas production techniques). Veterinary Research Forum, 5 (1) 43 – 47.
6- Ben Salem, H., A. Nefzaoui., L. Ben Salem., J. L. Tisserand. 2000. Deactivation of condensed tannins in Acacia cyanophylla Lindl. foliage by polyethylene glycol in feed blocks: Effect on feed intake, diet digestibility, nitrogen balance, microbial synthesis and growth by sheep. Livestock Production Science, 64:51-60.
7- Bhatta, R., A. K. Shinde., D. L. Verma., S. K. Sankhyan., and S. Vaithiyanathan. 2004. Effect of supplementationcontaining polyethylene glycol (PEG)-6000 on intake, rumen fermentation pattern and growth in kids fed foliage of Prosopis cineraria. Small Ruminant Research, 52: 45–52.
8- Frogh Ameri, N., and G.h. Ghorbai. 1997. Food value determine with digestibility of pistachio surface soft shell the dry and silage. Animal Science Master's thesis. University of Esfahan. (In Persian).
9- Frogh Ameri, N. 2000. Use of Pistachio by-product silage in the Dietary of dairy cows. Natural Resources Research Center and Animal breeding Kerman. (In Persian).
10- Behgar, M., Ghasemi, S., Naserian, A., Borzoie, A., and Fatollahi, H. 2011. Gamma radiation effects on phenolics, antioxidants activity and in vitro digestion of pistachio (Pistachia vera) hull. Radiation Physics and Chemistry, 80:963–967.
11- Ghaffari, M. H., A. M. Tahmasbi., M. Khorvash., A. A. Naserian., and A. R. Vakili. 2013. Effects of pistachio by-products in replacement of alfalfa hay on ruminal fermentation, blood metabolites, and milk fatty acid composition in Saanen dairy goats fed a diet containing fish oil. Journal of Applied Animal Research, 42: 186-193.
12- Ghasemi, S., A. A. Naserian., R. Valizadeh., A. M. Vakili., A. M. Tahmasebi and M. Behgar. 2012. Effect of NaOH, urea, beam and polyethylene glycol the of pistachios by-products on gas production and estimate microbial protein synthesis in vitro. 5th Congress of Animal Science. University of Esfahan. (In Persian).
13- Gholizadeh H, A. A. Naserian., R. Valizadeh., A. M. Tahmasebi. 2010. Effect of feeding pistachio byproduct on performance and blood metabolites in Holsteindairy cows. International Journal of Agriculture and Biology, 12: 867–870.
14- Lowton, J. E.1992. Effect of high-energy cathode rays on cellulose. Ind. Chem. 44: 2848.
15- Mahdavi, A., M. Zaghari., M. Zahedifar., A. Nikkhah., F. Alemi., A. Hosseini., Z. Mirabdolbaghi., and H. Lotfolahiyan. 2010. The effects of dried pistachio epicarp on lambs' performance. Advances in Animal Biosciences, 1:236-236.
16- Makkar, H. P. S. 2003. Effects and fate tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49:241-256.
17- McSweeney, C.S., B. Palmer., D. M. McNeill., D. O. Krause. 2001. Microbial interactions with tannins: nutritional consequences for ruminants. Journal of Animal Feed Science and Technology, 91: 83–93.
18- Moslmi Nia, M., M. Yusuf Elahi., H. Mansouri and A. Salehi. 2010. Effect of polyethylene glycol on the digestibility of leaves Iranian Kahur (Prosopis Cinaria) in Kerman. 4th Congress of Animal Science. University of Tehran. (In Persian).
19- Murray, R.K., D. K. Granner., P. A. Mayes., and V. W. Rodwell. 2003. Harper’s Biochemistry, 26th ed. McGraw-Hill, New York, NY, USA.
20- Norouzian, M.A., S. E. Ghiasi. 2012. Carcass performance and meat mineral content in Balouchi lamb fed pistachio by-products. Meat Science, 92: 157–159.
21- NRC (National Research Council). 1985. Nutrient Requirements of Sheep. Sixth Revised Edition.
22- SAS User’s Guide: Statistics, Version 9.0 Edition. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
23- Seyed Momen, S. M. 2003. Study the effects of different levels of pistachio by-product and tannins on the body growth and the production of fluff Rainey fluff goat. Animal Science Master's thesis. Islamic Azad University of Karaj. (In Persian).
24- Shakeri, P., H. Fazaeli, and N. Frogh Ameri. 2004. Use of residues from of pistachio Skins in the diet of Kermani lambs. 1th Congress of Animal Science and aquatic animals. University of Tehran. 246-243. (In Persian).
25- Shakeri P., H. Fazaeli. 2007. Study on the use of different levels of pistachio by-product in diets of fatteninglambs. Iran Journal Agric Science, 38: 529-534.
26- Shakeri, P., A. Riasi., M. Alikhani., H. Fazaeli, and G. R. Ghorbani. 2012. Effects of feeding pistachio by-products silage on growth performance, serum metabolites and urine characteristics in Holstein male calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 97: 1022–1029.
27- Shawrang, P. 2008a. Effects of electron beam irradiation on dry matter degradation of wheat straw in the rumen. Pakistan Journal of Biological Sciences, 11 (4): 676-679
28- Tahan, Gh., M. H. Fathi Nasri., A. Riasi., M. Behgar., H. Farhangfar. 2011. The effect of electron irradiation on the degradation and digestibility of rumen parameters and post ruminal dry mater and crude protein from vegetable protein sources. Journal of Animal Science, 4: 434-422 (In Persian).
29- Rahimi, A., A. A. Naserian., R. Valizadeh, A. M. Tahmasebi., A. R. Shahdadi. 2013. Effect of replacement alfalfa hay with different levels of pistachios byproducts on feed intake, nutrient digestibility, rumen fermentation, blood metabolites and nitrogen balance in male sheep Baluchi. Journal of Animal Science, 5 (3): 190-200 (In Persian).
30- Reed, J. D. 1995. Nutritional toxicology of tannins and related polyphenols in forage legumes. Journal of Animal Science, 73: 1516-1528.
31- Rezaeenia, A., A. A. Naserian., R. Valizadeh., A. Tahmasbi. 2012. Effect of using different levels of pistachio by-products silage on composition and blood parameters of Holstein dairy cows". African Journal of Biotechnology, 6192-6196.
32- Van Soest, P. J., J.B. Robertson., B. A. Lewis. 1991. Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and none starch polysaccharide in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583–3597.
33- Wang, Y., G. C. Waghorn., G. B. Douglas., T. N. Barry, and G. F. Wilson. 1994. The effects of condensed tannins in lotus corniculatus upon nutrient metabolism, body and wool growth in grazing sheep. Proceeding. New Zealand Society of Animal Production, 54: 219-222.
ارجاع به مقاله
مرادیم., افضل زادها., بهگرم., & نوروزیانم. ع. (2015). تأثیرجیره‌های حاوی فرآورده های فرعی پسته ی تیمار شده با بیم الکترون، سود و پلی اتیلن گلایکول بر قابلیت هضم و عملکرد بره های پرواری زندی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(3), 278-284. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i3.35876
نوع مقاله
علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان