##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

مجید کلانتر اكبر یعقوبفر فریبرز خواجعلی

چکیده

آزمایشی برای بررسی اثر جیره جو مکمل شده با آنزیم در مقایسه با ذرت بر صفات تولیدی و مشخصات فیزیولوژیک جوجه های گوشتی با استفاده از 375 قطعه جوجه یک روزه مخلوط سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 5 تکرار به مدت 42 روز اجرا گردید. صفات مورد بررسی شامل عملکرد رشد در دوره پرورش و اندازه‌گیری صفات لاشه ، فعالیت آنزیمی لوزالمعده و خصوصیات فیزیکی- شیمیایی محتویات گوارشی ایلئوم در سن 42 روزگی بودند. تیمارها شامل شاهد، جو و جو با آنزیم بودند. نتایج نشان داد تاثیر جیره جو با و بدون آنزیم بر عملکرد رشد در دوره‌های آغازین، رشد و کل دوره پرورش و بر خصوصیات لاشه، فعالیت آنزیمی لوزالمعده و مشخصه‌های فیزیکی- شیمیایی محتویات ایلئومی جوجه‌ها در سن 42 روزگی معنی‌دار بود (01/0P<). بهترین عملکرد رشد و خصوصیات لاشه به تیمار شاهد و بدترین به تیمار جو تعلق داشت، اما مکمل سازی جو با آنزیم باعث بهبود معنی دار صفات رشد شد (01/0P<). در بین تیمارها جو بیشترین فعالیت آنزیم‌های آمیلاز و لیپاز لوزالمعده را داشت ولی مکمل سازی آن با آنزیم باعث کاهش معنی دار این فعالیت شد (01/0P<). تیمارهای شاهد و جو با آنزیم بیشترین و تیمار جو کمترین مقدار اسیدیته محتویات ایلئومی را داشتند و در مقابل بیشترین مقدار گران‌روی محتویات ایلئومی به تیمار جو و کمترین به تیمارهای شاهد و جو با آنزیم تعلق داشت (01/0P<).

جزئیات مقاله

مراجع
1- Jalleh, S., A. Golian., A. Hassanabadi., and S.A. Mir-Gholeng. 2013. Effect of different levels of high-fat extrude soybean on performance, blood metabolites and gut mucosal morphology of broiler chicken. Iranian Journal of Animal Science Research, 5(2):182-189. (In Persian).
2- Mazhari, M., A. Golian., and H. Kermanshahi. 2014. Using of wheat by-products with or without enzyme supplementation in growing diet of broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 5(2):84-94. (In Persian).
3- Barges, S.A., J. P. De Oliveria, A. V. F. Da Silva., and T. T. Dossantos. 2011. Use of electrolytes for birds. The practice of theory. Proceeding of Australian Poultry Science Symposium 14-16th Feb 2011, pp 170-183.
4- Bedford, M. R., and H. Schulze. 1998. Exogenous enzymes of pigs and poultry. A review. Journal of Nutrition, 11:91-114.
5- Brenes, A., M. Smith., W. Guener., and R. R. Marquardt. 1993a. Effect of enzyme supplementation on the performance and digestive tract size of broiler chickens fed wheat and barley based diets. Poultry Science, 72: 1731-1739.
6- Buchanan, N.P., L. B. Kimbler., A. S. Parsons., G. E. Seidel., W. B. Bryan., E. E. D. Felton., and J. S. Moritz. 2007. The effects of Non-starch polysaccharide enzyme addition and dietary energy restriction on performance and carcass quality of organic broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, Research Report. 2007 Poultry Science Association, Inc, pp 1-12.
7- Cambell, G. L., and M. R. Bedford. 1992. Enzyme applications for mono gastric feeds: A review: Canadian Journal of Animal Science, 72:449-466.
8- Choct, M., and G. Annison. 1992a. The inhibition of nutrient digestion by wheat Pentosans. British Journal of Nutrition, 67: 123-132.
9- Choct, M., and G. Annison. 1992b. Aniti-nutritive activity of wheat arabinoxylans: Role of viscosity. British Poultry Science, 33: 821-834.
10- Choct, M. 1997. Feed non-starch polysaccharides: Chemical structures and nutritional significance. Feed Milling International, June Issue, pp. 13-26.
11- Choct, M. 1999. Soluble non-starch polysaccharides affect net utilization energy by chickens. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia, 12:31-35.
12- Cowan, W. D., and T. Hastrupt. 1995. Application of xylanases and β-glucanases to the feed of turkeys and ducks. In: Proceeding of 10th European symposium poultry nutrition, 15-19th October, Antalya, Turkey, p 320.
13- Finnie, S. M., A. D. Bettge., and C. F. Morris. 2006. Influence of cultivar and environment on water-soluble and water-insoluble arabinoxylans in soft wheat. Cereal Chemistry Journal, 83: 617-623.
14- Garcia, M., R. Lazaro., M. A. Latorre., M. I. Gracia., and G. G. Mateos. 2008. Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers. Poultry Science, 87:940-948.
15- Ghorbani, M. R., J. Fayazi., and M. Chaji. 2009. Effect of dietary phytase and NSP-degrading enzymes in diets containing rape seed meal on broiler performance and carass characteristics. Research Journal of Biological Science, 4:258-264.
16- Graham, H., M. Bedford., and M. Choct. 1993. High gut digesta viscosity can reduce performance. Journal of Feed Stuff, 65:1-4.
17- Hetland, H., M. Choct., and B. Svihus. 2004. Role of insoluble non-starch polysaccharides in poultry nutrition. World's Poultry Science Journal, 60: 415-422.
18- Ikegami, S., F, Tsuchihashi., H. Harada., N. Tsuchihashi., E. Nishide., and S. Innami. 1990. Effect of viscous indigestible polysaccharide on pancreatic-biliary secretion and digestive organs in rats. Journal of Nutrition, 120: 353-360.
19- Langhout, D.J., J. B. Schutte., P. Van Leeuwen., J. Wiebenga., and S. Tamminga. 1999. Effect of dietary high-and low-methylated citrus pectin on the activity of the ileal micro flora and morphology if the small intestinal wall of broiler chicks. British Poultry Science, 40: 340-347.
20- Li, W. F., J. Feng., Z. R. Xu., and C. M. Yang. 2004. Effects of non-starch polysaccharides enzymes on pancreatic and small intestinal digestive enzyme activities in piglet fed diets containing high amounts of barley. World Journal of Gastroenterology, 10: 856-859.
21- Morakami, A. E., H. R. Franco., E. N. Martins., O. Rondon., M. I. Sakamato., and M.S. Pereira. 2003. Effect of electrolyte balance in low-protein diets on broiler performance and tibial dyschonroplasia incidence. Journal of Applied Poultry Research, 12:207-216.
22- Momtazan, R., H. Moravej., M. Zaghari., and H. R. Taheri. 2011. A note on the effects of a combination of an enzyme complex and probiotic in the diet on performance of broiler chickens. Irish Journal of Agriculture and Food Research, 50:249-254.
23- National Research Council. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. Natl. Academic Press, Washington. DC.
24- Rama-Rao, S.V., M. V. L. N. Rajie., M. R. Reddy., and A. K. Panda. 2004. Replacement of yellow maize with pear millet, foxtail millet or finger millet in broiler chicken diets containing supplemental enzymes. Asian-Australian Journal of Animal Science, 17:836-842.
25- Ravindran, V., P. H. Selle., and W. L. Bryden. 1999. Effects of phytase supplementation, individually and in combination, with glycanase, on the nutritive value of wheat and barley. Poultry Science, 78:1588-1595.
26- Rousseau, X., M. P. Letourneau-Montminy., M. Meme., M. Magnin., Y. Nys., and A. Narcy. 2012. Phosphorous utilization in finishing broiler chickens: Effects of dietary calcium and microbial phytase. Poultry Science, 91:2820-2837.
27- SAS Institute. 2004. SAS procedure guide for personal computers, STAT User Guide, Statistics. Version 9.1, SAS Institute INC, Cary NC.
28- Selle, P. H., K. H. Huang., and W. I. Muir. 2003. Effects of nutrient specifications and xylanase plus phytase supplementation of wheat based diets on growth performance and carcass traits of broiler chicks. Asian-Australian Journal of Animal Science, 16:1501-1509.
29- Selle, P. H., and V. Ravindran. 2007. Microbial phytase in poultry nutrition. Journal of Animal Feed Science, Technol. 135:1-41.
30- Slominski, B. A. 2011. Recent advances in research on enzymes for poultry diets. A review: Poultry Science, 90:2013-2023.
31- Smits, C. H. M., A. Veldman., M. W. A. Verstegen., and A. Beynen. 1997. Dietary carboxymethylcellulose with high instead of low viscosity reduces macronutrient digestion in broiler chickens. Journal of Nutrition, 127: 483–487.
ارجاع به مقاله
کلانتر م., یعقوبفر ا., & خواجعلی ف. (2016). تاثیر جو و آنزیم بر عملکرد، لاشه، فعالیت آنزیمی و فرآسنجه‌های گوارشی جوجه‌های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران, 7(4), 456-465. https://doi.org/10.22067/ijasr.v7i4.33949
نوع مقاله
علمی پژوهشی- تغذیه طیور